zaterdag 15 januari 2011

De kunst van het kiezen oftewel een lesje Staatsinrichting


Op 2 maart van dit jaar mogen we weer kiezen. Na de gemeenteraadsverkiezingen
en de verkiezingen voor de 2e Kamer, is dit de 3e verkiezing binnen één jaar. De reeks van verkiezingen begon immers vorig jaar op 3 maart!

Het algemeen kiesrecht  voor (alle) mannen, dus niet alleen voor mannen met veel geld, is nog geen eeuw oud. Pas in 1917 mochten alle mannen actief (kiezen) en passief (gekozen kunnen worden) aan de verkiezingen deel nemen. Vrouwen kregen toen passief kiesrecht. In 1918 werd de 1e vrouw in de 2e Kamer gekozen, voor de SDAP, de voorloper van de PvdA. Pas in 1919 kregen vrouwen ook actief kiesrecht.

Tot 1970 kenden wij een opkomstplicht. De verplichting om aan je recht te moeten komen voldoen! Sinds 1970 zie je, dat er steeds minder mensen de stembusgang maken. Dat er steeds minder mensen gaan kiezen. Helaas…..! Wij mensen kunnen het verschil in beleid maken! 

De verkiezingen voor de Provinciale Staten leven nog minder bij de mensen dan de Gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor de 2e Kamer. Toch zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten héél erg belangrijk.

 Waarom?

Omdat van deze verkiezingen afhangt of ons land een sociaal land blijft, of afglijdt naar een ultra rechts land, een land dat geen oog heeft voor de zwakkeren, de ouderen, de gehandicapten in onze samenleving.

Hoe zit het Nederlandse kiesstelsel in elkaar?

De gemeenteraadsverkiezingen, de verkiezingen voor de 2e Kamer en de verkiezingen voor Provinciale Staten zijn rechtstreekse verkiezingen. Dat wil zeggen dat de mensen die op de lijst staan ook echt door ons gekozen worden om in de gemeenteraad, 2e Kamer of Provinciale Staten zitting te nemen. Maar……. Wat bijna niemand weet is dat:

De mensen die zitting hebben in de 1e Kamer gekozen worden door de mensen die gekozen zijn in Provinciale Staten.

Want deze verkiezingen zijn getrapte verkiezingen

Wat wil dat zeggen voor het beleid in Nederland?

In de 2e Kamer worden beslissingen genomen en wetten gemaakt over de koers die we varen in Nederland. Deze beslissingen en wetten gaan vervolgens naar de mensen van de 1e kamer. Die kunnen voorstellen goedkeuren of verwerpen.

Het gevolg

Wanneer er nu veel VVD-ers, PVV-ers, CDA-ers gekozen worden in de Provinciale Staten, zullen er ook veel mensen van deze partijen in de 1e Kamer komen. En zij zullen instemmen met het rechtse beleid wat dit kabinet voorstaat. Een beleid dat niet “Des SP’s” is. Verre van dat!

Wanneer er veel SP-ers in de Provinciale Staten komen, zullen er dus ook meer SP senatoren in de 1e Kamer komen. Zij zullen dus wetten, beleidsregels, en maatregelen die “slecht” zijn voor een groot deel van onze samenleving, tegen kunnen houden!


Ik hoop, dat je ook aan je buren dit verhaal wilt vertellen. Dat dit als een olievlek steeds groter wordt. Dat er steeds meer mensen van overtuigd raken dat het belangrijk is om te gaan kiezen op 2 maart. Gaan kiezen op de juiste partij!

                             De SP!



dinsdag 11 januari 2011

Laurentien en Maximina


Dobro jutro Petra, kako ste danas!
Merhaba Petra, nasıl bugün sen!

De ene taal is gestegen van mijn tenen naar mijn middenrif. Ooit in een ver grijs verleden heb ik die taal geleerd. De andere taal begint te kriebelen in mijn tenen! Steeds meer begin ik daar van te begrijpen.

Twee  van de vele talen waarin in elke dinsdag morgen begroet wordt, wanneer de dames langzaam binnendruppelen in het Moedercentrum. Of het klinkt: Goedemorgen dames, hoe gaat het met jullie? Wanneer ik weer eens op het laatste nippertje binnen kom vliegen.

De rest van de talen die ik bij Maximina tegen kom? Dat is voor mij : goi mar in mun pet, dan zeuk ik ut merrege wel oit.



Hoe moeilijk onze mooie Nederlandse taal is, ervaar je pas wanneer je conversatie les geeft aan mensen die hun roots elders hebben liggen. Die soms vrijwillig, maar vaak ook onvrijwillig naar ons land zijn gekomen. Aan deze laatste groep geef ik elke dinsdag les.

Van analfabeet tot universitair opgeleid. Een wereld van verschil. Soms kun je in het Engels de “moeilijke“ woorden uitleggen, soms heb je een Babylonische spraakverwarring, wanneer de vrouwen elkaar helpen om het net uitgelegde moeilijke woord in hun eigen taal te verduidelijken. Een roffel op de tafel is het teken, dat we weer in het Nederlands verder gaan!

En dan, dan komt de vraag? Petra kun je ons iets meer uitleggen van de Nederlandse grammatica? Waarom schrijf je oneerlijk en zeg je oneerluk, terwijl lijk gewoon lijk blijft? Wat is het verschil tussen zij en zei?

