woensdag 22 december 2010

Glazen bol

Op de agenda van de laatste raadsvergadering van het jaar 2010 stond als een van de belangrijke punten: De woonvisie voor het gebied Midden-Limburg Oost. Een visie, waar ik het niet helemaal mee eens was.
Zeg nu zelf. Bouwen van nog meer huizen in het water, twee onder een kappers, een hippisch centrum (huizen rond een weiland met stallen voor paarden). Voor wie bouwen we die? Voor de mensen van ons eigen Roermond? 



DACHT HET NIET

Volgens ons is dit geen reële woonvisie. Er wordt uitgegaan van groei, groei en groei. Prachtig die ambitie, want wanneer je geen ambitie hebt sta je stil, krijg je achteruitgang, maar zo vraag ik mij af: Is deze ambitie reëel. 

Volgens de mening van onze wethouder Ruimte, gaan wij uit van het verkeerde rapport. We moeten niet uitgaan van het CBS rapport en het rapport van het bureau voor de Leefomgeving, maar van het rapport van Etil, waar hij van uit gaat. Dit rapport laat de komende jaren groei, groei, en groei zien.

Krimp, vergrijzing en ontgroening zijn woorden die (volgens mijn mening) (nog?) niet voorkomen in het vocabulaire van de wethouder Ruimte. Terwijl, wanneer we om ons heen kijken..... ik steeds meer zie:
  • Gezinnen die steeds minder kinderen krijgen.Om de huidige bevolking in stand te houden zouden vrouwen (en mannen natuurlijk) meer kinderen moeten  krijgen,
  • Jeugd die wegtrekt uit onze stad omdat wij ook onze laatste HBO opleiding   (De Pabo) hebben zien vertrekken. Jeugd die echt niet meer terugkomt omdat  wij de jongeren die een HBO of WO opleiding genoten hebben niets anders te bieden  hebben dan een baantje als winkelverkoper(ster) of misschien in de  zorg,
  • Mensen steeds ouder worden, vergrijzen, en ja helaas, wij zijn sterfelijk, we gaan vroeger of later allemaal dood.  
Dit alles bij elkaar maakt, dat ook Roermond, wat nu een "anticipeergebied" is, een gebied dat ook al met vergrijzing etc. te maken heeft, over enige tijd onvermijdelijk ook met krimp te maken zal krijgen. 
En voor wie hebben we dan gebouwd? 
  • Voor de rijke oudere van buiten de stad? 
  • Of voor het welzijn van de vaak veel minder draagkrachtige bewoners van onze eigen stad? 
  • Of bouwen we voor de leegstand = verpaupering = verloedering = aantrekken van gespuis op 4 pootjes en 2 benen?  
  • Of bouwen we, omdat zoals in het rapport staat: Een bestuurder die geen ambitie heeft en toegeeft dat er krimp bestaat, faalt? 
Statistiek is een wetenschap die niet exact is. Wat er voor onze stad komen gaat? Welk bureau  gelijk heeft? CBS of Etil? De wethouder of ik? Of ligt de waarheid ergens in het midden?
De glazen bol brengt geen uitkomst, maar ik hoop, dat zowel de wethouder als ik lang genoeg mogen leven om het te mogen zien!



zondag 12 december 2010

Raadslid op de Rode Loper!

Op donderdag 9 december lag bij jongerencentrum De Terp de rode loper uit. De Pearl Awards werden uitgereikt. Ja, wij als raadsleden mochten over de uitgelegde rode loper, maar de pareltjes waren terecht voor de werkers van Wel.kom en hun vrijwilligers.

Nog niet zo lang geleden keken we aan tegen een faillissement van Wel.kom. Dit zou niet alleen een faillissement zijn voor de werknemers, maar ook voor veel mensen in het Roermondse die door de welzijnswerkers van Wel.kom werden ondersteund. Een failliet voor het jongerenwerk, voor het ouderenwerk. Een failliet voor het sociale beleid in Roermond. Velen zouden tussen wal en schip vallen en helaas met Wel.kom ten onder gaan, wanneer er geen oplossing gevonden zou worden.

