donderdag 26 juli 2012

Reuzenrad en veel meer……



Vakantietijd! Nijmegen een beetje uitgestorven, veel vrienden en vriendinnen (en ook d’r zus) zijn op vakantie, bivakkeert de jongste dochter dus maar een week of 2 thuis.

Ze is trouwens net zelf terug van een paar daagjes London, (voordat ze weer een paar daagjes naar Praag gaat!). Studenten van tegenwoordig! Mam, moeten wij samen ook nog eens naar toe (net als naar Barcelona en Parijs!).

Gaan we samen in het London Eye, schitterend uitzicht! Is dat niet zo’n reuzenrad? Net als in het Prater in Wenen? Hoeven we niet voor naar het buitenland, komt hier binnenkort ook in het grote stadallures krijgende Roermond!

Connie, Bram en Judith
Volgens de Volkskrant ligt de campagne stil! Hebben ze toch niet goed om zich heen gekeken, want vorige week woensdag, de 18e juli stond ik met mijn campagneteam toch op het Munsterplein in Roermond. En aanstaande zaterdag gaan we weer op pad.


Daarom vlug even bloggen, voordat ik zaterdag weer aangesproken wordt op het feit dat er toch weer eens wat geschreven moet worden. En dit keer ben ik vlak bij hem!!!


In de politiek is werken van 9 tot 5 en niet in het weekend iets wat niet bestaat. Je bent altijd en overal raadslid, 24 uur per dag 7 dagen per week.



Zelfs….. tijdens je vrijdagse sportmiddag in Echt. Bezoek van de SPD uit Landshut. Danskennissen.

Geschenkjes uitwisselen. Karola was weg van de SP paraplu, dus ik denk dat Frank het met de sponsjes en pennen mag doen! Even bijpraten over waar zij in de politiek tegenaan lopen. Blijkt toch niet zo verschillende te zijn als waar wij hier in Nederland tegenaan lopen.


Je oor te luister leggen doe je ook wanneer je ’s avonds om 11 uur op huisbezoek gaat om te helpen met het schrijven van een verzoekschrift. De Ramadan draait het leven een beetje op zijn kop, maar och gezellig wat bijkletsen …… maakt niet uit dat het dan in de vroege uurtjes is wanneer je naar bed gaat. 



Behalve…….. het opstaan de volgende dag en vooral het werken in de jungle die je tuin geworden is na een jaar of 2 schromelijk verwaarloosd te zijn. 

Samen met Manuela (is toch 2 weken hier!!!) plan de campagne gemaakt. Wat willen we waar hebben. En dat weten we ….. maar ook dat het hard werken geblazen is!

Planten zijn al grotendeels verdwenen, vijver blijft (met kikkers die af en toe door de vingervlugge dochter gevangen worden), Rododendron(s) blijven (onder luid protest van Manuela mijn groene vingers dochter) en verder???? Niet veel meer.


Wat komt er voor terug? Een nieuwe schutting, gedeeltelijk houten vlonders, wat nieuwe kleine plantjes en een schuurtje. Dus nog veel verven (welke kleur krijgt het schuurtje? ROOD!!!), waterpas maken van de grond, zagen en schroefjes boren voor ons twee.



Niemand heeft gezegd dat een tuin vernieuwen makkelijk is. We wisten waar we aan begonnen!









woensdag 18 juli 2012

Sociaal of Liberaal? Hoe lang blijft die keuzemogelijkheid nog?




Demissionair of niet, het maakt het huidige kabinet niet veel uit! Beslissingen die niet genomen zouden mogen worden, worden gewoon genomen! Het laatste besluit van demissionair premier Rutte, bracht mij ertoe om eens in de geschiedenis van het kiezen te duiken. Hij wil dat de 1e en 2e Kamer (en ook de gemeenteraden) met 1/3 verminderd worden. Krijgen we in de toekomst dan het Amerikaanse stelsel? Rechts en iets minder rechts?

Hoe lang mogen we al kiezen? Wij vrouwen? Net 90 jaar! Mannen…… iets langer! Terug de geschiedenis in. Back to our future?

Terug naar 1815. Nederland en België waren toen één land, met 110 Kamerleden. Na de splitsing in 1830, waren dat er 58 bij een bevolking van 2,6 miljoen.

In 1848 werd het stelsel herzien. Om te mogen stemmen moest men: Man zijn, ouder dan 23 en een bepaald minimum aan directe belastingen betalen. Dus: Alleen welgestelde mannen van 23 jaar en ouder mochten stemmen! Dit was ongeveer 11% van de mannelijke bevolking

Uitbreiding van het kiesrecht werd tegen gehouden door (vooral) de liberalen (nu VVD) en Christelijke partijen. Maar vanaf 1887 mochten mannen die kentekenen van maatschappelijke welstand (huur betalen) of geschiktheid (lezen en schrijven) hadden, meestemmen. Een verdere uitbreiding volgde in 1896. De leeftijd werd toe echter wel verhoogd naar 25 jaar.

