zondag 15 mei 2011

WOP 2/Droomland

     Kunst, cultuur, wijkontwikkelingsplan, Griekse godin, mensen.
                          Wat hebben ze met elkaar gemeen ?


Bij het Tekstbord Droomland, dat hoog in het Niekee in Roermond hangt, kreeg ik visioenen van een oud lied. Bezongen door Paul de Leeuw, Gerard Joling , André Hazes. Maar ik "koos" voor de oudere versie. Twee neven uit de Jordaan (waarbij de naam van ene overigens fout geschreven is).



De mooie plaatjes erbij waren de aanleiding dat ik voor deze video koos. Plaatjes van een droomland dat de bewoners van de Donderberg in Roermond ook hebben om hun wijk weer leefbaar te maken






         Christ presenteerde zijn visie middels tekeningen









Pierre maakte een video over de goede scholen in de wijk. Uiteraard ligt zijn hart als bevlogen leraar, die bovendien bijna recht tegenover een basisschool woont, daar!




 



Deze man en zijn dochter vertelden over het belang van de school. Zijn kleinkind, was een van de muzikanten (zie hieronder) en beiden zagen het belang in van een goede opleiding.







Zij, beleidsmedewerkster van het Moedercentrum in Roermond, vertelde enthousiast over de mogelijkheid tot eten in het MC Maximina . Helaas maar eenmaal per maand, op de laatste donderdag. Hierdoor is het voor de raadsleden (en het college?) niet mogelijk om te zien hoe een gemengd gezelschap hier altijd "smult"
 




Ook hij, oud voorzitter van de Roermondse Reddingsbrigade vertelde zijn verhaal. Hoe hij ook nu nog steeds zijn expertise inzet bij het begeleiden van jongeren.

Al die verhalen kon je beluisteren in een gebouw, dat kunst en cultuur uitstraalt met een naam die verwijst naar de Grieks Godin Nikè, de godin van de overwinning. Een goed gekozen naam in een wijk die wil overwinnen! Met bewoners, die uit veel verschillende landen komen, maar die een ding gemeen hebben: Zij willen zich inzetten. Inzetten om hun wijk weer één wijk te maken. Een leefbare wijk.

Hieronder nog een paar plaatjes van kunstwerken in het Niekee. 



Schone slaapster? 







En nog eentje?


 


Bij deze  "Yellow Man" kon Dré Peters het niet laten op te merken dat ik zeker vond dat die man "Rood" moest zijn! Waarom? Nee! 

Ik denk dat die man eerder "Blauw" moet zijn! Blauw, omdat zijn (landelijke) partij, Kunst en Cultuur in de kou laat staan. Laten we hopen dat de plaatselijke afdeling de mensen van de Donderberg niet in de kou laat staan!


Aan de SP raadsleden zal het zeker niet liggen. Zij hebben een hart voor  de Roermondse wijk Donderberg!




Droomland



Donderdag avond 12 mei 2011 19.00 uur. 






Het Niekée onderwijscentrum in Roermond stroomt vol. In de school, genoemd naar de Griekse godin Nikè, godin van de overwinning, zullen diverse bewoners van de Donderberg hun ideeën over de nieuwe Donderberg presenteren.






Een groepje jonge muzikanten verwelkomt de gasten in deze prachtige school. Een school waar je kunt genieten van kunst en cultuur. Een school waar je je in een Droomland waant.





Naast bewoners uit diverse windstreken en uit de 4 delen van de Donderberg, zie je diverse ambtenaren rondlopen. 










Mensen van de woningcorporatie zijn ook aanwezig, net als vele raadsleden.




In eerste instantie zie ik maar één wethouder, later zie ik er steeds meer binnendruppelen. Zelfs de burgemeester van Beers van Roermond is aanwezig.Volgens mij zag ik op een gegeven moment het hele Roermondse college van B & W binnen. Een unicum!?






Een van de ideeën die gepresenteerd worden is een stervormig plein. Christ verteld enthousiast over de plekken die gecreëerd kunnen worden voor handwerkslieden om hun producten een maand te laten zien.



 Je hoort diverse verzoeken: Zorg dat de bibliotheek weer terug komt in de wijk (hé SP motie!). Plek voor de senioren om bijeen te komen. Plekken om te eten. Dit is al mogelijk in Moedercentrum Maximina, het Niekée en in de huiskamer. Situeer dat plein op de kruising Donderbergweg en de Koninginnelaan. Zo maak je van de 4 delen weer een hele wijk die niet doorsneden wordt.

Maar er komt ook een vraag van de beleidsmedewerkster van MC Maximina, waar de mensen van de Roermondse Donderberg met een (vaak zéér) kleine beurs naar toe moeten wanneer er huizen afgebroken worden. Ook de SP vraagt zich dat af. De creatie van stadnomaden komt zo weer op gang. De wijk wordt opgeknapt, de problemen worden in deze wijk opgelost. Lijkt het! Maar zoals eerder gebeurd is, worden alle problemen naar een andere wijk verschoven. Dit is geen oplossing! Dit is fake. Dit is een schijnoplossing. Er wordt niets opgelost. Alleen verplaatst. En dan doen voorkomen dat…..

