maandag 28 mei 2012

Op een mooie Pinksterdag………



……. Besefte ik: goh het is alweer een tijd geleden dat ik geblogd heb. In plaats van minimaal wekelijks, lijkt het minimaal maandelijks te worden. Moet toch proberen mijn leven te verbeteren!

Soms moet je pleiten voor iets, wat helemaal tegenstrijdig is aan wat je altijd beweert. En dat tegenstrijdige....... toch als goed ervaren. Dat is weer cryptisch, maar zal het uitleggen.

Bij de SP staan we voor voorzieningen dicht bij de mensen. Een van die voorzieningen is een bibliotheek. Lezen bevordert de ontwikkeling van de mensen. Lezen is belangrijk in ons leven.

Niet de mensen, maar de cijfers zijn tegenwoordig vaak het belangrijkst. Idealen zoals het bestrijden van analfabetisme of kinderen in contact brengen met boeken lijken soms geen rol te spelen. De rol van de bibliotheek gaat veel verder dan enkel het uitlenen van boeken. De bibliotheken hebben ook een ontmoetingsfunctie. Mensen kunnen er de krant gaan lezen, gebruik maken van internet en met hun (klein-) kinderen een boek gaan lenen.

En dan, dan moet je toch pleiten voor de afbraak van een bibliotheek.
Onherkenbaar en strak in het witte "Pak"

Ja inderdaad in dit geval wel. Lang, heel lang al stond de bibliotheek op de Donderberg leeg. Verloedert. Een puist in de wijk. Een bron van ergernis voor de omwonenden. En dan…. is het beter om dat ding af te breken.

En dat gebeurde ook. Op woensdag 9 mei werd de eerste dakpan er af gehaald door wethouder Wim Kemp. Onherkenbaar verkleed…….., wat goed was voor ….. een polonaise! 


Zijn “danskunsten” komen hem later nog eens van pas!



Tussen een heleboel vergaderingen door ging ik ook nog naar de Floriade. Samen met collega raadsleden en de griffier. We werden begroet door Zanggroep Parelmoer!




Helaas, het was niet zo’n mooie dag, dus weinig mensen. Dat moet beter, want veel Noord Limburgse gemeentes hebben er een smak geld in gestoken.

Ik heb al van collega SP raadsleden gehoord, dat er in hun stad/dorp behoorlijk bezuinigd moet worden, laat het dankzij een fiasco , door te weinig bezoekers, toch niet nog erger worden.

Want dit soort investeringen in prestige projecten, die “verkeerd” aflopen, gaan altijd ten koste van voorzieningen voor de kwetsbaren in onze samenleving.

Hieronder een kleine Floriade foto bloemen impressie uit Villa Flora 
De "modepop"in mij ontwaakte!














Wim, Huseyin en Gerard
De 20e mei was ik bij de opening van het “clubhuis” van de Turkse vereniging Dadaslar. Alle raadsleden hadden een uitnodiging gekregen, helaas....... (niet sexy genoeg? te weinig media aandacht?)

Op deze mooie zonnige dag knipte Wim Kemp (nu in het nette pak) geassisteerd door  Huseyin Celebi en collega Gerard IJff het rode lint door.

Wim, Nejla,Gerard en de vader van Nejla



Dachten ze dat ze klaar waren……. Nee hoor. Vriendin Nejla wilde wel eens met 2 wethouders op de foto. Heren….. aantreden!









En toen, toen kwam de polonaise vaardigheid die we al eerder zagen, Wim goed van pas. Er vielen wat zweetdruppeltjes  te bespeuren, maar zijn benen deden hun werk. Bij Gerard….. viel dat toch een beetje tegen. IJsdansen gaat hem beter af!

Hij moet met Ineke zijn vrouw toch maar eens wat vaker gaan oefenen.

 Swalmen 's morgens om iets over half 7
De volgende dag moest ik vroeg op. Reizigers op de Maaslijn enquêteren. De Maaslijn van Roermond naar Nijmegen is de lijn voor veel studenten en forenzen.
 
Regelmatig zijn de treinen te vol. Moeten mensen op het perron blijven staan. Vallen er treinen uit. En wij wilden wel eens van de reizigers weten hoe zij dat zelf ervoeren.

Maandag, iets na half zeven op het Station van Swalmen. Beet….. 3 vliegen in een klap! Dank u heren.