Voor de gemeenteraadsleden was het wikken en wegen. Willen we met Wel.kom verder, willen we in zee gaan met een andere welzijnsorganisatie? Hoe, wat en waar, waren vragen die wij op ons bordje kregen.

Wel.kom nieuwe stijl werd opgericht en aan de hand van een taken/eisen/wensen pakket en de door hen uitgebrachte offerte is door het college, op advies van de klankbordgroep Welzijn besloten om met Wel.kom nieuwe stijl verder te gaan. Op deze donderdag avond werden o.a. deze  “Pareltjes” gepresenteerd.

1.   Home Start onder leiding van Lei Janssens. Dit is een ondersteuningsproject van mensen door vrijwilligers (en natuurlijk professionals). Van een buitenlands gezin tot een jonge moeder, of begeleiding van iemand die in een schuldhulptraject zit. Kortom, de vrijwilligers zijn vaak de steun en toeverlaat van deze mensen.

2.   Bouwdorp een project voor kinderen die niet op vakantie gaan. Drie dagen lang zagen en timmeren om hutten te bouwen. Met sponsoring van het bedrijfsleven en veel vrijwilligers.

3.   Gotcha, jeugd en jongerenwerk. Waarbij de jongeren, die eerst onder leiding van de professionals iets deden, nu zelf aan de slag zijn gegaan. Met dans, met zang, met het uitzetten van de dropping.
Volop talent aanwezig in onze stad!

Kortom een (naar mijn mening) zeer leerzame avond voor ons als raadsleden. Een avond die zeer zeker een vervolg zou moeten krijgen.

maandag 6 december 2010

Fairy Tale

I have a dream, niet alleen woorden uit een songtekst van

Abba,(http://www.lyricsfreak.com/a/abba/i+have+a+dream_20002830.html)




maar ook woorden uitgesproken door Martin Luther King

(http://www.americanrhetoric.com/speeches/mlkihaveadream.htm).


Woorden, ook van toepassing op de Roermondse politiek?! 

Coalitie en oppositie, een wereld van verschil, zo ondervond ook bijna scheidend Swalmens raadslid Fried Smeets. Ontnuchterend, zo stelt hij in een interview dat je binnenkort kunt lezen in typisch Roermond. In het kader van het dualisme moet de raad een tegenmacht zijn tegen de bestuurders, tegen het college. Alleen de oppositie vervult deze rol. De coalitie? ..... die gaat met de bestuurder(s) mee!

Naar mijn mening is dit in de Roermondse raad op veel fronten merkbaar: Bij informatie over sportvelden, waarover je van goedwillende coalitie partners soms een beetje informatie toegespeeld krijgt, bij de kerntakendiscussie waar mogelijkheden geopperd worden die je 2 dagen later in de raadsstukken leest! Of zoals bij het MOV, dingen die je alleen onder geheimhouding mag lezen! Stukken waarover je verder geen vragen mag stellen. Geheimhouding die je belemmert in het uitoefenen van je controlerende taak als raad(slid)!

Geheimhouding, waardoor de legitimatie van het politiek handelen in de duisternis verdwijnt.

Helaas, het zei zo! Om met Abba verder te gaan: I have a dream, a song to sing, to help me cope with anything.

Een ander bericht, nu in Dagblad de Limburger trok ook, eigenlijk nog meer, mijn aandacht. Het blijkt dat niet alleen simpele Roermondse oppositie raadsleden last hebben van geheimhouding.

Ene JvR wethouder te R. en Statenlid blijkt hier ook last van te hebben! In het artikel staat dat hij schriftelijke vragen gesteld heeft, omdat de Gouverneur, door deze geheimhouding volgens de VVD (zijn partij): “de controlerende functie van de Provinciale Staten geweld aan doet”. Volgens de Gouverneur werd dit gedaan omdat: 

Bij openbaarmaking schadeclaims zouden dreigen.

Waar o waar, hebben wij deze laatste uitspraak meer gehoord? Volgens mij in een Roermondse commissievergadering! Een uitspraak gedaan door?????

I have a dream, that one day all men are equal!