woensdag 27 februari 2013

Shaken, not stirred!






Is het een hype? Is het een rage? Het kreeg in ieder geval tijdelijk een bovenmatige media aandacht.!



Shaken dat werd zaterdag 23 februari door 4200 mensen gedaan op het Stationsplein! Zo kom je en zie je een paar mensen en 10 minuten later staat het plein bomvol!

Zonder een wanklank doet iedereen braaf wat “de banaan” zegt. Handen in de lucht, headbangen, springen en vooral……. Shaken!

Raadslid Cees Foto met dank aan Frans Janssens




Raadslid Petra Foto met dank aan Frans Janssens
Verkleed, niet verkleed, met een gekke muts, een rare bril op, jong, oud, 




Wethouders Marianne Smitsmans en Wim Kemp samen met burgemeester Peter Cammaert Foto met dank aan Cord Beckmann
burgemeester, 2 wethouders en een paar raadsleden…. braaf deden ze mee!



Het muziekje mwa, niet zo echt mijn smaak (daarom een andere openingstune!), maar gelachen en plezier gemaakt….. dat heb ik wel!



Maandagavond was ik ergens anders waar “braaf” geluisterd werd naar de commando’s die gegeven werden! Nog steeds luistert een hele grote groep kinderen stipt naar datgene wat hun judoleraar zegt.



Zijwaarts valbreken op links en bam…. Als een donderslag bij heldere hemel vallen een stuk of 25 (of meer?) kinderen op de grond. Rennen, kris kras door elkaar, koprol zonder handen…. En meteen vliegen er een stel kinderen door de lucht.



Lang geleden dat ik 3x in de week in de kelder aan de overkant zat om te kijken hoe gedisciplineerd de kinderen waren, hoe respectvol ze met elkaar omgingen, hoe ze leerden dat er geen verschil was tussen blank, bruin of zwart. Dat er geen verschil was in de sport tussen jongens en meisjes!  


Kai in Sho, bijna 25 jaar geleden opgericht in een wijk met grote problemen, door een man die wat voor de kinderen wilde doen. Geholpen door zijn eigen oude judo leraar…. Dhr. Royackers! Een grote vriendenclub was het… bij wedstrijden werd iedereen aangemoedigd, eigen kind of kind van een ander!



Hoe het nu bij wedstrijden gaat, dat weet ik natuurlijk niet, maar wat ik zie wanneer ik daar ben….. de vriendenclub is nog steeds de vriendenclub… weliswaar met andere mensen, maar toch…. De saamhorigheid tussen de diverse bevolkingsgroepen is er nog steeds!



En moet die club verdwijnen?



In de tijd dat mijn dochters op les waren bij Nol kwam de wethouder van sport André Bloemers, regelmatig kijken, volgens mij kwam hij met warm weer ook wel eens limonade brengen. Ik weet nog dat hij genoot van de jeugd die daar met elkaar sportte.



Hoe vaak zijn de portefeuillehouders jeugd en sport de laatste jaren bij Nol op bezoek geweest? Misschien tijd om eens te kijken wat daar gedaan wordt? Misschien eens meedoen? Samen met een paar raadsleden?



Lijkt me lachen!



Een sportclub heeft altijd aanwas nodig, er moeten kinderen bij komen. Soms worden die geboren in het ziekenhuis, omdat er een beetje hulp bij nodig is. Maar er kunnen tijdens het sporten ook blessures optreden…. zoals bij mij bij judo, een enkelbreuk. En dan moet je naar het ziekenhuis kunnen, naar de Spoedeisende hulp. Of je heupen en knieën willen wel eens verslijten en dan moet je ook naar een ziekenhuis kunnen. En wanneer je een operatie gehad hebt en nog net niet naar huis kunt, maar er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te liggen, moet je naar een “zorghotel” kunnen.



In deze tijd moeten de ziekenhuizen bezuinigen, maar een ziekenhuis waar geen kinderen meer geboren kunnen worden, of waar men niet meer voor spoedeisende hulp terecht kan, is dat nog wel een ziekenhuis. En tegenwoordig moet een ziekenhuis ook “lucratieve” dingen kunnen doen om van zijn voortbestaan verzekerd te zijn. Nieuwe heupen, nieuwe knieën, zorghotel!



Een tijd geleden heb ik die vragen al eens gesteld aan het college van B&W, naar aanleiding van een fusie van 2 ziekenhuizen in het zuiden. Is dat geen oneerlijke concurrentie voor “ons ziekenhuis”. En die luxe Welness boot, gaat die met zijn zorghotel de plannen van “ons” ziekenhuis niet doorkruisen en zo het voortbestaan een beetje onmogelijk maken?



Dat ik niet alleen die vrees heb, hoorde ik afgelopen dinsdag (26 februari) van de mensen van het ziekenhuis, waar we met een grote groep geïnformeerd werden over de verbouwingsplannen. Was interessant en wordt nog vervolgd!





Social media (dit blog is er een van) zijn een bron van informatie. Soms zie je leuke dingen langs komen, soms spreuken... 






en bij deze spreuk moest ik meteen aan dit liedje denken. Vond het wel een mooie afsluiter! Misschien dat ik nu ik weer "aan de wandel" ben (ja, ja, winterspek moet weer weg!) dit lied wel eens mee loop te "kwelen". Heb een nieuwe phone, met mogelijkheid van oortjes en muziek! Dus nee....ben niet helemaal.......


vrijdag 22 februari 2013

Power!