Hier is de SP.... met Arie in Roermond



In Roermond stonden wij ook. Hier is…… Arie aan de slag.






En op een been kun je niet lopen, ook al is dat been pakweg 85 km lang. En meten is weten! Daarom werd deze actie donderdagmiddag van Nijmegen naar Roermond weer herhaald. Alle afdelingen en de SP Statenleden van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland deden mee.

En zo druk het maandagmorgen in Swalmen was, zo leeg was het er nu!

Jammer een klein minpuntje. In Roermond werden we tegen het einde van de actie van het perron afgestuurd!

Afgelopen vrijdag de 25e hebben we de actie geëvalueerd. De formulieren worden verwerkt, er wordt een rapport van gemaakt en we gaan ons beraden, afhankelijk van de uitkomst, wat we voor verdere actie gaan ondernemen. De uitslag is binnenkort na te lezen op Maaslijn.nu

Ik pleeg nog wel eens “Onparlementaire” uitspraken te doen! Wat mij regelmatig niet in dank wordt afgenomen. Zo roep ik wel vaker, dat we qua beleid teruggaan naar de jaren 50. Boze blikken alom, maar toch is het waar. Het wordt verkocht voor nieuw beleid. Iedereen doet mee, iedereen telt mee.

Natuurlijk telt iedereen mee, en natuurlijk willen we dat iedereen mee doet en natuurlijk is iets voor elkaar over hebben, het weer meer naar elkaar omkijken niet slecht. Het: "heb uw naasten lief gelijk u zelve", mag dan een katholieke uitspraak zijn, ook bij de SP is hij bekend!

Boven de ledenlijst van mijn afdeling staat: U heeft…. Leden, heb hen lief gelijk u zelve.

We moeten af van die ikke, ikke, ikke  neo liberale mentaliteit. Maar verkoop dat dan niet als “nieuwe politiek”. Wees eerlijk naar de mensen. Zeg dat er door de jarenlange foute keuzes geen geld meer over is. Dat we moeten terugvallen op vrijwilligers, omdat men nog steeds in de publieke sector salarissen heeft die fors boven de Balkenende norm uitstijgen (terwijl de mensen op de werkvloer het met een schijntje moeten doen!)

Maar hebben we die blikken vrijwilligers?

Ik zit (sinds kort!) in het bestuur van de Zonnebloem afdeling Donderberg-Hoogvonderen in oprichting (ik geloof dat niet iedereen hier even blij mee is! Moet kunnen toch?). 


Deel van het bestuur ZODOHO i.o. met het "Opperhoofd" van de "Regio Roermond"

Jeugd? Is ver te zoeken. Misschien dat we wat mensen krijgen die maatschappelijke stage moeten vervullen, maar dat is ook niet de oplossing. De gemiddelde leeftijd…….. Onze voorzitter is met zijn 52 de jongste van het stel! Er zit een dame bij, een vrijwilligster die mensen gaat bezoeken, van 80+!

We zoeken nog mensen die een keer per week, of een keer per 2 weken eens een praatje gaan maken met mensen die “Achter de geraniums” zitten. We willen kleine activiteiten ontplooien. Ergens,  bijv. bij Intratuin met z’n allen een kopje koffie drinken. Of tijdens Carnavalstijd naar een “Bonte Avond” (in dit geval middag!) zodat die mensen ook weer eens wat meer zien dan de 4 muren van hun woning.

Maar…….. ja heel veel maars….. we hebben mensen nodig, die mee willen doen!
En er moesten nog meer tafels bijgezet worden! Vrijwilligers en mensen die graag een praatje kwamen maken!
Op onze eerste inloopmiddag, waar het allengs drukker werd, kregen we al een mooi aanbod van mensen die muziek maken. En ook dat……. Zijn niet meer de jongsten. Bewegen zelf iets moeilijker. En ik zag nog 2 mij bekende dames, die ook mee willen helpen. Super!!!

Voor meer nieuws over ZoDoHo i.o kijk op de site van de Zonnebloem. Ook voor de mogelijkheden om mee te doen en de activiteiten.

En het lot van de fotograaf……. De bril en het fototasje staan er op. Maar de fotograaf……. Zul je zelden op een plaatje kunnen vangen


dinsdag 8 mei 2012

Rebels With Cause!



Zondag 15 april 2012 congres in de Oranjerie van de SP. Bespreken van de congresstukken. Zijn wij er klaar voor? Zijn wij er klaar voor om over 2 jaar deel te nemen aan de regering? Was op dat moment de vraag!

