Wat leert men van de geschiedenis? Vraag ik mij af, al kijkend in mijn glazen bol
Niet alleen de schrijvers van ambtelijke stukken kijken regelmatig in een glazen bol, ook ik hanteer die! Daarin probeer ik niet alleen in de toekomst te kijken, maar meer nog kijk ik terug naar gebeurtenis in het verleden. En ik kijk ook naar de betekenis van woorden die in mijn glazen bol
voorbijkomen!
Foto gemaakt in raadszaal Roermond met dank aan Leo Daamen |
En wat zie ik dan :
-Vrijheid van meningsuiting:
Vrijheid van meningsuiting is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder controle vooraf door de staat. De vrijheid van meningsuiting is o.a. verankerd in artikel 10 EVRM (europees verdrag voor de rechten van de mens), artikel 19 IVBPR (internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten), artikel 7 Nederlandse Grondwet.
Het EHRM (Europees Hof voor de Rechten van de Mens) heeft aangegeven hoe ver het recht van vrijheid van meningsuiting nu eigenlijk gaat:
The Court reiterates that the press plays an essential role in a democratic society. (...) freedom of expression is applicable not only to 'information' or 'ideas' that are favourably received or regarded as inoffensive or as a matter of indifference, but also to those that offend, shock or disturb the State or any section of the community. In addition, journalistic freedom also covers possible recourse to a degree of exaggeration, or even provocation (...).
-Integriteit
is de karaktereigenschap van een individu die inhoudt dat de persoon eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. Een integer persoon zal zijn doen niet laten beïnvloeden door oneigenlijke zaken.
Wat de ene buitenstaander beschouwt als betrouwbaar, kan door een andere buitenstaander anders worden ervaren. Daarnaast komt het soms voor dat publieke figuren, in politiek, amusementswereld, etc., die in brede kring worden ervaren als integer door nieuwe feiten, zoals een verandering van werkgever, 'door de mand vallen en vervolgens veel kritischer beoordeeld worden door de publieke opinie.
In de basis gaat het bij een integere persoon enerzijds om iemand die leeft naar zijn eigen waarden en normen, terwijl die waarden en normen een externe toets der kritiek kunnen doorstaan. Men kan niet zeggen dat Hitler integer was omdat hij zich hield aan zijn eigen waarden.
Bij overheidsorganisaties ziet soms een vertrouwenspersoon aanwezig waar medewerkers met vragen en problemen op het gebied van integriteit terechtkunnen veel vormen van machtsmisbruik kunnen door zo een vertrouwenspersoon niet worden tegengegaan. Daarom moet vooral de leiding van de organisatie waken voor integriteit en zelf het goede voorbeeld geven.
-Machtsmisbruik
schijnt één van de moeilijkste aspecten van een leidinggevende functie te zijn, waar je echt mee om moet leren gaan. Als je zonder ervaring macht krijgt, dan schijnen mensen de neiging te hebben het idee te ontwikkelen dat alles mag.
Wat is macht dan? Je hebt het meerdere vormen en maten. Een politicus heeft de macht om regels te formuleren, een agent de macht regels te handhaven en een leidinggevende de macht om anderen te vertellen wat ze moeten doen tijdens het werk.
Je kunt macht wel afdwingen met geweld, maar de gedwongen mens heeft altijd een keuze.
Veel mensen met macht hebben de behoefte om deze macht te misbruiken. En dan zijn er bijvoorbeeld de verhalen van politici, die bekenden leuke opdrachten toeschuiven en daarna mee genieten van de inkomsten.
-Intimidatie
is iemands gedrag beïnvloeden door hem angst aan te jagen door te dreigen met negatieve gevolgen. Deze gevolgen kunnen bijvoorbeeld lichamelijk geweld betreffen, maar ook andere negatieve gevolgen zijn denkbaar. Intimidatie kan zowel jegens een individu als jegens een organisatie of zelfs een land plaatsvinden.
Er kan onderscheidt gemaakt worden in:
-Fysieke intimidatie, waarbij de intimidatie plaatsvindt door lichamelijk gedrag en feitelijk handelen (dreigend naderen, vandalisme, (licht) geweld, dreigende gebaren etc.)
-Verbale intimidatie, waarbij het dreigement impliciet of expliciet verbaal wordt overgebracht.
Dat waren maar een paar van de woorden die voorbij flitsten in mijn glazen bol. Ook spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen doken op
-Als niet komt tot iet, kent iet zichzelve niet.(Iemand die snel vooruit komt in het leven, wordt gemakkelijk verwaand)
-Iedereen wordt naakt geboren.
-De geboorte maar met name de dood zijn de meest eerlijke momenten in een mensenleven.
-De geboorte maar met name de dood zijn de meest eerlijke momenten in een mensenleven.
-Waar heeft het wieggie gestaan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten