donderdag 27 november 2014

HET BOEK: El Rey, van jager tot prooi




En dan, dan sta je daar. In de Studio van Limburg Live. Bij de presentatie van het door Theo Sniekers en Hans Goossens geschreven boek over “De Koning”. De koning van Roermond, El Rey of wel in gewoon Nederlands Jos van Rey.

En dan luister je naar wat ze zeggen en je ziet beelden... en beelden... en beelden! Beelden van hoe jij het ervaren hebt en beelden van hoe de 2 heren de gebeurtenissen beschrijven.

En heel frappant of misschien wel helemaal niet frappant, zie je bij elke gebeurtenis die ze beschrijven hetzelfde als wat zij schrijven/zeggen

Je hoort ze spreken over het Stadskantoor, over de ECI, over geen tegenspraak dulden over intimidatie, over een oud burgemeester, over het rapport Sorgdrager Frisse en je ziet beelden bij die woorden.

Hoe je het zelf ervaren hebt. Als beginnend raadslid zittend in de commissie benoembaarheid wethouders. Je hebt samen met een adviseur vragen gemaakt.

Maar dat was niet de bedoeling! Je moest alleen maar ja en amen knikken!

Je mede beoordelaars kijken je verbaast aan... Verbaasde blikken en een vraag van de burgemeester. (Veel duidelijker kan ik niet zijn, want anders wordt ik zelf weer gepakt door een bepaalde groep mensen)

Je stelt vragen aan de beoogd wethouder en je krijgt een wedervraag, die je niet kunt beantwoorden omdat je zelf net als raadslid benoemd bent en nog niet genoeg dossierkennis hebt.

Net als alle beginnende raadsleden van nu, die daarover klagen!

En je ziet bij een vraag die je in een commissie stelt aan de wethouder aan zijn geagiteerde blikken dat je raak geschoten hebt. En je weet, hij duldt zoiets niet, dus zet je maar schrap want daar komt de emmer stront al aan (excusez le mot).

Mooi! Punt gescoord denk je dan.

En je ziet jezelf onder begeleiding weer door de gang lopen naar de burgemeester, wanneer je vragen had gesteld die niet naar zijn zin waren. En je hoort jezelf dan weer zeggen:”Schiet maar op met die emmer stront die je van hem over mij uit moet storten, dan kan ik weer verder met mijn werk”. (alweer, excusez le mot)

En je hoort iets zeggen over de taxaties En je ziet het bedrag waarvoor het Stadskantoor nu onmiddelllijk gekocht moest worden en je ziet een aanbod van een ander kantoorpand vlakbij, bijna net zo groot voor 1/5 van de prijs die nu betaald is....

En je ziet een wethouder bibberend iets moeten verkopen over de ECI waaarvan de eerder getaxateerde prijs een heel stuk lager was, maar die niet overeenkomstig de afspraak met de voorganger was.

En je hoort iets zeggen over het rapport Sorgdrager Frisse en je weet, ik heb die 2 punten aangedragen die als fout zijn beoordeeld …......

En je denkt..... ik was toch niet gek. En mijn adviseur al helemaal niet. Alleen ….. je werd niet gehoord door de mensen.... je was nog te klein.
Of zoals een journalist eens zei: “Jouw mening telt niet, die is niet belangrijk, die is niet sappig genoeg... Die groep is groter, daar luisteren de mensen meer naar”. Terwijl een korte tijd later jouw woorden WEL uitkomen.

En je ziet ook hoe de stad in 2000 was met de werkloosheid en je ziet hoe hij nu is... minder werklozen, maar nog wel veel armoede, want het zijn maar vrij laag betaalde baantjes....

Of ik het boek heb? Nee ik heb het nog niet.
Of ik het ga kopen? Ja ik denk van wel, want 20 euro voor een boek over deze woelige periode waarin ik midden in zat als raadslid. Een periode die ik zelf intens meebeleefd heb. Een periode waarin ik als oppositie raadslid (net als die anderen) wel wakkeer was, maar wij als groep te klein waren, Voor een boek uit die periode, dat heb ik er wel voor over!

woensdag 19 november 2014

Lopen, als een kip zonder kop!


Ik ben van die generatie waarin het binnenmilieu van veel huizen slecht was, maar de tuinen ontzettend groot. Veel mensen, ook in de stad, hadden een groenten- en fruit tuin. In de winter had je dan, wanneer het onbetaalbaar was, een diversiteit aan groente en fruit. 

Ingeweckt!

Er was ook vaak wel een hokje met 2 konijnen, die in een mum van tijd zich voortplanten. Woonde je meer aan de buitenkant van de stad, tegen een van de dorpen aan, dan liep er wel een of 2 varkentjes rond. 

 

En natuurlijk hoorde bij dit ydillisch plaatje een paar kippen. Ook in de stad, want eieren waren een welkome bron van eiwitten, een welkome vleesvervanger.



Maar op een gegeven moment had je (vooral met Kerst) teveel konijnen. Werden de kippen te oud en had je geen eieren meer. Waren de varkentjes vestgemest. En dan? Dan werd er geslacht, clandestien, thuis, onverdoofd!







