vrijdag 26 april 2013

Rechtvaardige onder de volkeren!





Op 4 mei gedenken wij, op 5 mei vieren wij! En dat al sinds het einde van de 2e Wereldoorlog. Op die dag willen wij gelukkig en vrolijk zijn en zingen.

               

Mensen die de oorlog werkelijk aan den lijve ondervonden hebben zijn er niet meer veel. Mensen die hulp verleenden aan Joodse onderduikers en Joodse onderduikers zelf….. die zijn er nog minder. Toch zijn er Joodse kinderen uit Roermond die de oorlog overleefd hebben. Dankzij gewone mensen. Deze gewone mensen, leden van de familie Jetten uit de Weerd, kregen voor hun moedige daad een Joodse onderscheiding. De Yad Vashem.

Deze wordt door een Rabbijn in het bijzijn van diegenen die hulp gekregen heeft en de  de helpers en zijn/haar familie overhandigd, of indien zij overleden zijn aan het oudste nog in leven zijnde kind.
Herman Silbernberg vertelt zijn verhaal

In de Roermondse bieb werd onlangs een expositie geopend met een film Over Lieke Hiegentlich dat bij de familie Jetten onderdook, maar ook is er een expositie van Herman Silbernberg, die zijn overlevingsverhaal in schilderijen vastgelegd heeft.

                  



Een mens heeft vele, al dan niet sluimerende talenten. Mijn jongste dochter en ik ook! Als tuinvrouwen en bouwvakkers! Vorig jaar zomer hebben we mijn tuin veranderd. Van een oerwoud, naar iets waar het aangenaam vertoeven is. Alleen er ontbrak nog een tuinhuisje. En dat hebben we afgelopen week even gemaakt!
3/4 planken liggen al op het dak

Volleerde bouwvak Ster!










Niet alleen wij hebben onvermoede talenten. Heel veel Roermondse jongeren hebben die.
De "jongere" jeugd
Alleen bij sommigen moet je die wat meer stimuleren. Je moet er wat meer in investeren. Het zijn kinderen met problemen. Kinderen die niet meer in zichzelf geloven omdat ze te vaak gehoord hebben. Och jij, jij kunt dat toch niet, jij bent te stom daarvoor. Wie wil jouw nu hebben.
en de iets 'oudere'jongeren

Deze jongeren met bijv. autisme overwonnen hun angst. Ze lieten ons zien dat zij met een beetje geduld en een ietsje meer hulp het ook konden!. Wij waren door de scholen uitgenodigd om naar hun kunnen te komen kijken in de Oranjerie. Ze voorzagen ons van een natje en een droogje.
Een tafel met Bobo's!
Ze zongen, dansten, filmden en fotografeerden dat het een lieve lust was. Kortom ze hebben een geweldige show in elkaar gezet.

Het was werkelijk een Feest van talent & (h)erkenning!.

De zelfgemaakte uitnodiging



Misschien dat we deze talenten in kunnen huren bij de ECI. Dat we een expositie kunnen maken van hun foto’s. Want….. de ECI heeft geld tekort. Ik schreef er al in mijn vorig blog over, dat ik er aan twijfelde of er in de ECI de juiste mensen aan de knopjes draaiden. Nu vraag ik mij ook af of het vorige college aan (zonnekoning) grootheidswaanzin geleden heeft? Kijk cultuur is belangrijk. Of het nu Zang, film, fotografie, beeldhouwwerk, dans of literatuur is, maar…… 

Ja dat maar hoeveel mag cultuur kostten? Hoeveel geld kan een stad, waarvan we regelmatig te horen krijgen in de gemeenteraad, dat de bodem van de schatkist te zien is, missen hiervoor. Er moet overal op bezuinigd worden, op wijkcultuur, op groen  op welzijn, op ouderenwerk en ja dan kom je er niet onderuit dat ook op een Cultuurfabriek als de ECI iets anders moet gaan begroten, een ander programma moet gaan bieden. De tijd van: “Mag het een miljoentje meer zijn” die is helaas voorbij.

Als gemeenteraadslid moet ik meebeslissen over wel of niet een half miljoentje extra. Heb ik dat er voor over, terwijl ik weet dat er armoede geleden wordt in de stad? Wat vinden jullie? Laat het mij eens weten!








































zondag 14 april 2013

Hey…. It’s me!

 

 En wie ben IK? Ik ben een mens, een vrouw, een raadslid. Een vrouw die van veel dingen houdt. Van mensen, van kleding, van schoenen, van sieraden, van haarsieraden. En dat laatste, mijn haarsieraad, heeft voor veel gelach in de raadszaal gezorgd.


