donderdag 31 januari 2013

maandag 28 januari 2013

Spreekwoord



Veel mensen klagen dat hun wereld steeds kleiner wordt, maar die van mij…. mijn wereld wordt steeds groter! 
Krantjes die dagen achter liepen met nieuws,typemachines waarop je je vingers blauw typte, een groot bakelieten telefoontoestel in de gang zodat je niet te lang zou bellen. Telefoontje Amerika….. 1 minuut 15 gulden en dagen en dagen wachten…… een fototoestel dat je spaarzaam gebruikte want een foto  etc. etc. een grote krakende radio, of een platenspeler met bakelieten platen....
 
En nu?
Mijn soon to be telefoon past in mijn broekzak en vervult al die functies ineen op elke seconde van de dag…… mijn wereld is dus flink groter geworden al die jaren. 

Maar een ding lijkt toch nog steeds hetzelfde gebleven te zijn..   
                   
  
Er is in onze stad heel wat te doen over het voortbestaan van de judoclub Kai in Sho, waar Nol Hofman en “Sjovan” zijn zoon, oprichter en trainer zijn. Ik ging eens kijken wie welke subsidie krijgt en ik kwam na wat navragen en rekenen op een wonderlijke uitkomst. Een uitkomst die het gezegde “Wie het dichts bij het vuur zit” eer aan doet. De rekensommetjes ga ik hier niet herhalen, maar een voetbalclub en een tennisclub houden beduidend meer over, zijn door “extraatjes”  veel beter af. (voor wie de berekening wil zien, kijk op de SP website

Ben benieuwd wat de uitkomst bij de gemeente is!

Sommige mensen lijken altijd jong te blijven. Zou het gezegde: “Sporten is goed voor u” dan toch echt waar zijn? Soms leek dat er bij mij niet op hoor. Met judo (jawel, bij Nol) op 2 plaatsen mijn enkel gebroken. Met paardrijden wel eens over het hoofd van het paard (met een koprol) voor het paard komen te staan…. Och ja, het hoort erbij.

  


Maar afgelopen dagen hebben wij de verjaardag van Henk Völke gevierd….. op de dansschool, waar hij nog wekelijks met zijn vrouw Meity flink met de beentjes van de vloer gaat. Zou je zeggen dat hij 90 is geworden? Nee toch?  Jawel!



Wordt iedereen op die manier oud? Nee helaas niet, veel mensen hebben hulp nodig, maar velen vieren ondanks het wat minder kunnen toch nog graag carnaval. 

Omdat ik vaak door collega raadslid Leon Coenen begroet word met de woorden: hallo Paradijsvogel, besloot ik eens een kijkje te nemen in het Paradijs….. het Paradies zoals het hier in Roermond heet
Hier kreeg ik niet de benaming paradijsvogel, maar Gangmaker!

En of ik niet bij het zangkoor wilde komen…… mensen kan totaal niet zingen! Zou wel willen, maar kreeg vroeger van mijn buurmeisjes en jongens te horen: Hou je mond, je kunt totaal niet zingen!

En ja mijn leeftijd kwam natuurlijk ook ter sprake…….. waat….. en nog steeds die wilde haren niet kwijt? Geeft hoop voor de toekomst………..


Ik probeerde incognito te gaan, helaas mislukt….. 
Was nog niet binnen of een smoelenboek vriendin zei al : dag Petra….. Goed begin!     




Mary keek bij binnenkomst een beetje bedenkelijk….. maar ja moest bonnetjes hebben en die tongval he, die verraadt me.



 
Gezellige middag was het……. Hier dans ik ergens de polonaise, op de muziek van “Van Alles Get”.. Beetje wazig…. Plaatjes en ik…… gaat niet goed samen!

Maar heb wel een paar plaatjes van andere “Politici” Ja politiek en carnaval is iets wat hier in Roermond heel goed samengaat. 


Oefenen kun je in de raadszaal, waar anderen je “gezwam” (sorry heren!) ik bedoel je betoog ……..




Het is wel weer genoeg voor deze keer! Moet mijn carnavalspak nog afmaken, heb een stel vergadering op de agenda, moet nog wat vrijwilligerswerk doen……. 

Als uitsmijter een Brabants liedje



woensdag 16 januari 2013

Gezucht, gesteun en geweeklaag.





Wat braaf zitten die kinderen daar op het rekje toch? Maar dat is niet altijd zo bij kinderen, tenminste……

Mijn kinderen zijn al wat (een kop of zo) groter (dan ik)! Maar ik kan me de tijden herinneren dat ze “om achter het behang te plakken waren”.

Net als alle andere kleine kinderen waren ze wel eens (vooral wanneer ze niet op tijd naar bed waren geweest) strontvervelend. Ze konden dreinen, drammen, zeuren. Jullie herkennen dat toch wel? Of waren die van jullie “Angels”? 


