donderdag 30 oktober 2014

Een maatwerkpak aan de keukentafel!




In de goeie ouwe tijd, zo”n 50 tot 60 jaar geleden hadden de meeste mensen nog geen auto. Een enkeling had een bakkelieten telefoon bij de voordeur. Het recht van de vrouw was het aanrecht … in de keuken, met een grote keukentafel. Aan die keukentafel maakte zij maatkleding voor haar 8,9, 10 of meer kinderen.

Hele gesprekken werden er gevoerd aan die tafel, want daar werd geleefd, in de keuken, daar was het warm.

Vaak woonden de ouders ook nog in want hulp in de huishouding was onbetaalbaar en verzorgingstehuizen waren er ook niet. Wel stierven de mensen jong... gebrek aan hygiene, gebrek aan goede voedingsmiddelen wegens..... te weinig geld!

En dan het heden
Kleine gezinnen van 1 tot 3 kinderen. Werkende vrouwen, iedereen een gsm die ook nog computer en tv is. Overal verwarmde huizen, goede gezondheidszorg, maar vrouwen die daar de prijs voor betalen! Ondanks de vele emancipatie golven, de Dolle Mina beweging, komt het merendeel van het huishouden op de vrouw haar schouders. Zij kan vaak geen carriere maken! En dan komt de regering met.

Wij breken de gezondheidszorg af
Wij breken de bejaardentehuizen af
Wij breken de speciale scholen af,

Want er is geen geld meer. Nederland moet OM! OM... naar wat? Naar: Vrouwen, gaan jullie maar weer terug naar het aanrecht... (En passant meteen een heleboel nieuwe banen erbij voor mannen!?)

De verpakking
Wanneer dat zo gezegd wordt..... staat heel Nederland op zijn achterste poten. Daarom stellen we een stel slimme PR mensen aan, die deze bezuinigingen mooi verpakken. Kent u wel, leuk papiertje, strik eromheen en we gaan praten met de mensen. We gaan ze via
Het Keukentafelgesprek maatwerk aanbieden.


Hoe verpakken we dat?
We stellen plannen op in vakjargon. Een taal die de “gewone mens” niet begrijpt, We gebruiken wat moeilijke woorden op Universitair niveau. We verzinnen er nog een paar nieuwe woorden bij, die alleen insiders kennen. PR gaan we verkopen bij seniorenraden, clienten raden en nog wat meer maatschappelijk middenvelders en we krijgen de “grote jongens van de zorg wel mee” Want zij begrijpen het wel en zijn bang voor hun inkomen!
We vertellen de mensen dat we maatwerk toe willen passen in onze huidige participatie maatschappij waarin iedereen mee moet kunnen doen en dat vooral op eigen kracht en zo lang mogelijk in eigen huis, met behulp van zijn/haar sociaal netwerk.

En wat staat er dan?

Vrouwen (want zij hebben toch nog de meeste zorgtaken) stoppen jullie maar met werken, jullie zijn het sociaal vang/netwerk van de ouderen. Jullie gaan ze verzorgen. Ouders, stop maar een van jullie twee met werken, want jullie moetne gewoon zelf voor jullie kinderen gaan zorgen, vroeger rooiden ze het met 10 kinderen ook!

Natuurlijk willen we jullie daarbij helpen. Natuurlijk staan wij als overheid altijd voor jullie klaar. Maar we gaan het anders doen, dichter bij de mensen. Dat er minder geld is, wordt er niet expliciet bijgezegd. En al helemaal niet dat je het PGB zo ongeveer op je buik kunt schrijven.

Maar toch willen we maatwerk leveren. En jullie hebben een zorgplicht, waar we jullie aan gaan houden

Nou een maatpak leveren??????

Kijk zo doen we het.
Wanneer we zorg in kunnen kopen bij de grote jongens, zijn we goedkoper uit, want we kunnen massaal inkopen. We kunnen bedingen dat de werkers op de vloer voor weinig geld gaan werken...
Een Persoonsgebonden Budget is duur, je kunt het nog wel krijgen, maar dan krijg je maar max 80% en wanneer je familie inhuurt als ZZP-er, dan krijg je maar max 20%. En oh ja, de buren kunnen elkaar toch ook helpen? En we zijn tegenwoordig veel rijker dan vroeger, en

Wanneer we dan …......................


Is er iets mis mee met elkaar helpen? Nee beslist niet, alleen....

Denken de politici nu werkelijk dat dat lukt? Dat er voldoende blikken met vrijwilligers zijn? Dat de mensen terug kunnen naar 1950? Dat er geen mensen de dupe van worden? Mensen met een salaris van 1950 leven in 2015? Wordt daar over nagedacht?

Men vraagt zich af, waarom steeds meer mensen zich van de politiek afkeren, zou dit niet komen omdat de mens constant bedrogen uitkomt? Vertel de eerlijke waarheid, en vertel het in een taal die iedereen kan begrijpen. Zo krijg je veel meer handen op elkaar en zo krijg je veel meer gedaan!