Konijn werd een goedgerichte tik achter de oren verkocht en was dood. 






Een kip sneed je de kop af.... en hij liep nog een tijdje door de tuin.

Inderdaad... als een Kip zonder kop.











Maar het varken, dat was een andere zaak! De messen werden goed scherp gemaakt, emmers werden klaar gezet. De houten tafel werd geschrobt met soda om te ontsmetten, de worstmolen stond klaar. De darmspoelmachine stond gereed. De weckflessen en bijbehorende ringen waren ontsmet.

Aan alles werd gedacht, zelfs aan de pan voor het opvangen van het bloed voor het maken van bloedworst.

Ook vroeger was het thuis slachten clandestien, maar omdat de tuinen zo groot waren, was er altijd wel een plek te vinden waarin je dat gedeelte van het varken wat werkelijk niet verwerkt kon worden kon begraven. Weinig slachtafval bleef er over, want zelfs de varkenspootjes werden ingelegd in het zuur.

De inwoners van ons land hebben zich ondertussen uitgebreid van ongeveer 11 miljoen in de jaren zestig van de vorige eeuw, naar nog net geen 17 miljoen anno nu.(bron: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/bevolkingsteller.htm ) Veel onderdanen van Nederland komen vanuit een ander land.

Gastvrij werden in het hele verre verleden ( Hugenoten bijv.) tot nu mensen opgevangen die op de vlucht waren voor oorlog of godsdienstvervolging. Maar ook kwamen er mensen werken uit andere landen. Landen van rond de Middellandse Zee. Eerst de Spanjarden en Italianen, later de mensen uit Marokko en Turkije.

Ook, de eerste gastarbeiders uit de laatste 2 landen werden regelmatig “op de koffie” genodigd door de Nederlandse mensen, collega's van elkaar. Vaak bleef men mee eten. Men hield uiteraard rekening met de gasten, die islamitisch waren, en serveerde of kip of rundvlees, gemaakt met Nederlandse kruiden!

Het aantal inwoners dat Moslim(a) is, groeide met het stijgen der jaren. Evenals de roep om eigen slachthuizen. Mobiele slachthuizen. Er wordt nu in de gemeente Roermond gevraagd om een onderzoek naar de haalbaarheid, door 2 LVR raadsleden. De heren Derkaoui en Sogukcesme hebben de vraag van ex raadslid Ramdani opgepikt.

In het verleden (2011) heeft de Universiteit van Wageningen een onderzoek verricht naar de haalbaarheid van mobiele slachthuizen. De kosten ervan zijn helaas schrikbarend. 200.000 tot 300.000 euro. (Het rapport van de Uni van Wageningen lezen? http://edepot.wur.nl/168433 )

Ik neem aan dat de vragenstellers niet bedoeld hebben om de kosten voor een schaap zo op te drijven. Tel maar uit, met de volgende schatting. Op een bevolking van 60.000 inwoners, met 25% Moslim(a) 's zou dit neerkomen op 100 euro (vrouw, man, 3 kinderen) per gezin. Naast het salaris van de slager en de kosten van het schaap. Neem aan dat dat echt niet de bedoeling is.

Ik denk dat men beter kan gaan onderzoeken wat de kosten van een permanent slachthuis zijn. En een onderzoek doen onder de Nederlanders die zelf, of wiens ouders afkomstig zijn uit Turkije, Marokko of Bosniƫ, er voor over hebben.

Ik zou zeggen: Bezint, eer ge begint.









dinsdag 18 november 2014

Het Donkert...





Inbraak, het idee dat er iemand in je huist rondloopt en in je dierbare spullen neust. Geen prettig idee. In ons mooie Roermond is in de periode eind september tot half november diverse keren ingebroken. De roep om meer blauw, klinkt dan al heel gauw! Maar... wat kunt u zelf doen?

Ex-inbreker actief.

Nog niet zo lang geleden was er in diverse Roermondse wijken een inbreker actief. Een inbreker op verzoek van de gemeente wel te verstaan. Een ex inbreker. Bij verschillende bijeenkomsten in wijkgebouwen liet hij zien hoe makkelijk het was om binnen te komen.

In elke bijeenkomst klonk wel minimaal 1 keer de uitroep: “Oh.... dat is mijn huis”.
Bij elke bijeenkomst kon de inbreker op verzoek wel minimaal 1 sleutelbos overhandigen.
Bij minimaal 1 keer ….

Was het dan zo makkelijk voor hem om binnen te komen? Ja zo makkelijk was het! En niet alleen omdat hij als ex-inbreker over allerlei sleuteltjes en toestandjes kon beschikken.