Het begon met…. een compliment van de burgemeester! En eindigde later op de avond met uitspraken als: een groeimodel loslaten op een overrijp bosje, waar je dan een haartooi met een windje eroverheen op loslaat. Dan krijg je volgens een ander raadslid … een warrig geheel!


De grijze pakken aan de lach!


Sommige mensen maken er grapjes over, andere vinden het eigenzinnige (gedrag) in mij leuk. Kunnen het wel waarderen. Hebben een printscreen gemaakt en op hun FB pagina gezet. De leukste reactie op de FB pagina van Olaf Simons? Die van John van Dijk  “Fijn dat er mensen zijn die lekker hun eigen ding doen, ik kan genieten van mensen die eerlijk en vanuit zichzelf voor de dag komen. Dat geeft de identiteit aan gemeenschap”

Maar ook hijzelf (Olaf), maakte een leuke opmerking : Deze mevrouw is toch een verademing tussen alle stropdassen en grijze pantalons?
                            Als een ware heks (heksenjaar) bezie in het gelach van de grijze pakken!
 


Heren…. Dank je!



Veel mensen vinden dat ze door het jaar aan hun reputatie moeten denken en dragen een masker (al dan niet zo’n mooi Venetiaans)



                  IK NIET! Ik ben wie ik ben (I am what I am!)  

Ik weet zeker, gezien zijn houding….. dat hij (de burgemeester) dat NOOOOOOOIT meer doet.  Complimentjes geven. (Waarvoor overigens dank!!!)Tja, zoiets Peter, had je kunnen verwachten van een Helmondse……. Je hebt er de HBS doorlopen……. Net als ik!
Tja, wat zou hij nu denken? Dat doe ik noooooooooooit meer! Of denkt hij aan de tijd in Helmond, aan dat prachtige  Helmondse carnavals lied: En dè hit'Ă­e naw gedoan um dè'tĂ­e Hellemonder is

Genoeg over mij!

Iedereen weet onderhand wel dat ik raadslid ben voor de SP. Bewust heb ik dit blog niet onder de SP vlag geschaard, gewoon omdat ik ook andere kanten van mij wil laten zien dan mijn politieke voorkeur. En hier, kan ik beide dingen naar believen verenigen.

Raadswerk is niet alleen zitten in de raadszaal, maar ook en vooral… contacten leggen met mensen, bij diverse gelegenheden. Persoonlijk of via Facebook Zelfs op zondag! Ik was in het Cuypershuis op zondag 7 april.
De CKV mensen, de wethouder en de "Jonge" kunst!
Een CKV project van BC Broekhin werd afgesloten en ik was toch wel nieuwsgierig. Mijn oudste dochter AngĂ©lique was van de eerste lichting CKV-ers. Wanneer ik zie wat er nu gedaan wordt en wat mijn dochter moest doen…. En dat met dezelfde juf… dan zie je dat er heel wat veranderd is. Ten goede! 


Ik sprak er diverse mensen onder andere een van de Marianne’s waarmee ik contact heb. Marianne’s van diverse politieke kleuren, die mij “voeden”, waarmee ik van gedachten wissel. En dan blijkt, dat wij, ondanks onze verschillen, toch over veel dingen ongeveer hetzelfde denken, ongeveer hetzelfde willen. 

Een van de Marianne’s maakte zich zorgen over de kunstwerken van kunstschilder Henri Luyten en van glazenier Joep Nicolas. Ze zijn niet ondergebracht bij de ECI. Moeten zij noodgedwongen in depot blijven? Doodzonde vindt ze dat. Maar ook maakte ze zich net als dhr. Rooijen bezorgd over de onzichtbaarheid van de jonge kunst van Bonnefanten. 

Bij de opening sprak de directeur van de ECI  dat ‘jonge kunst’ niet geschikt is voor de ECI en dus Roermond, omdat er te weinig bezoekers zijn geweest. Reden voor sommige mensen om in de raad te vragen of de ECI wel gezond was? Ik vraag me af of de directeur en de raad van toezicht wel de juiste visie hebben voor de ECI, of zij wel een juist Plan van aanpak hebben. Of zij wel voldoende PR maken voor die onderdelen? Of er wel de juiste mensen…………… toezicht houden? 

Ik ben een opROER kraaier! In die zin, dat ik uit de speech van dhr. Rooijen gehoord heb, dat de Kunstcoördinatoren zich inzetten om het culturele klimaat te verbeteren. in september wordt het Culturele seizoen in Roermond groots geopend. Op zaterdag 14 september voor tout Roermond. De naam van deze Uitmarkt op Roermondse maat : opROER.!

