vrijdag 24 mei 2013

Regen…. en drup!





Regen, motregen, miezerregen, harde regen, regen bij vlagen, stortbuien, of gewoon wat druppels. Van alles wordt je nat! Soms wat meer, soms wat minder…… Het zou anders worden, betere communicatie, helderder, opener, transparanter. Zijn er nog meer woorden voor te bedenken? Voor communiceren met, informeren over.

Vaag hè? Zal de grauwsluier wat doorzichtiger maken. Als raadslid liep ik en anderen, tot voor kort tegen het feit aan, dat we gewoon een achterstand in informatie hadden. De coalitie deelde hun informatie pas op het allerlaatste moment met de oppositie. Zo vaak heb ik dat gehoord in de raadszaal en in de leeskamer. De informatie die de wethouders hadden, werd ook, ondanks het dualisme, gedeeld met de in de coalitie zittende raadsleden.

Vol verwachting klopte mijn hart dan ook toen de nieuwe coalitie aantrad. Zij hadden immers geleerd van het verleden? Helaas…. dat was ijdele hoop! De teugels worden nu net zo strak vastgehouden (door een andere partij) als eerst. Of je nu in de regen staat of in de drup, nat wordt je van beide, of zoals ik te horen kreeg: Ook mijn wittebroodsweken waren over! 



Er is de laatste tijd nogal wat te doen over mijn haarsieraden. Hoedjes noemen ze het in het Sjietbergske! (voor niet Roermondse mensen: Een steegje in Roermond, maar ook een zaterdags (roddel)rubriekje in Dagblad de Limburger). Dus… heb ik maar eens een hoedje opgezet> Hier met de Koninginnedagfeesten op de Donderberg. Lekker druk, mooie gelegenheid om met mensen te praten. Natuurlijk ook “persmomentje pakken”. En waar doe je dat…. Natuurlijk bij diegene die het meest “in the picture”staan” de wethouders. Om daarna je eigen weg te gaan en je oor goed te luister te leggen!
Foto met dank aan organisatie wijkfeesten Donderberg
Toen ik met Koninginnedag op de donderberg rondliep werd ik aangesproken door mensen die het “moeilijk” hebben. Die heeeeeeeeeel erg graag zouden willen gaan studeren (mochten het voor haar “dichtbije” vroeger niet van haar vader!) of in ieder geval werken. Werken in de tijd dat de kinderen op school zitten. Dus niet zoals in het Outlet tot 20.00 uur. Of op “horecatijden”. Dat kan als alleenstaande moeder niet met een 9 en 13-jarige. Of je moet ze voor galg en rat op willen laten groeien!

En dat allemaal met dat oranje hoedje op! Maar dat hoedje ontlokte een concullega raadslid wel de opmerking: Dag BEA!

Oh ja…. BEA  zat (soms) op een troon…. Dan maar een troon opgezocht. Samen met mijn dochter ben ik op Pinksteren naar Amsterdam geweest. Een foto van mij op de troon… een troon van geslepen zwaarden! Natuurlijk moest dat op Facebook met de titel Troonopvolgster!! 

Gekozen dan wel, was een van de opmerkingen.

Een stel veelgehoorde “kreten” de laatste maanden is: kanteling, op eigen kracht, zelfredzaamheid, zoeken in het eigen netwerk, social return, verplicht vrijwilligers werk en ook nog….. verplichten van mantelzorg!

Social Return een prachtige uitvinding. Je laat jongeren werken met behoud van hun magere uitkering, maar tegelijk  worden zo de duurder betaalde oudere krachten van hun plek verdrongen! En komen de ondernemers wel aan heel erg goedkope werkkrachten!

Terug naar communicatie en Donderberg. Onlangs tekende de wethouder met de woningbouwcorporatie en een aannemer wat contracten voor Social Return…..
Foto met dank aan Cord Beckmann (PhotoCord)
De pers was door de persvoorlichter van de gemeente ingelicht. Zij konden vragen stellen en leuke plaatjes knippen. De Woningbouwcorporatie stuurde een tweet uit…. Iedereen was welkom.

Tot zover een schitterende communicatie. Verbetering zoals het nieuwe college beloofde! Maar mist u ook niet een paar groepen? De omwonenden? Die last hebben van het stof en verdere overlast die de bouw veroorzaakt.

En ja nog een groep: De raadsleden? Was het college soms bang dat er kritische vragen gesteld zouden worden tijdens het schitterende persmomentje door “oppositieraadsleden”?



Was deze week ook bij de Stichting Wilskracht bij de conferentie van Klacht naar Kracht Bij  de eigen kracht praatjes en de kanteling en de (verplichte) mantelzorg en het eigen netwerk. Terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw is mijn commentaar regelmatig in de raad. Nee, dat ziet u verkeerd… maar toch dan zie je bij een presentatie dat je woorden “hergebruikt” worden. Elkaar helpen elkaar ondersteunen, daar is niets mis mee, dat is menselijk! Dat is van alle culturen, van alle eeuwen.

Vrouwen kunnen echte krengen zijn, elkaar lief lachend de grond in boren…. Echt mannen, wij kunnen veel gemener tegen elkaar zijn dan mannen tegen elkaar,op dat gebied, kunnen jullie nog veel van ons leren hoor, maar ook op het gebied van elkaar helpen en ondersteunen, daar lopen jullie mijlenver bij achter.

Maar wat die beleidsmakers (meestal mannen …. Het glazen plafond is nog steeds overduidelijk aanwezig)vergeten is dat we niet meer leven in de jaren 50 van de vorige eeuw. De tijd dat de ouders net de 65 – 70 jaar haalden. De tijd dat gezinnen bestonden uit 6 – 10 kinderen. De tijd ook, dat vrouwen niet buitenshuis werkten, want dat was een schande! Een man moest het inkomen verdienen! Maar tegenwoordig werken veel vrouwen, zijn de gezinnen kleiner, worden de ouders een stuk ouder. Terug naar de jaren vijftig…. Wat de beleidsmakers ook zeggen…. Dat kan niet meer.

Elkaar helpen ja…. Overbelaste mensen krijgen, omdat de overheid in het verleden fouten gemaakt heeft, de marktwerking ingevoerd heeft die er alleen maar voor gezorgd heeft dat de gezondheidszorg veel duurder werd (denk aan de fraude’s die we steeds meer te horen krijgen) en dat met een mooie strik verpakken als.: Wij gaan het beter doen…. Dat is een misrekening een leugen. Vertel de waarheid. Ben eerlijk tegen de mensen en zeg:

Sorry mensen, wij hebben het geld niet meer, we moeten het anders gaan proberen op te lossen.

Was deze week ook nog “Op school” want tegenwoordig moet je een levenlang leren. En hoewel het gebouw oud is, vinden er allerlei vernieuwingen plaats. We kregen een rondleiding op Schöndeln. En dan zie je…. Een levenlang leren hoeft echt geen straf meer te zijn. Deze school probeert zich constant te vernieuwen. 
Foto met dank aan Hans Lucas
Een Technasium, “kunstwerken” die een idee zouden kunnen zijn voor de grijze A73 muur (motie van de SP van onlangs!) Ook het gebouw moet gerenoveerd worden. Geld daarvoor, dat we……. niet hebben???? De jeugd….. die heeft de toekomst. Ook dat is van eeuwen her, en van alle culturen!,

Ook hier zullen we “keukentafel”gesprekken moeten gaan voeren! Creatieve oplossingen moeten gaan bedenken. Want…. Ergens zullen we geld vandaan moeten toveren!