In diverse wijken maken de leden van de wijkteams regelmatig wandelingen. Als wijkteamlid ging weer mee op pad. De tel hoe vaak er deuren van poorten niet op slot waren, terwijl er misschien in een wijk met veel 2 verdieners niemand thuis was.... was niet op twee handen te tellen. We kwamen handen te kort in een half uurtje!
Hadden we een grote vrachtwagen gehad, hadden we mooie tuinmeubels, barbecues, fietsen en dies meer zij heel makkelijk op kunnen laden! Zelfs een hele garage vol met mooi gereedschap. Gewoon zo voor het grijpen, want de poort stond omhoog!

Navraag bij leden van andere teams leverde op, dat men in een flat de sleutels op de voordeur laat zitten wanneer men beneden even het krantje uit de brievenbus gaat halen. Bang als men is om de sleutel te verliezen.

Attente persoon.

Was er dan niemand die in de gaten had dat er mensen in een wijkteam hesje rondliepen? Jawel! Een dame sprong op de fiets en kwam verhaal halen. Wat wij wel niet moesten bij haar tuindeur. Na uitleg ging zij iets gerustgestelder verder. Om op het einde van de wandeling ons weer tegen te komen en te zien dat we de waarheid spraken.


Verzekering.

Vervelend die gedachte dat er iemand bij je binnen geweest is, of zelfs maar aan de deur gevoeld heeft of die dicht is. Maar weet u wanneer er geen sporen van inbraak zijn, krijgt u helemaal niets terug van de verzekering..........




woensdag 5 november 2014

Woef, hier waak ik!

De gemeente Roermond deed in april een oproep aan hondenbezitters zich te melden voor het project WAAKS. Hondenbezitters moeten immers met hun trouwe viervoeter een paar maal per dag/avond door zon, regen, sneeuw en wind. Of ze nu willen of niet. De plicht als goed baasje roept, of liever gezegd.... blaft

Zoals tegenwoordig in veel wijken heeft Hoogvonderen ook een wijkteam. Hoogvonderen wordt in gemeentelijke plannen vaak samengevoegd met de Donderberg, maar is toch echt wel een andere wijk. Krijgt helaas ook een stuk minder geld!


   
                 
Veiligheid en wandelen
In de mooie wijk Hoogvonderen waken de leden van het Wijkteam! Leden van de werkgroep Veiligheid lopen 1 of 2 keer per week overdag of 's avonds door de wijk. Praten met mensen, kijken rond, leggen hun oor te luister. Signaleren dingen wat beter en/of veiliger zou kunnen.




Als lid van het wijkteam, de groep Veiligheid, wandel ik regelmatig mee door de wijk. Kruip door, sluip door, door de straat, een paadje achterom in. Een bromfiets nakijken die er verdacht uitzag. Praatje maken met mensen en en passant kijken of de mensen die iets opladen dat wel rechtmatig doen.

Wijkoverleg 
Elke maand, de 2e donderdag van de maand, komen de verschillende groepen van het wijkteam bij elkaar en bespreken wat zij gezien hebben of wat zij gaan doen. Behalve de leden van het wijkteam sluiten ook de Wijkboa, de wijkagent en de wijkregisseur aan.

Het wijkoverleg wordt voorafgegaan door een wijkspreekuur van boa en agent. Dit spreekuur is van 18.30 tot 19.00 uur.

Wensen
Uiteraard brainstormden we wat over onze wensen, niet alleen de wensen van de werkgroep Veiligheid uiteraard. Onze grootste wens is natuurlijk, hoe kunnen wij de straten veiliger maken. Op de singels wordt vaak ontzettend hard gereden. Dit moet op de een of andere manier veranderen. Op de kliko's aan de singel prijkt een sticker met het getal 30 erop. En op het moment van lopen stond op de Florasingel een meetapparaat dat met grote cijfers de snelheid aangaf.

Of het aan ons lag, met onze opvallende hesjes en strenge blikken weet ik natuurlijk niet, maar opmerkelijk was dat er behoorlijk afgeremd werd als men het apparaat, (of ons?) in zicht kreeg!

Of er nog iets op het verlanglijstje staat? Ja uiteraard! 
Wegversmallingen door middel van bloembakken zou welkom zijn. Maar zoals gezegd al het geld gaat naar de wijk die in een adem met Hoogvonderen genoemd wordt.

Wat gaan de wijkteam leden zelf doen? In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland gaat men een leuke actie bedenken.We verklappen nog niets, maar wanneer het doorgaat.....

Eigen plek
Wat staat er nog meer op het verlanglijstje? Een eigen plek!

Terwijl dat gezegd werd, liepen we langs De Bloesem. Nu is die vanwege de bouw van het K(ennis) E(xpertise)C(entrum) (KEC) tegenover de MTS nog in gebruik, maar over een tijdje staat hij leeg... Zou dat niet wat zijn voor ons, zo werd hardop gedacht?

Misschien toch maar eens enkele raadsleden en de in de wijk wonende wethouder (met wijkontwikkeling in zijn portefeuille) gaan bewerken?

Vrijwilliger, iets voor u?
Zoals overal in de wijken is dit werk vrijwilligers werk. Iets waar men een tekort aan heeft. Heeft u interesse? Ga dan eens op de 2e donderdag van de maand naar de Vlonder. U bent van harte welkom.