donderdag 30 juni 2011

MIJN WIL IS WET, MIJN VRIEND MOET WORDEN GERED!


Dat, beste mensen, is mijn mening over de aankoop van het pand kazernevoorterrein! En ik denk stiekem (nee geen achterkamertjes politiek!) dat er veel mensen (ook coalitie genoten) het met mij eens zijn.

De “gewone “man in de straat" is het met mij eens. Van hem/haar, van Piet en Mariet, van Halima en Murat, om maar weer wat, door journalisten van het Sjietbergske, aan mij toegedichte PVV retoriek te gebruiken, hoor ik dat openlijk.

Ook andere partijen, zoals de PvdA bij monde van hun fractievoorzitter weten ineens dat er een mevr. Tobben in de Lovaniostaat woont, of een Hassan op de Kemp, waaraan zij niet kunnen verklaren waarom wij nu dit ineens moeten doen. En ook het CDA weet niet hoe ze het aan hun achterban moeten verklaren, dat:

“Het college voornemens is het pand Kazernevoorterrein op verzoek van Piet van Pol, vriend van wethouder van Rey, aan te kopen”.

Dit pand dat al sinds 2009 leeg staat moet nu ineens, op stel en sprong gekocht worden! Voor maar liefst 15,5 miljoen euro. En dat, terwijl we als gemeente net een bezuiniging goedgekeurd hebben van dik 10 miljoen euro.
- Een bezuiniging waarbij ambtenaren weg moeten. 
Een bezuiniging waarbij vastgesteld wordt dat er minder hulpverleners komen.
Een bezuiniging waarin bepaald wordt dat de scootmobiel gedeeltelijk zelf betaald moet worden,   omdat men in het verleden ook een fiets of een krakkemikkerig autootje kon kopen!   

Oh ja, we hebben wat ingebouwd wisselgeld terug gekregen. Een doekje voor het bloeden, zoals Hans Straus dat zo treffend schreef in DDL van dinsdag 28 juni 2011. De voetbalvereniging van Boekoel mag misschien nog even blijven bestaan, Het maatschappelijk werk wordt misschien wat minder gekort.

En ja, zelfs de VVD deed een grote duit in het zakje om geld te zoeken:
Geef de raadsleden geen vergoeding meer wanneer zij tijdens de verkiezingen in het stembureau zitten. Ik weet niet exact hoeveel raadsleden dit zijn, 3, 4, misschien 5? Bij een vergoeding van € 175 per persoon is dit € 525, € 700 of € 875, op nog niet eens jaarbasis (er zijn immers niet elk jaar verkiezingen!)

En dit afgezet tegen een bedrag van € 15.500.000 exclusief BTW. Ja, ja die komt er nog bij hoor. Dat is slechts € 3.945.000. Niet zeker is of dit geheel teruggevorderd kan worden.
 
Onze burgervader is geen profeet. Hij kan niet in een glazen bol kijken. Hij kan niet weten hoe gemeenteland er over 40 jaar uit zal zien!
Ik ook niet! Ook ik kan niet vooruit kijken. Ik kan alleen tussen de regels proberen door te luisteren! En wanneer ik dan de “uitleg” van de burgemeester in typisch Roermond zie. Met daarbij ook de uitleg van 2 VVD wethouders. (de 3e? Die laat zich heel wijselijk niet zien!), dan vraag ik mij dingen af waarvoor ik geen profeet hoef te zijn.

We kennen hier in Limburg al een behoorlijke lange traditie van “bouwaffaires”. We hebben nog niet zo lang geleden een “Sinterklaasaffaire” gehad in Echt!

Wanneer ik die dingen bekijk dan vind ik het totaal niet vreemd dat de mensen van onze mooie stad en dan bedoel ik de gewone mens. Jan met de pet, maar ook onze iets meer verdienende bewoners, onze ouden van dagen en de mensen die in een ander land geboren zijn, dat die zich af gaan vragen hoe integer ons stadsbestuur is.

Ik vraag mij nog een heleboel dingen af, zoals :
- Zijn de berekeningen wel goed
- Wat wanneer Bakker Bart  over een paar jaar vertrekt en wij geen huur meer krijgen
- Wat wanneer Essent de huur opzegt en wij ook hiervan geen huur meer krijgen
- Waarom mogen taxaties alleen onder geheimhouding worden ingezien en dat terwijl wethoduer van Rey in Provinciale Staten hier zelf tegen protesteert omdat dit het democratisch recht van een lid belemmert? 
- Waarom kunnen wij niet naar het pand van Essent? dicht bij de wijken gelegen waar uit veel mensen komen, makkelijk te bereiken en veel parkeerruimte?
- Wat? Waarom? Hoezo?.......

Maar wat ik mij ook en vooral afvraag is, of wij als Roermondse raadsleden nog wel iets te zeggen hebben, wanneer ik Dré Peters als voorzitter van de commissie op het einde van de vergadering hoor zeggen:

Wij kunnen als raad alleen maar onze wensen en bedenkingen uiten. Wij kunnen over de 25% restwaarde van het pand over 40 jaar iets zeggen, maar.....

De aankoop van het pand is volgens art. 160 en 169 voorbehouden aan het college!..

De RAAD aan zet? Of de RAAD buitenspel gezet? Concludeer zelf!



zondag 19 juni 2011

Roermonds college van B & W: Omgekeerde Robin Hoods?