Met de grondwetsherziening van 1917 kregen alle mannen boven de 23 jaar een stemplicht. Deze uitbreiding was lang tegengehouden door de meestal welgestelde liberalen, (vergelijkbaar met de huidige VVD).

Zij vreesden dat: door de uitbreiding de arbeiders teveel macht zouden krijgen.  Ook toen al heerste bij hen de opvatting dat de socialisten (arbeiders waren dat per definitie!) het land kapot zouden maken! (hoe anders lijkt het nu te zijn! Recessie, depressie, oplopende werkloosheid)

Bij de grondwetsherziening van 1917 had men eindelijk, eindelijk ook oog voor de macht van de vrouwen! (het feministje in mij komt de hoek om!). Wij mochten bij de gratie Gods gekozen worden. Wat een gunst! Hoera, enige erkenning van het vrouwelijk intellect.

Om zelf een keuze te maken…… ja daarvoor moesten we toch nog wel even voor door (laten) knokken. Pas in 1919 kwam eindelijk het verlossende JA woord. En zo mochten wij vrouwen in 1922 voor het eerst naar de stembus.

In 1963, 1971 en 1983 werd de leeftijd nog wat aangepast voor iedereen. En de stemplicht werd veranderd in een stemrecht. Iedereen mocht gaan kiezen, men moest niet meer!

Helaas zullen er velen met mij nu zeggen, want de mensen die bij welke verkiezing dan ook de stembusgang maken is bedroevend laag. Jammer, want nu valt er nog iets te kiezen, Sociaal of Liberaal en alles wat daar tussen in zit. Zal dat in de toekomst ook zo blijven?

De ontwikkeling van het aantal leden van de 2e Kamer.
In 1830, het kiesstelsel was toen iets anders, vond men dat er per 45.000 inwoners één Kamerlid moest zijn en zo bestond de 2e Kamer toen uit 55 leden. In 1888 was dat gestegen naar 100.

In 1956 besloot men tot een aanpassing naar 150. Ons land had 10,8 miljoen inwoners. Nu zijn dat er ongeveer 17 miljoen. We zouden de lijn volgend, zo’n 200 Kamerleden moeten hebben, echter demissionair premier Rutte wil het aantal Kamerleden nu weer terugbrengen naar 100. Voorstanders hiervoor? Alleen de VVD?!.

Enkele redenen die men aanhaalt om voor vermindering te kiezen zijn:
·         In 1956 telde de Tweede Kamer ook 100 leden en dat functioneerde toen ook goed. (10,8 versus 17 miljoen inwoners?)
·         Bij een kleiner aantal Tweede Kamerleden kan weer in de sfeervolle oude vergaderzaal (de Balzaal) worden vergaderd.

Argumenten tegen:
·         De werkdruk van de Kamerleden is hoog, en zij moeten contact houden met kiezers.
·         Een kleinere Kamer kan geen eigen onderzoeken doen.
·         Om zoveel mogelijk inwoners vertegenwoordigd te laten zijn, zijn voldoende zetels nodig. 
·         De samenleving uit 1956 is beslist niet meer te vergelijken met nu Er zijn meer inwoners    en het is complexer.
·         Terugkeer naar de oude vergaderzaal is ook bij een kleiner aantal leden niet mogelijk. Er is onvoldoende ruimte voor pers en publiek.

Bij vermindering van het aantal Kamerzetels zullen partijen niet terugkeren in de 2e Kamer. Zullen diverse groeperingen niet meer democratisch vertegenwoordigd zijn. Mij lijkt de vermindering van het aantal 2e Kamerzetels niet ingegeven te zijn door het argument van een slagvaardige overheid, en kostenbesparing maar door de aloude angst van de (nu neo) liberalen voor de groeiende macht van de grote groep arbeiders.

Ook hoor ik regelmatig in de gemeenteraad zeggen dat die kleiner zou moeten zijn!!! Welke kant? Niet moeilijk te raden toch. Het argument? Hetzelfde liedje Men zou zo slagvaardiger op kunnen treden! Ook zouden hierdoor de kosten verminderd kunnen worden.

Wat zou verkleining voor Roermond nu betekenen? 10 Zetels minder te verdelen.
Veel van de kleinere partijen, lokaal of links, zouden op dit moment niet meer terugkomen. Willen wij dat?

