maandag 9 april 2012

Gedachten



Van mijn vader erfde ik de liefde voor muziek.  Waar mogelijk gingen wij kijken of luisterden naar die grote bakelieten platen. Dit lied, was een van zijn favorieten

vrijdag 6 april 2012

Citaat




Ik las onlangs een stukje van Jacques Biermans, oud-journalist van De Limburger/Maas-en Roerbode: “Het is geen schande wanneer een politicus eens naast het potje piest. Hij is net een mens en fouten maken we allemaal. Alleen zijn er maar weinigen, die dat durven toe te geven”. 

Er was eens nog niet zo heel lang geleden iemand die in een stiekeme commissie gezeten heeft. Een stiekeme commissie die nog stiekemer was dan stiekeme commissie’s ten tijde van Mao Tse Toeng (dat is een aanname en die mag je volgens sommigen niet gebruiken omdat je geen bewijs hebt!).

Van die commissie stiekem moesten anderen leren. De mensen die in die stiekeme commissie zaten, moesten de uitkomsten van die commissie stiekem overbrengen aan een heel stel andere mensen.  Ze moesten de bevindingen overbrengen aan hun gelijken. Stiekem?

Maar die stiekeme commissie is zo stiekem, dat er zelfs stiekem niets van geconstateerde fouten naar buiten mag. In de toekomst moet de werkwijze van die commissie stiekem anders van opzet worden, Dat moeten de gelijken onder elkaar afspreken. Daar zijn ze het allemaal over eens.

Want van de stiekeme commissie hoopt men stiekem toch wat van de leren voor de toekomst!

Hoop dat je het stiekem nog hebt kunnen volgen!


Dit artikel oorspronkelijk verschenen onder de titel “stiekeme commissies” is een tijdje op verzoek van enkelen van mijn blog af geweest. Echter na publicatie in Typisch Roermond van vrijdag 13 april 2012, heb ik gemeend dit toch weer op mijn blog te moeten zetten. (peet, 16-4-2012)




maandag 2 april 2012

Overeind blijven



Bij veel mensen zie je niet aan de buitenkant dat zij dagelijks een gevecht moeten leveren. Ook bij mij niet. En toch, moet ik elke dag een gevecht leveren tegen de rolstoel.

De mensen zien mij op stiletto’s voorbij vliegen, horen dat ik 3 keer per week dans, zien dat ik, voor mijn leeftijd dan, redelijk beweeglijk ben, horen dat ik weer “aan de wandel” ben, dat ik op de home trainer zit of van de loopband gebruik maak. En dan zie je ze denken……. Ja, ja gevecht tegen de rolstoel… flauwekul!

Ik doe die dingen meestal met plezier, niet voor mijn plezier! Net als mijn 3 wekelijkse bezoeken al 25 jaar lang aan de fysiotherapeut. Drie dagen zwevenop het randje van de dood en 19 zakken bloed, doet echt wel iets negatiefs met je lichaam!

Maar goed. Lopen op de loopband is saai! En daarom koop ik regelmatig series.
Zaterdag heb ik er weer een gekocht. Secret Army, over de piloten hulplijn in WO 2 en Erich Kessler die constant bezig was met het oprollen van die lijnen.

Uiteraard zoals we weten van de geschiedenis van de Nazi’s met veel vertoon van machtsmisbruik!

Toen ik zo rond aan het snuffelen was, zag ik The Godfather. Prachtige film met mooie muziek van Ennio Morricone.

Voor wie wat jonger is. The Godfather gaat over de maffia, over eer en eergevoel en over de omerta. Ik heb genoten van die films. Jammer dat ze niet in een serie te krijgen zijn.

Je vraagt je wel eens af, zou dat werkelijk zo gebeurd zijn? Berust dat op waarheid? En dan wanneer je goed om je heen kijkt dan denk je ook wel eens. Goh, dat lijkt toch wel heel erg op datgene wat er in The Godfather gebeurt. Dat het er op lijkt dat sommigen menen veel meer te mogen zeggen en doen dan anderen. Dat zij menen anderen de maat te mogen nemen en wanneer ze zelf de maat genomen worden ze de “vermoorde onschuld” spelen.

Zou het dan werkelijk waar zijn dat de inktvis tentakels van de maffia ook in onze samenleving verweven zijn?


Maffia: een geheel van geheime criminele organisaties, georganiseerd in 4 afdelingen. Een criminele, culturele, politieke en economische. De term, wordt tegenwoordig ook gebruikt voor georganiseerde misdaad in het algemeen. Maffiosi gebruiken termen als "de Familie". Ook hebben ze het soms over 'onze organisatie'. Ze noemen zichzelf ook geen maffiosi maar " Uomini d'onore" of "mannen van eer".

Eer: eer is het persoonlijke of maatschappelijke aanzien dat men heeft, het is gekoppeld aan het morele bestaan van mensen; hun gevoel van eigenwaarde en de erkenning daarvan door anderen. Het heeft betrekking op de sociale status, de goede naam, de reputatie, de uiterlijke verschijning of de fysieke prestatie van iemand

Eergevoel: het eergevoel van het individu het besef van hetgeen men moet doen of laten, is autonoom. Het is dus niet zoals de eer afhankelijk van de mening derden.

Omertà: is de geheimhoudingsplicht van de maffia, de plicht om tegen de politie te zwijgen die de organisatie aan iedereen binnen haar invloedssfeer oplegt. Overtreding van deze zwijgplicht binnen de maffia betekent je doodvonnis. De daders van je executie laten een rat in je mond achter als teken dat je 'gepraat' hebt.