Voor diegenen die niet weten wie Robin Hood was. Robin of Locksley heeft met King Richard I gevochten in Het Heilige land. Wanneer Robin terugkeert blijkt dat er veel ten nadele veranderd is. Hij duikt onder en besteelt samen met een aantal anderen de rijken.

                            
              
                                     Het geld geeft hij aan de armen!

En ja wat heeft dit nu met de Roermondse burgemeester en wethouders te maken? Naar mijn mening…… heel veel. Alleen, ik vind dat zij een stel omgekeerde Robin Hoods zijn.

Hoe dat zo? Heel simpel. Als gemeenteraadslid moet je nogal veel “stukken” (geen lekkere!) lezen. En discussiëren, debatten voeren over van alles en nog wat. In een van die nota’s (zo worden die genoemd in gemeenteland) lees je dan: Er zal meer eigen bijdrage gevraagd worden van de burgers en bedrijven



Wat wil zeggen, dat Piet en Mariet, of Halima en Murat mee moeten gaan betalen voor hun eigen rollator, want……. Toen zij nog geen AOW hadden, konden zij ook een fiets of een auto(tje) betalen.



Aan de andere kant lees ik, dat Burgemeester en Wethouders de gemeenteraadsleden voorstellen om geld te geven aan ondernemers voor het opknappen van hun rijksmonumenten. Of geld geven voor een archeologisch onderzoek.

Volgens een bepaald artikel mag dat helemaal niet! Maar ja, het Roermonds college zou niet het Roermonds college zijn, wanneer zij daar geen mouw aan zouden kunnen passen.

De drogreden (bewering die niet klopt, maar wel aannemelijk lijkt):
Wanneer wij deze ondernemers geen geld geven, lopen wij een investering mis. Welke investering zo vraag ik mij af. Wat verdienen wij aan:

-      Opknappen van BACO (= van meubelzaak Berden), die het zelf gaat gebruiken? Wat levert dat HEM op?


-
    Opknappen van Bisschoppelijk Paleis (in het bezit van dhr. Smals, gekocht van Van Pol!)voor vestiging van 4 grote dure appartementen (€ 400.000 ???) voor verkoop Wat levert dat HEM op?

-       



    Archeologisch onderzoek door Adams projectontwikkelaar omdat het duurder was dan gedacht (€ 180.000). Hij gaat aan de roerkade een hotel en 4 dure appartementen bouwen! Wat levert dat HEM op?
  
Totaal bedrag? € 150.000! Hoeveel rollators kun je daarvan kopen?

En dan ….. verplaatsen van de stadswinkel. Deze zou niet meer bereikbaar zijn (na het verbouwen van de markt?). Tekort voor werkplekken van ambtenaren. Ook volgens mij weer een stelletje drogredenaties.

Wat gaat er gebeuren bij verplaatsing naar het kazernevoorterrein?
Je kunt niet meer naar het Klant Contact Centrum (ja zo gaat dat heten!) komen wanneer je zelf wilt. Het plekje waar je je paspoort aan wilt vragen, de geboorte van je kind aan wilt komen geven of de dood van een van je ouders wilt komen melden………. Is in het nieuwe goed bereikbare kantoren complex………TE KLEIN!

Je moet eerst bellen of je mag komen! Je krijgt datum en tijd door wanneer!!!!!! Hoezo klantvriendelijk?

Terwijl Het College van B & W van Roermond propageert dat ze een excellente dienstverleningsstad willen zijn? Voor wie? Voor de ondernemers? Denk van wel. Naar mijn idee niet voor de burgers, sorry, de gewone man/vrouw. Jan met de pet! Piet en Mariet, Halima en Murat

Bereikbaarheid zou slecht zijn op de markt. Moet je zaterdags eens komen kijken hoeveel mensen daar lopen. Of zondags. En met mooi weer?  Kijk dan eens hoeveel mensen er op de terrasjes zitten! Hoezo slecht bereikbaar?! 

 



Eens, nog niet zo heel lang geleden, waren er heel veel parkeerplaatsen op de Markt!!!

Maar ja, er moest verbouwd worden. Toen al met het oog op…….????




Mijn mening? Het complex (van, jawel … van Pol) staat al twee jaar leeg! Wordt nu gedeeltelijk verhuurd aan Bakker Bart en Essent. (Begeeft Roermond zich nu ook al op de vastgoedmarkt? Is dat een KERNTAAK van de gemeente?)Kunnen wij met spoed kopen. 15 juli zou dit al moeten zijn. Misschien GELDGEBREK van van POL(Casimir?)

Regeren is vooruitzien! Ja, ja, dan hadden ze ook moeten zien dat het eens op zou houden dat de bomen tot in de hemel zouden groeien. Slechte tijden? Krimp? Recessie? Die woorden? Die kent men volgens mij in Roermond niet!

 



Waarom dit dure pand kopen zo vraag ik mij af, terwijl over niet al te lange tijd het Centrum voor de Kunsten in de Jesuitenstraat vrijkomt. Zij gaan dan naar de ECI cultuurfabriek.Pand aan de achterkant van het gemeentehuis.

Aan wie wordt dit gebouw dan voor een “vriendenprijsje” verkocht?????? Heb al wel een idee! Jullie ook????