Een lastenverlichting van de overheid kan ook anders bereikt worden! Er wordt steeds vaker geroepen dat vrijwilligers meer taken over moeten nemen. Beschouw Raads- Staten- en Kamerleden dan ook eens als vrijwilligers en geef ze net als bij ons, de SP ,een onkostenvergoeding. En geef Kamerleden en Wethouders een salaris waarvan ze een goed belegde boterham kunnen betalen (+ OV jaarkaart.)

Het resultaat:

Je krijgt dan mensen die echt er voor gaan, die het niet voor het geld doen en er verder de kantjes van af lopen!





vrijdag 6 juli 2012

Zwart/wit en kleur


Vakantietijd en Oostenrijk en denken aan dansen resulteren in een paar muziekjes.








 

donderdag 5 juli 2012

In the summertime


In the summertime when the weather's high, you can stretch right up and touch the sky (Mungo Jerry), maar ook……… We're all going on a summer holiday, no more working for a week or two…..


En dan dwalen de gedachten af……vooral bij het zien van dat auto'tje (van het zelfde merk als wij hadden)met die 3 meiden. Hoe ging dat vroeger hoe ging ik vroeger op vakantie. 



Zo dus…. Toen ik een jaar of 13 was (kon nog net niet autorijden in dat strijkijzer)met pa en ma en kennissen op weg in de auto  naar Oostenrijk/Italië. Ja, het was een “grensgeval” waar wij naar toe gingen. Maar mooi!!!!


 

Of later, toen ik nog jong (helaas niet meer) en wild en rebels (en die nog wel!!!) was met mijn eigen auto met vrienden. Ja, "me and my ride, half a lifetime ago". Volgens mijn toenmalige boss “een vliegtuig”. Dat ding ging ……. 200+ en ja toen kon het nog. De snelwegen waren leeg!!!


En nu vakantie? Nou mooi niet volgens een plaatje in DDL van woensdag! Het mag dan wel “reces zijn”, parlementaire vakantie, maar toch moet er gewerkt worden.Vanuit de in de tuin liggende vakantieganger gezien door het CDA naar rechts en de SP naar links!!!

Maar gelukkig, het is vandaag donderdag en volgens een Duitse vriendin:


En ze heeft gelijk, want vanavond heb ik scholing……

Terug naar het werk. Wat een verzameling papier vergaar je door het jaar heen. Net een stel eksters zijn we. Alles moet bewaard blijven, want…… stel je voor…… je desktop, of laptop of I pad crasht! (kan die trouwens crashen??).

En ja face it, je bent van die generatie die toch nog liever met papiertjes en omvouwtjes en markers werkt. Echt lekker werken in een wolkje met een touchscreen …… is slechts voor enkelen die in die business zitten weggelegd!

Ondanks "the summertime"moeten er toch nog wel wat vergaderingen bijgewoond worden. De Zonnebloem in oprichting gaat gewoon door, want we willen snel starten in de wijk Donderberg Hoogvonderen.  (ja we zijn een stelletje meelifters!)

Foto met dank aan Rick Nillesen
En ja, je moet even naar de bijeenkomst voor de ondertekening van het WOP Donderberg. 

Foto met dank aan Rick Nillesen


En deze keer niet alleen de partners “in crime” op de foto, maar ook……..









een van de ambtelijke medewerkers. Zonder hen…….. ben je nergens. Dus ook (vooral) haar maar eens in het zonnetje gezet! (Sorry Rick, maar je wordt wel vermeld ;-)!)






Foto met dank aan Rick Nillesen

 
Na afloop van het “officiële gedeelte” moet er gefeest worden. En dat doe je natuurlijk met taart, die extra lekker smaakt wanneer hij geserveerd wordt door………

Er wordt nog gezellig wat nagekletst over vakanties enzo onder het genot van de taart en een ……. Kopje thee (nee zo vroeg op de dag echt geen pilsjes of wijntjes). 




Thuis ligt weer je opruim en sorteerwerk te wachten, maar toch nog even op Smoelenboek kijken. En dan moet je even slikken, zie je een foto van je nichtje (jaha, 6 weken jonger is nichtje) voorbij komen. Maar je ziet je tante erin. Je tante die menigmaal voor je in de bres sprong. Die als oudste van het gezin haar jongste zus vertelde dat ook zij eens jong was en dus niet moet zeuren en drammen.


En je gedachten dwalen weer af, toen je voor de eerste keer alleen op vakantie ging (met behulp van je tante!!) In dat jaar, naar dat land, met die kleren……. Die nu weer “in” komen.(welke land welk jaar? druk op full screen!)

En omdat je nog steeds het rebelse in je hebt en je weer wat voorbij zag komen wat in jouw ogen niet klopt…… maar weer aan het werk met art. 43 vragen!