Moet zeggen, mijn dochter Angelique  (Angel in het Frans!) was bij tijd en wijle geen engeltje hoor. Aardje naar d’r ma’tje?!

En dan worden ze groter en dan hoop je dat ze het geleerde van je in de praktijk willen brengen: 

- Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden.
- Niet draaien,
- Niet (be)dreigen,
- Niet weglopen voor problemen
- Niet met een beschuldigend vingertje proberen te wijzen naar anderen
  wanneer jezelf schuld bent 
- En vooral te denken aan het gezegde: Opgestaan……. Is plaats vergaan!

Ik dacht dat het bij mijn dochters aardig was gelukt. Maar soms moet je de mensen de reikende hand helpen, vooral hier in Roermond zijn er helaas nog genoeg mensen die nog niet weten dat opgestaan plaats is vergaan, maar dat er ergens toch nog wel een plek is
    
                        


.

vrijdag 11 januari 2013

Sluikreclame




                          

Wat is sluikreclame volgens Wikipedia? 

Sluikreclame is een marketingtechniek, waarbij in een toneelstuk, film, televisieserie of boek reclame wordt gemaakt voor een bestaand commercieel product, terwijl er tegenover de kijker of lezer niet volledig duidelijk is gemaakt dat het om reclame gaat.

Sluikreclame is verboden op grond van art. 6 van de Richtlijn Electronische Handel.

Zie je die mooie foto, van dat super danspaar? Zou zomaar een dansmove kunnen zijn op het lied! Sluikreclame!!! Lees maar verder. En er zit nog een "sluikreclame bericht in!

De eerste echte werkweek is weer achter de rug. Als raadslid werk je meer ’s avonds dan overdag. Of in het weekend!

De eerste maandag van de maand…… met de voorzitters van de SP afdelingen in Noord en Midden Limburg zitten we dan bijeen. We worden bijgepraat over de ontwikkelingen binnen de partij, kijken welke acties we gezamenlijk kunnen doen, geven elkaar tips.

Belangrijk punt deze keer:  De Floriade! Net als het prestige project van het Zuiden, het wielrennen, kost dit project de gemeenschap in Noord Limburg handen vol geld! Een tekort wat nu bekend is van 9 miljoen en iedereen die daarvoor verantwoordelijk is….. heeft de kuierlatten genomen!

Kan ik ook…. Mooi weer spelen met gemeenschapsgeld.

Dinsdag morgen heb ik zoals gewoonlijk les gegeven in het Moedercentrum. Alleen…… het Moedercentrum is niet meer het Moedercentrum. Veel vrijwilligers zijn weg. Hoe het komt? Tja….

Las net een stukje op het weblog van Arc. (http://www.arcnederland.nl/weblog/ganzenvlucht/19/) Over verantwoordelijkheid! Dat je er samen voor moet gaan…… dat je de verantwoordelijkheid samen moet nemen….. sommigen begrijpen dat, anderen helaas nog niet altijd. Jammer!

’s Avonds hadden we een bestuursvergadering van mijn andere vrijwilligerswerk. De Zonnebloem Donderberg/Hoogvonderen. Ik ben daar de penningmeester. Na veel vijven en zessen hebben we nu geld, weten ze eindelijk wie we zijn in Breda, zijn alle zieken weer beter en hebben we weer een echte activiteit gepland! Nog even de begroting invullen in het online Zonboek, dan is voorzitter Bernard ook weer tevreden!

De bijeenkomst op woensdag avond ging niet door. Avondje thuis! 


Maar donderdagavond was het weer leuk. Bijeenkomst van het wijkteam Hoogvonderen. Deze keer met 2 wethouders. 

En wanneer dan 1 wethouder grapjes maakt over een foto van mij die voorbij komt…… ja dan is het Poets = Wederpoets. 

Kijk maar. Carla, ook van het wijkteam zit prinses heerlijk tussen beide wethouders (wat een luxe alle wethouders op bezoek!) in.

We keken terug op onze Kerstactiviteit.

Nu op naar de volgende.  Zomercarnaval?????
Wat voor pak moet ik daar voor maken? 

Het pak voor het wintercarnaval ligt nog als stof en patroon op de tafel. Nog geen tijd gehad. Wordt tijd dat ik er wat aan ga doen. Over 4 weken is het al zover. Moet nog oefenen met schminken…… commissie vergaderingen komen er tussendoor, bestuursvergaderingen, fractie overleggen, 3 zaterdagen naar Amersfoort. Nachtwerk wordt dat.

Vroeger had je dagboeken die “geheim” waren. Tegenwoordig deelt iedereen zijn gedachten en zijn gevoelens met de halve wereld. Soms tot ergernis van andere mensen. Want soms zijn er partijen die niet willen dat er mensen zijn die kunnen lezen dat er iets fout gaat! Sommige dingen moeten volgens hun “in het verborgene” blijven. En dan wordt er heel fijntjes gezegd: je moet niet alles op (bijv.) Facebook zetten. Dat vinden wij niet prettig.