Een andere bewoonster, haar vader afkomstig uit een ander land, legt de schuld van de problemen bij het stadsbestuur. De spreiding over alle wijken is in het verleden onvoldoende gestuurd, zo vond zij. Iets wat ik al bij meer mensen van niet Nederlandse afkomst heb gehoord. Maar ook een stelling waarom de SP in begin jaren 80 van de vorige eeuw verketterd is door de toenmalige regeringspartijen VVD en CDA.

En wat lees ik vrijdag de 13 mei in de krant? Iets wat de laatste tijd steeds vaker gebeurt, wanneer het huidige college van B&W ter verantwoording geroepen wordt! Ze schuiven de schuld in de schoenen van de woningcorporatie. Zij vinden zo staat er te lezen in DDL :  "dat de woningcorporaties een tandje bij kunnen zetten om het hoge verloop onder bewoners terug te dringen. Dat de woningbouwverenigingen geen woningen meer moet verkopen" . Anders zou  investeren geen zin meer hebben.

De "schuld" wordt in dit geval vooral neergelegd bij Wonen Zuid, omdat die veel woningen in de Donderberg "in de portefeuille" heeft!

Maar wie o wie stelt de voorraad woningen vast? Is dan niet kort geleden gebeurd? Was er geen voorstel van het college om zo veel (dure) huizen van dit te hebben en zoveel van dat. En om zoveel (goedkope) huizen te “amoveren”(in gewone mensen taal is dit slopen!).Volgens mij heet dat kapitaalsvernietiging. Ergens kan ik de woningcorporatie(s) dan ook geen ongelijk geven dat zij hun huizen probeert te verkopen!

Volgens het college kan men door niet te verkopen mensen met verkeerde bedoelingen buiten de deur houden. Maar is het college niet verantwoordelijk voor de veiligheid van de burgers van onze stad? Hebben zij in het verleden door hun sloopdrift van goedkope woningen er niet voor gezorgd dat er een concentratie van financieel zwakkere mensen op de Donderberg is komen wonen?
   

In het najaar presenteert het college het door hen uitgewerkt plan voor de Donderberg. Zij zullen de ideeën van bewoners meenemen hierin! Is beloofd! Ik hoop dat de wethouder(s) en de in groten getale aanwezig raadsleden nu eens wel goed geluisterd hebben naar datgene wat de bewoners verteld hebben. 

                  Dit raadslid in ieder geval wel!

Maar ik vrees ook dat er niet veel geïnvesteerd gaat worden wanneer ik de uitspraak van wethouder Kemp van Roermond  (in hetzelfde stuk als boven aangehaald) in DDL lees:

”Het is dodelijk dat in een buurt als de Sterrenberg jaarlijks meer dan dertig procent van de huizen een andere bewoner of bewoners krijgt. Dan heeft het nauwelijks zin om te investeren in sociale projecten voor de wijk.”

Ik vraag mij dan af, wanneer ik zo iets lees:

Waar blijft het geld wat we van het Rijk gekregen hebben dan? Die 2 miljoen? Of moet dat geld, net als de 2 miljoen die Roermond er zelf in zou steken naar archeologisch onderzoek voor projectontwikkelaars? Of naar "winkeliers" die een pand op willen knappen? 

Op de website van de SP heb ik hier al iets over geschreven http://sp.nl/9n1bq2  maar wil proberen hier op mijn eigen blog iets uitgebreider op terug te komen.



zaterdag 14 mei 2011

Druk, drukker, drukst!


Oei, denk ik wanneer ik mijn blog open, dat is wel heel erg lang geleden dat ik iets geschreven heb. Je zou denken dat er niets gebeurd is in die tussentijd. Toch wel. Een heleboel!

Het is 24 en 25 april Pasen geweest.









                                                                      Het is 30 april Koninginnedag geweest.



Er is op 3 mei flink geknokt tussen politie, straatcoaches en een groepje (criminele) jongeren op Hoogvonderen (Roermond). Het is 4 mei dodenherdenking geweest. 



 Het is 5 mei Bevrijding(sfestival) in Roermond geweest. 












Het is 8 mei Moederdag geweest. Het is……….. geweest!









 
En tussen die dagen door, ben ik op 2 mei gekozen tot voorzitter van de SP afdeling Roermond/Roerdalen. Dank aan de aanwezige leden voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik wil, met behulp van onze leden een sterke afdeling gaan neerzetten.



Zien jullie dit hartvormige ballonnetje? Leuk hè? Alleen,………. De aanleiding daarvoor is minder leuk.

Donderdag 12 mei, dag van de verpleging was er een manifestatie “Hart voor de jeugdzorg”  bij het Provinciehuis in Maastricht. Een minimanifestatie omdat de werkers in de zorg “hun” kinderen niet inde steek willen laten

Diverse sprekers die pleiten voor het behoud van een goede jeugdzorg. Goede jeugdzorg, bittere noodzaak in Noord en Midden Limburg met zijn eerst generatie allochtonen (hebben we daar nu geen ander woord voor?) problematiek.

Een oproep aan vooral de andere partijen, om niet die 10% te bezuinigen die in het regeerakkoord staan.  De werkdruk op dit moment is al gigantisch hoog. Een ICT systeem dat niet toereikend is. Een oproep om preventief te investeren, zodat achteraf niet “moord en brand” geroepen hoeft/moet worden wanneer het fout gaat.

                                      Een sfeerimpressie