Wisten wij “rebellen met reden” veel dat binnen één week en het Limburgs parlement uit elkaar zou klappen en……. de landelijke regering zou vallen!

In Limburg begon de lente iets eerder dan in Nederland.

En dan komt er van alles in een stroomversnelling. Er wordt teruggekeken naar uitspraken van Bert Kersten van december 2010. Toen zei hij dat er bij links meer was wat verbond, dan verdeelde. Met Groen Links werd een oproep gedaan toen hij niet meedeed aan besprekingen.

Vossen verliezen wel hun haren……. maar niet hun streken is een heel bekend spreekwoord! Toch?

En landelijk? Terugdenkend aan januari 2012 in Nijmegen….. 3 partijen die zeggen samen te willen gaan werken aan een ander, een socialer Nederland!

12 september zijn de verkiezingen. Hard werken de komende tijd dus.

Maar, volgens Dennis, een vriend van mijn dochters…… I never grow old, dus….. geen punt om hard te werken.

Maar eerst…… toch even ontspannen.

Zondag 29 april CK Theater.
Identigratie.
Een voorstelling waarbij 2 vrouwen van het Moedercentrum Maximina meespelen en een andere dame die, niet van Nederlandse geboorte…. Nederlandse les geeft. Verhalen uit het leven gegrepen. We beginnen met ……… een brief in het Frans!

Samen met mensen uit Venray verzorgden de dames de voorstelling.

Dank u dames, ik heb genoten!

Koninginnedag,  lintjesregendag. De burgemeester sprak mij gekscherend aan met Majesteit. Och ja, jarenlang ballet en dansen leert je wel een “Koninklijke”  houding aan! Of kwam het door mij Oranje hoed?

 ’s Middags naar de Cityrun kijken. Petje af voor diegene die de 10 mijl liepen. Onder hen zelfs……. een ambtenaar!!! Ja, lach maar, maar veel ambtenaren krijgen vaak niet die waardering die zij verdienen. Waar zou u een pas aan moeten vragen, of de geboorte van je kind aangeven……. Ja??? En dan wil er een of andere wethouder dt de ambtenaren 1% inleveren van hun salaris. En hij? Wat doet hij? Komt hij misschien met de bekende smoes.: Ja maar…… wethouderssalarissen zijn vaststaande salarissen, daar kan niet aan getornd worden. Smoesjes! Waar een wil is….

Op 4 mei herdenken we en ook dit jaar deed ik dat net als vorig jaar in Maasniel.  Kleiner en intiemer dan op het Zwartbroek plein. En geheel onverwacht moest (?) of mocht (?) ik mee het bloemstuk neerleggen.

Wethoudster en 3 raadsleden, 4 personen, 4 verschillende politieke partijen, regelmatig niet met elkaar eens in de raad, maar nu eensgezind.

Het was een beetje lastig, met vier personen het bloemstuk vast te houden en neer te leggen……. maar het lukte ons! Eensgezind!

Samen!

De dag daarna… Bevrijdingsfestival…ik kreeg een foto binnen via de mail vaneen jongeman, biertje in de hand, die voor mij….. op de knieën ging!
Of ik, feestbeest,  toch aub ook wilde komen!!! Tegen zo’n smeekbede kun je toch geen nee zeggen……

Maar ja niet veel later stond hij “cheek to cheek” met mijn dochter. Dag  illusie…….


's Zondags 's morgens vroeg op. Uitnodiging ontvangen van de oudste voetbalclub van Roermond die in Herkenbosch voetbalt. Het 90 jarig bestaan wordt gevierd. Ooit voetbalde Pierre Massy bij hen. Zijn standbeeld staat nu tegenover het Roercenter. en ja, daar bij de plaatsing was ik ook bij, dus ook even naar het voetballen. Stervenskoud, kletsnat. Niet het ideale voetbalkijkweer. 


En deze week…. Terug naar de harde werkelijkheid. Bijeenkomsten, vergaderingen, en kijken hoe en waar ik samen met dezelfde jongeman zo snel mogelijk een nieuwe paspoort geregeld krijg. Als Asenrayse jong, nu na dik een jaar rond zwervend in Zuid Amerika in Nederland zonder vaste woon of verblijfplaats zijnd, een hele klus.

Een kastje-muur ervaring!