vrijdag 10 april 2015

Elk vogeltje!

Onlangs was ik bij de installatie van de nieuwe Provinciale Staten leden. Wij als LOKAAL-LIMBURG beginnen klein en bescheiden, met een zetel. Maar dat maakte ons er niet minder trots op!
In die Statenzaal zag ik een scherm met een klok. Iets wat ik al eens vaker op de tv gezien had als ik naar de uitzendingen keek, maar eigenlijk nooit aandacht aan schonk.

De sprekers, vrouw of man, maakten hun punt op hun eigen manier in een bepaalde tijd. En die tijd die hen 
aanbemeten was…. verstreek op de klok op het scherm. Ik vroeg mij eigenlijk af, zou dat speciaal gedaan zijn om het voor de kijker die niet zo in de materie zit, interessant te houden?

Want je moet toch iets verzinnen om het publiek geboeid te houden. Ze haken met stemmen al flink af, en door onnodig gewauwel en gewazel wordt dat er niet beter op.

Eigenlijk geen slecht idee dacht ik zo al zittend op de Tribune van het Roermondse gemeentehuis. Natuurlijk elk raadslid heeft zijn eigen “stokpaardjes”, en elk raadslid zingt zoals het gebekt is.  Je hebt korte krachtige met een paar woorden een punt makende sprekers. Maar je hebt ook breed uitwijdende  sprekers, die elke ambtenaar die aan het stuk gewerkt heeft en die ze niet mogen de grond inboren. Of de ambtenaar die ze wel mogen de hemel inprijzen. Vooral voor het zeer helder geschreven stuk, of de fouten die ze gemaakt hebben enorm aandikken.

En dan komt het, de legendarische woorden: “Ik zal het kort maken, maar …” en ondertussen zijn we dan bijna een uur verder. Niemand die de draad van het verhaal nog kan volgen. Zelfs de mederaadsleden laten duidelijk zien dat ze het gezeur en gezever moe zijn en zitten…. wat anders te doen.

Schijnbaar is het de bedoeling van de geachte spreker die zichzelf graag hoort spreken om de kiezers af te laten haken. En dan maar klagen over de minachting van medeleden en het gebrek aan belangstelling van de kiezer. Vind je het gek?


Weinigen is het gegeven om de aandacht vast te houden. Een  Limburgse cabaretier lukte het prima!

Kort maar krachtig je punt maken is dat iets wat je moet leren? Ik weet dat de nieuwe en herintredende Statenleden cursussen krijgen. En zo vroeg ik via Facebook dan ook aan een van de leden of er ook een cursus kort en bondig spreken bij zit.

Maar terug naar de klok, die de tijd aangeeft!

Is het niet een idee om dat ook, uiteraard om het voor de luisteraars die niet zo goed in de materie ingevoerd zijn (in Jip en Janneke Nederlands: Die niet weten door de woordkeuze waar de spreker over lult)interessant te laten blijven, een goed idee voor Roermond?

Natuurlijk moeten er dan spelregels afgesproken worden, iedereen moet zijn punt kunnen maken. En zoals gezegd, 5 minuten is voor een enkeling veel en veel te kort. Die heeft soms nog hulp nodig van een mederaadslid. 

Zou een tijdspanne van 10 minuten, met 5 minuten hulp van maximaal een mederaadslid het niet veel interessanter maken voor de kijkers? En dat natuurlijk ook voor de commissievergaderingen. Waarbij uiteraard in de raadsvergaderingen andere punten naar voren gebracht moeten worden dan in de commissievergadering?

Zo weer een knuppeltje in een hoenderhok gegooid. Wie heeft het LEF om het op te pakken? Wie heeft het LEF om dat te doen wat ook in de Provinciale Staten gedaan wordt? Uiteraard dit ter bevordering van de aandacht van de geachte kiezer.


P.S. Uiteraard mag dit blogbericht door de media volledig overgenomen worden.... met vermelding van mijn naam!