Nee natuurlijk niet, want er zijn altijd mensen die het dan voor die partij opnemen en vragen gaan stellen!Wat dacht  je!

Zoals gewoonlijk heb ik de feestdagen niet zonder kleerscheuren overleefd. Wat ik ook doe…. Wat ik ook laat. Elke oliebol, elk toastje met zalm, elk glaasje….. alles vertaald zich, dankzij te weinig sporten (lees hometrainer, loopband, gymoefeningen en totaal geen dansen!!!) in een rok- of broekband die …………. Ben dus al weer ijverig begonnen en vanaf 20 januari wordt ik daarbij geholpen door een FANTASTISCH Danspaar!


Joost Offermans en Deborah Warmer gaan starten in de Donderie. Op de plaatjes staan ze als stijldanspaar, maar moet je ze eens zien met Zumba! Je wordt in een mum van tijd slank……….. wanneer je hun tempo bij kunt houden! Echt wel na verloop van tijd. Ben maar niet bang! Dit is de link naar hun programma (http://www.lavidadancestudio.nl/page1.html)

Ben je “loslopend” en wil je stijldansen? Heb je dat wel eens in je werk nodig?  Ook geen probleem, tenminste bij de eerste les misschien nog wel, maar daarna is er wel iemand die met je danst.

Heb je 4 linkerbenen? (ja er zijn mannen die dat hebben) ook dan lukt het hun wel om het je te leren.

Dus mannen ook al denk je…. Dat lukt mij NOOIT…… doe je vrouw een plezier! Zij hebben het ook ooit geleerd! 

Om het af te leren


vrijdag 4 januari 2013

Veenbrand





De meeste mensen die mijn blog lezen weten ondertussen wel dat ik geen geboren Roermondse ben. Ook geen Limburgse, maar een Brabantse! Een Helmondse! Ben op dit moment een BraLim…. Iemand die net zo lang in Brabant als in Limburg geleefd heeft.

Mijn vader was ook niet van Helmond, maar van Deurne. Hij kwam uit de Klot! Nee, mijn opa was geen turfsteker, woonde wel op een boerderij(tje) waarin ook zijn zaak gevestigd was. Tegenover dokter Wiegersma!

Hele verhalen kon mijn vader vertellen over de dokter, waarover Toon Kortooms (ook een Deurnenaar) een boek schreef. Ook over de armoede in die tijd, denk maar eens aan het boek: Mijn kinderen eten turf.

Die Wiegersma was een eigenzinnig iemand. Een groot man, die de rijken rustig liet wachten op behandeling terwijl hij bezig was met een oud boerenvrouwtje, dat hem betaalde met een appel en een ei. De rijken daarentegen ……. liet hij flink betalen. Dat was zijn begrip van solidariteit!

De crisis van 1929 (die hier wat later kwam) zorgde ervoor dat mijn opa zijn boerderij en zijn zaak moest verkopen. Gelukkig werd hij (als buitenechtelijke zoon van.....) in die crisisjaren aan een goede baan geholpen door een van zijn familieleden.

De gevolgen voor mijn vader waren groot…… niet meer zwerven door de Peel. De Peel die hem in de oorlogsjaren vaak hielp om zijn weg te vinden naar America. Een Peel die regelmatig spontaan ontbrandde. Het vuur smeulde en smeulde door het veen, totdat het ineens ergens weer opvlamde.

Een veenbrand, onderhuids smeulend, dat lijkt het ook te zijn in Roermond. We hebben het afgelopen jaar veel meegemaakt op politiek gebied. Het was om zo te zeggen…… geen prettig jaar! Of en wat er van waar is, de beschuldigingen, ik kan daar niet over oordelen, ik wil daar niet over oordelen. Dat is niet aan mij!

Wat mij wel opvalt is dat er veel “haat en nijd” naar voren komt. Het kriebelt , het jeukt, en heel begrijpelijk, het doet pijn. En dat uit zich in gedrag dat niet positief is. 

Dat gedrag is naar mijn mening het gedrag van een klein kind dat zijn zin wil hebben. Wanneer ik geen positieve aandacht krijg, dan maar negatieve aandacht!

Maar, dat is niet wat er gevraagd werd! Dat is jammer genoeg niet in de geest van de rede: 

Zorg goed voor mijn lief Roermond.

Doe dat dan ook en trek de consequenties, neem je verlies, traineer niet, treiter niet, maar wees constructief in de oppositie! Samen kunnen we goed zorgen voor ons Roermond.

Tot slot, voor iedereen een mooi, gezond, liefdevol etc. etc. jaar van deze oude ......