donderdag 2 mei 2013

Een spiegel voorhouden!




Onlangs was ik bij een tentoonstelling over Joodse onderduikers. Joodse onderduik kinderen met name (zie mijn vorige blog). Zij hebben de oorlog overleefd, dankzij mensen die niet bang waren. Gelukkig!

Met 4 en 5 mei in het vooruitzicht, met herdenken en feesten in het vooruitzicht, ga je terug in de geschiedenis. Terug naar de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw.  En in de geschiedenis duikend zie je parallellen in je eigen (politieke) omgeving.

Helaas!

En dan ga je je afvragen, wat als….. Wat als Daladier en Chamberlain niet aan die prima ballerina (of donna) absoluta hadden toegegeven?

Arthur-Neville-Chamberlain.jpg
Neville Chamberlain
Terug naar eind jaren ’30 van de vorige eeuw.


Neville Chamberlain werd in 1937 Prime Minister van Engeland, een Engeland dat oorlogsmoe was. En toch moest hij dealen met een man (een prima donna/ballerina aboluta), die oorlogszuchtig was, die een grote overtuigingskracht had en daardoor een heel volk meekreeg.

Die de schuld niet bij zijn eigen voorgangers in de politiek legde, maar bij een heel volk!

Maar goed, Neville Chamberlain, samen met Édouard Daladier, probeerde de Wereldvrede te redden. Zij gaven toe aan Hitler en zijn nazi’s. Een groep die reeds Oostenrijk had geannexeerd. Zij paaiden Hitler in september 1938. Hij mocht Sudetenland hebben. Een gebied met veel industrie!


Met de woorden “Peace for our time” dacht hij, Neville Chamberlain, de wereldvrede gered te hebben.

Hoe anders zou het worden! Hij gaf hiermee Hitler de tijd om zijn oorlogsmachine, dankzij de industrie nog verder op peil te brengen.

Hij kocht met zijn toegeeflijkheid de ondergang van een grote groep mensen.

Wat, hoe zou het verlopen zijn wanneer hij toen had durven zeggen : NEE, tot hier en niet verder gezegd had? Zouden er dan zoveel mensen gestorven zijn? Zou Hitler dan een jaar later Polen zijn binnengevallen?                                
In het heden,  kijk ik in de spiegel en vraag: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie speelt het handig in ons Roermondse politieke land?


2 opmerkingen:

  1. De grootste fouten zijn niet in 1938 maar in 1919 gemaakt, en dat loopt veel meer parralel als we nu denken, want ook toen had een toplaag van het bedrijfsleven de macht gegrepen in Duitsland via kongsie van staal en kolen handelaren, zeg maar de energie en bouwmafia van dezer dagen.

    En dat had zoveel beter opgelost geweest als toen die Ego's met de koppen tegen elkaar geslagen zouden zijn en er toen een evenredig vertegenwoordigde volkerenbond was gekomen, dan was al die ellende in Uganda Congo Soudan Pakistan Irak en Afghanistan niet ontstaan, en ook de 2de wereldoorlog niet.

    En vooral, dan was Israel nooit ontstaan, want dan was er zoals Lawrence of Arabia Faisal beloofde Zelfbeschikkingsrecht gekomen voor het Arabisch (midden) Oosten.

    Helaas moesten hebben toen ook de industriele belangen het eerlijke democratische proces de nek om gedraaid.

    Het ging vooral om Geld, Kolen Staal en Olie, en om dat allemaal in handen van Engeland en Frankrijk te houden werden overal ter wereld nieuwe grenzen getrokken, om Volkeren zo te scheiden dat er altijd ruszie in een land met grondstoffen zou blijven, zodat "we" ze dan kunnen komen "helpen" tegen betaling van hun grondstoffen...

    Als er toen naar Woodrow Wilson was geluisterd, hadden we nu geen Ontheemde Kurden, gevluchte Jougoslaven, op drift geraakte Pakistanies, en gedesilusioneerde Somaliers die hun heil in andere landen gaan zoeken...

    http://youtu.be/062rt11BMt0

    Is helaas in het Duits, zal eens kijken of ik ook een Engelse kan vinden, maar je ziet daar in dat stuk over de herindelen van de landsgrenzen de Conflict gebieden van vandaag de dag terug.


    En die Provinciale herindeling en dat fuseren van Gemeentes, is precies hetzelfde spelletje, je zorgt ervoor dat je de oorspronkelijke bewoners monddood maakt, en minderheden (denk Judo'erwtjes) worden vermorzeld door de grote commercele belangen van de Foeibal en sTennis clubs...

    Die samen op de (gesubsidieerde) Golfbaan een balletje leggen en geene zaak maken ten koste van de lokale nijverheid :-(

    Want voor de bestuurders van grote gemeentes heb je ook grote bazen nodig volgens de remuneratie regels, en die willen Winkelplaza's om meer BTW in kas te krijgen, inplaats van Broodje van Kootje en de Hollandsche Pot of Vogel Struys, daar is het veel te gezellig en keren de mensen niet snel genoeg hun portemonnee in de gemeentekas...

    De kleine dorpen worden nu behandeld als de kleine staatjes in 1919 te Versailles

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iemand die zich daar goed in verdiepte was schrijver/jouralist A. Den Doolaard. Zelfs nu nog kun je veel uit zijn boeken halen.

    BeantwoordenVerwijderen