donderdag 18 juli 2024

Vuursalamander - Onze Natuur

 

 

MOORD….. IN HET BUNDERBOS!


Net als zo vaak de laatste maanden, hoor je de wind flink waaien. Je ziet de bomen op en neer zwiepen. Het wordt alsmaar donker, onheilspellend donker. En ja, het begint ook nog te bliksemen en te donderen. 


En ineens komt het weer met bakken omlaag . Hoeveel regenwater zal er nu weer vallen? Volgens de weervoorspellers zoveel dat ze in eerste instantie afgelopen avond al code geel hebben afgeven voor Zuid-Limburg. Vanmorgen werd het code oranje, maar dit lijkt toch echt wel meer te zijn. En ja hoor plaatselijk wordt code rood afgegeven.


Hoe plaatselijk? Waar plaatselijk? Toch weer niet voor de Leukderbeek en het Leukdervoetpad? Toch weer niet de moord op de beschermde vuursalamander.


Hoe lang nog voordat er iets aan gedaan wordt. Hoelang nog voordat het water goed opgevangen wordt en niet meer de waterplek waar het landdier, de vuursalamander zijn levend geboren jongen afzet, zodanig overstroomt dat alle larven( zo heten de jongen)  meesleurt.

 

Wie durft er de verantwoordelijke bestuurders  aan te spreken dat ze voort moeten maken om dit landdier dat zijn levend geboren jongeren in het water afzet, te beschermen. Een die dat nog slechts op enkele plaatsen in Nederland voorkomt. Een dier dat op de rode lijst van te beschermen bedreigde diersoorten staat. 

 

Wie durft? en zou het dan wat uithalen?