Vrijdagavond alweer en de dag na de raadsvergadering. Raadsvergadering die voor de eerste keer geleid werd door onze waarnemend burgemeester Peter Cammaert.

Een ware verademing!

Ik heb nog een speech van dhr. Tilborghs die hij uitsprak direct na de benoeming van Wim kemp als wethouder in mei 2004. Hij nam op dat moment afscheid van de raad. Wat hij toen zei, lijkt heel veel op datgene wat er tot nu toe gebeurde. Niet alleen in de raad, maar ook in bepaalde columns.

Jammer, al die tijd heeft men hier in het Roermondse eigenlijk niet veel geleerd!

Ja vrijdag…. Is mijn dansmiddag. Van heinde en verre komen de mensen naar Echt, ook uit Maastricht en naast een Engels walsje, wordt er ook natuurlijk een Weense wals gedraaid.

Favoriet is natuurlijk André Rieu, met zijn Stradivarius, een van de duurste violen. Hij weet als geen ander niet alleen de viool te bespelen, maar ook de mensen!

Machtig mooi toch?

Hij weet met zijn viool macht uit te oefenen over een hele grote groep mensen. Culturele macht, positieve macht, geen dictatoriale macht. Een heel andere macht dan politieke macht.

Hij oefent de macht van de liefde voor de cultuur uit!


                  

donderdag 14 februari 2013

“Afscheid nemen is de geboorte van een herinnering"






Time flies en so it was Time to say goodbye op vrijdag 1 februari. Tijd om afscheid te nemen van Henk van Beers. Zo’n 10 jaar was hij burgervader van Roermond. 

Foto met dank aan Rene Roosjen


Hij werd uitgezwaaid door vele inwoners van Roermond, dat alles onder het genot van een hapje en een drankje en een muziekje van John Janzen (ja….. de vader van …..).





Volgens mij is hij net als de stadsdichter wegbezuinigd bij de Nieuwjaarsreceptie. Jammer, iets minder gemeenschapsgeld naar de ECI?









Foto met dank aan Leo Daamen
Een laatste “ding” zou Henk van Beers nog doen, 2 dagen daarna……. De onthulling van het Katerbeeld op de rotonde bij de Elmpterweg. Onder het toeziend oog van onze loco burgemeester en enkele raadsleden!




Foto met dank aan Wim Kemp


 




Ja Carnaval kwam wel heel snel in zicht, op woensdag was mijn “pekske” zo ongeveer klaar, maar mijn lichaam ging protesteren. Hatsjie, nies, hoest, proest! 

En toch kon dat niet….. moest nog mijn gezicht laten zien bij het aanbieden van de handtekeningen van Judo Club Kai in Sho. Ik had daar als SP raadslid vragen over gesteld.



Foto met dank aan Ernst Anepool


Zoals we van de judojeugd van Nol gewend zijn, ging alles hel rustig en kalm, geen enkele wanklank viel er te bespeuren. Misschien toch meer van zijn kwaliteiten (en die van “Sjovan”) gebruik maken?

Foto met dank aan Ernst Anepool


Soms worden de emoties Nol teveel, en moet je even een arm om hem heen leggen en met zachte d(w)(r)ang hem teug brengen naar de tafel. Zijn boosheid gold naast wethouder IJff, ook wethouder Kemp! Maar wethouder IJff heeft toegezegd om te kijken wat hij voor Kai in Sho kan betekenen.



Ja carnaval, met rassé schreden kwam het, helaas voor mij geen time of my life…. geen dans- en vliegkunsten net als in de film…..Grandioos toch, de zang en de dans! 

                           


                  

   
Tja op zaterdag stond ik toch in het gemeentehuis, op het podium! Bijna naast een wethouder die carnaval het liefst had ontvlucht…. Helaas Ferdinand…… en mocht ik proberen het kunstje uit time of my life na te doen!
Foto met dan aan Karin (?) Daamen
Besloot het toch maar iets rustiger aan te doen Wim Kemp stak zijn handen wel uit om mij van het podium af te helpen, maar omdat we de act niet geoefend hadden, werd het wat rustiger uitgevoerd!

En dan net zie je geen fotograaf, want die stond naast me op het podium!Die wilde zelf ook wel weer eens een keer op de foto! 

                  

Na 2 uurtjes was het toch echt…… einde carnaval, hallo bed!Geen stasiefestatie…. Ook zondags was mijn bed heel erg lekker! En op maandag…. Toen vond ik het genoeg! Toch maar even als “Einzelgänger” op pad. Schnaps, war nicht mein letztes Wort, hätte kein Engel die mich trugen, maar was wel bij het Rundje Schnaps bie de Katers in Neel! Als Kat natuurlijk!

Ter afsluiting van dit magere carnavalsjaar toch ook even als een soort Heks naar het Bachusdrieve….



En toen,...... toen was de tijd dat de meeste mensen hun ware gezicht laten zien weer voorbij. 
De rest van het jaar gaan de maskers weer op. 
Jammer!!
 



En vandaag, vandaag is het Valentijns dag. 
Op Facebook zie je van alles langskomen, ook dit leuke plaatje.  

Het onderste…. Kan niet meer, alhoewel met de huidige technieken en het bovenste? Tja…….





En ook dit nummer kwam op Facebook voorbij, zeer toepasselijk voor Valentijnsdag!