Waar was ik verder nog? Met een ander petje op, het petje van lid van Wijkteam Hoogvonderen, een van mijn vrijwilligers baantjes, was ik bij de installatie van de Politie kids. Een stel kinderen van Hoogvonderen werden beëdigd. Zij zullen de komende tijd met de politie samen activiteiten ondernemen.
Jong geleerd…. Is oud gedaan……. Ik weet dat niet alleen de kinderen enthousiast waren, ook de ouders. Hoezo weet je dat…. Heel simpel we hebben hier een carnavalsliedje: Det zit bie os in de femilie….. inderdaad. Deze jongedame is familie van mij!


Vandaar ging ik naar Herteheym.
Onze wethouder van Sport opende daar de VVV battle. Een project wat al een aantal jaren loopt hier in Roermond. Een project om de kinderen bij hun leefomgeving te betrekken, met kleine opdrachtjes. Op een andere manier weliswaar als de politiekids, maar toch ook hen bewust maken van we leven samen, jong en oud, in onze mooie stad Roermond.



Gerard IJff maakt net als ik graag een foto’tje  van dingen waar hij is en wil dan ook een tekstje erbij zitten, alleen…. Zijn I phone’s autocorrectie en Gerard kunnen niet goed met elkaar overweg. Een “dons” die de jeugd kreeg, leidde tot een hele leuke discussie op Facebook!. Wat het was, dat werd door zijn dochter opgelost met een sms. Het bleek een “toetje” De jeugd mag spelen in Nettetal!



Onderweg naar de zaal waar onze wethouder van Sport de VVV Buurtbattle opende, zag ik nog een bekende van mij lesgeven………..Giovanni Hofman…. Judo club Kai in Sho….
Breng ik maar weer eens onder de aandacht. De club doet al jaren goed werk door veel jongeren van de straat te houden……We hebben nog “geld over” van het jeugdproject van den Acker….. Ideetje misschien Gerard?




In de politiek komen we jongeren tekort. Is dat zo? Bij de SP hebben we diverse jongeren die nu de cursus Lokale Politiek volgen of binnenkort gaan volgen. Geheel gratis zoals we bij ons gewend zijn. Reiskosten, lunch, benodigde boeken… alles wordt vergoed. Dankzij onze afdrachtregeling. Bij ons is solidariteit tussen jongeren en ouderen, tussen rijkere en iets minder gefortuneerden heel gewoon.Om als politieke partij te overleven....... ook in Roermond zul je wel moeten investeren in jongeren! Want alleen dan... kun je overleven!
                



Krimp, ontgroening en vergrijzing zorgen op diverse plaatsen voor tekorten. Maar dat wil niet zeggen dat ouderen niet jong van geest kunnen zijn hoor! Al enige tijd geleden heb ik aan Gerard IJff gevraagd om eens contact op te nemen met Rijkswaterstaat. Ik weet ambtelijke molens malen soms langzaam, daarom heb ik gewoon wat geduld gehad. En ook tegen onze wethouder van cultuur heb ik al enkele opmerkingen gemaakt.



Grijze pakken hebben we hier in Roermond genoeg, zie de opmerking grijze pakken en stropdassen van Olaf Simons, grijze muren langs de A73 nog meer! Jonge kunstenaars hier in Roermond? Het stikt hier van het talent en daar moeten we meer mee doen!



Mijn idee wat ook al enige tijd op  Facebook rondzingt  en waar ik regelmatig aan herinnerd wordt door een andere Marianne (weer van een andere politieke kleur) is om een “wedstrijd” uit te schrijven. Graffity… jonge kunst op die grijze muren!

Dhr. Roijen, kunstcoördinator vond het al een groots idee, toen ik hem daarover sprak in het Cuypershuis.



Nog een andere Marianne,(Smitsmans) dus ook weer van een andere politieke kleur, heeft er ook wel oren naar……..


Ik ga voor de volgend raadsvergadering gewoon een motie “Vreemd aan de orde” van de dag indienen, om te kijken of we niet samen met het opROER project iets anders dan grijze grauwe muren kunnen krijgen  Dus mensen.... jullie zijn gewaarschuwd

zondag 7 april 2013

Primus, Secundus en….. De Lefgozer!





Ooit schreef ik al eens, dat je in de politiek weken hebt van hollen en stilstaan. Soms kun je tussen de bedrijven door je huis eens proberen te poetsen, vaker is het dat de uitnodigingen je om de oren vliegen. En dan echt niet uitnodigingen om te gaan borrelen!

Na de problemen die wij hier in Roermond gehad hebben, zijn er allerlei dingen gedaan om zoiets in de toekomst te proberen te voorkomen. Binnenkort hebben we een bijeenkomst om over allerlei zaken te praten. We hebben ondertussen al het Primus-Secundus systeem in het leven geroepen.

Wat houdt dat in?

Marianne Smitsmans, Wim Kemp en ik (wie Primus (1) en wie Secundus (2) is,..... laat ik liever in het midden!
De ene wethouder kijkt over de schouder van de andere wethouder mee! \We hebben 2 “Paartjes” van wethouders!  Een van die “Paartjes” loop ik regelmatig tegen het lijf! Zij hebben jeugd- en schoolzaken,  WSW, WMO, cultuur en senioren beleid in hun portefeuille.
 
Dus als “Lefgozer”  kijk ik regelmatig over de schouder van deze 2 mensen mee! Lefgozer heeft tegenwoordig een “negatieve” betekenis van opschepper, maar ik grijp liever terug op het Nederlands-Jiddische woord “lefchoser”  (lef = hart en chosen = bruidegom, helaas geen bruid!) en betekent “een man met hart” een moedig man. Vertaal man nu in vrouw…. En je krijgt een vrouw met hart!



Maar “Lef” in de betekenis van durf moet je regelmatig hebben in de hedendaags Roermondse politiek. Je moet af durven wijken van de dominante opvattingen die hier heersen. Binnenkort gaan we proberen om naast het al ingestelde Primus-Secundus systeem objectieve criteria te formuleren, op basis waarvan we kunnen zeggen: Dit is goed en dit is fout. 

Hoe de politiek er in 2014 uit zal zien? Of we weer een “dominant” college krijgen, die anders gaan besluiten, of een college met “Lefchosers” (mannelijk en vrouwelijk!)…….

Zoals sommigen weten…. ben ik wel een heks, die vaak dingen zegt die door anderen niet geloofd worden (totdat ze werkelijkheid worden!), maar ik wil op dit moment niet in mijn glazen bol kijken!

Terug naar de uitnodigingen!

   
 Afgelopen week was ik in Boukoul. Geannexeerd dorp. In het wijkgebouw waren veel mensen bijeen om te luisteren naar een presentatie over (hoe kan het ook anders!) de veranderingen in de WMO. Waar loopt onze gemeente tegen aan met deze bezuinigingen. Als SP-ster heb ik duidelijk een andere mening als de huidige VVD-PvdA  regering over deze maatregel!


Op vrijdag ben ik nog even naar de markt geweest voor de Stage Battle en naar die mooie school!
 





Op de markt leuke duurzame vervoers ”dingen” . In niekee werd de prijs uitgereikt aan het winnende team. Vier teams waren genomineerd. Rockwool mensen kregen de publieksprijs, uitgereikt door de winnares van vorig jaar. 

Wim Kemp in gesprek met de winnende  groep. allemaal dames, die stage liepen in een "Mannenwereld". Meiden zet hem op! Wij kunnen het!

De juryprijs, uitgereikt door Wim Kemp, werd gewonnen door de groep die ging voor Windenergie.   

’s  Avonds  kwam ik de andere wethouder tegen! In mijn eigen avond! Als voorzitter van de SP had ik nog een avond georganiseerd over de WMO en onze andere wethouder die ik regelmatig tegen het lijf loop, Marianne Smitsmans gaf daar samen met Henk van Gerven en dhr. Kanters van de ouderenvereniging van Herten, acte de prĂ©sence! De avond werd aan elkaar gepraat door Frans Raeven.

Marianne Smitsmans aan het woord. De heren van Gerven, Kanters en Raeven.... hebben het nakijken/luisteren! Geweldig Marianne! (Vrouwen moeten elkaar steunen!)

Tot slot nog een oproep: Als SP-ster ben ik tegen de Kledingbank! Die mag voor mijn part direct “omvallen”!  Zou niet nodig moeten zijn in onze samenleving! Als mens echter vind ik het een geweldig initiatief! Via Facebook kom je regelmatig geweldige plaatjes tegen en als vrouw roep ik andere vrouwen op. Regelmatig ruimen we onze kast uit. Sommigen zetten het in zakken aan de straat, maar denk ook eens aan onze Kledingbank. Ron Verhees zal heel blij zijn met de nog bruikbare kleding!


 Foto