Goede vraag, moeilijk antwoord, want: Hoe doe je dat?



Laurentien bracht uitkomst!!

Sinds dit jaar hebben we in het MC Maximina Nederlandse boeken voor mensen die laaggeletterd zijn. Voor mensen die pas later hebben leren lezen. Voor mensen die vroeger nooit goed hebben leren lezen. Een project opgezet door prinses Laurentien.

Aan de hand hiervan probeer ik de dames de “fijne kneepjes” van onze taal bij te brengen. Niet alleen grammaticaal, maar ook qua uitspraak.

Immers in vele talen wordt de letter U uitgesproken als OE! En wat krijg je dan als je wilt weten wat de HUUR van een huis is? 

Juist ja.........

zondag 9 januari 2011

Roermond en bouwen op/in het water!





Tijdens de laatste Roermondse raadsvergadering van vorig jaar had ik het er al over tegen onze wethouder ruimte. Bouwen op of in het water vind ik geen goed idee. En…… zoals te verwachten viel, werd ik om deze uitspraak verketterd!


Wanneer je zoals een tijd geleden te lezen viel in DDL 400 recreatiewoningen met hotel en zwembad wilt bouwen, plus daarnaast in de woonvisie de ambitie uitspreekt om (nog meer woningen) te bouwen in de Maas zal dat bepaalde consequenties hebben.

1.   Het recreatiegebied  verdwijnt
2.   Wat doe je met het water?
.
Nu al is het recreatiegebied in de Weerd voor de inwoners van Roermond bijna tot nul gereduceerd. Afgezet met hekken, prikkeldraad, slagbomen of andere belemmeringen omdat er campings of jachthavens of drijvende woningen op of aan het water gesitueerd zijn.


Het water wast en het water daalt. Je hoeft geen natuurkundige te zijn om dat te zien. De wet van Archimedes of de wet van de communicerende vaten niet toe te kunnen passen of te weten wat ze inhouden. Moeder Maas gaat haar eigen gang wanneer het veel gesneeuwd of geregend heeft.

Kijk naar de overstromingen van 1993 en 1995! Kijk naar het hoogwater alarm van een paar weken geleden, maar kijk vooral naar het alarm van nu.

Borgharen en Itteren? Afgesloten!
Roermond en Venlo? Wegen afgesloten!

Het water kun je door dijken (zomer- en winterdijken) proberen in te dammen. Indammen ten koste van investeringen. Geld wat beter besteed kan worden aan ……..Hulp in de huishouding? Financiële bijstand aan hen die werkelijk armlastig zijn? Noem maar op. Indammen ten koste van het recreatiegebied? Over de rug van velen, ten behoeve van enkelen?

Of dit indammen lukt? Kwelwater wat door de dijken naar de straten dringt?  Wassend water heeft een verzengende kracht, zoals wij in Roermond en in Nederland al vaker gezien hebben.



Denk, dat ik mijn glazen bol toch nog maar even handhaaf!!!




zondag 2 januari 2011

Je maintiendrai

Ik zal handhaven, onze Nederlandse wapenspreuk.
Handhavingsbeleid!
Zero Tolerance!
Twee zinnetjes die door het huidige kabinet van VVD-CDA en (vooral?) PVV vaak gebruikt worden.  Voor crimineel gedrag!

Maar wat is crimineel gedrag? Waarvoor hebben wij regels gemaakt? Voor wie zijn deze regels (in dit geval in Roermond) bedoeld?

Volgens mijn mening voor iedereen, toch?

Handhaven geldt niet alleen bij crimineel gedrag, maar ook volgens mij bij reclamebeleid!

Onlangs las ik in DDL dat ene heer Diederen ervan verdacht wordt reclame uitingen vernield te hebben. Net zoals hij in het (recente) verleden beboet is voor het weghalen van ILLEGALE reclame uitingen.

Ik vraag mij dan af, waarom wordt hij wel beboet en de persoon van wie de illegale, onrechtmatig geplaatste reclame uiting is, niet? Is dit wat wij noemen:
- meten met 2 maten?
- klasse justitie?

Nee, ik keur de door de heer Diederen in het verleden ondernomen actie echt niet goed, maar moet onze gemeente, ons college van B & W niet zorgen voor het handhavingsbeleid?

Of mag een ondernemer hier in Roermond meer dan een “gewone”man?

Lijkt er wel op!

Onlangs heb ik een schrijven in handen gekregen van mensen die (op 23 november 2010) aan de gemeente gevraagd hebben om handhavend  op te treden tegen:
Een "in strijd met de vergunning” geplaatst LED scherm.

Dit grote, veel lichtoverlast gevend LED scherm, is niet, naar de parkeerplaats gericht, zoals in de afgegeven vergunning staat, maar ……. Juist ja, naar de weg, naar de huizen!!!!

Welke partij had het ook al weer over handhaven? Welke partij is in Roermond de grootste?

De arrogantie van de macht?

Kunst en cultuur. 

Wat is kunst?
Wat is cultuur?
Wie bepaald wat kunst en cultuur is? Of is het een kwestie van vraag en  aanbod? 

Is dit kunst? André Rieu met "Het kleine café aan de Haven"



Of is dit kunst? Vader Abraham met "Het kleine café aan de haven"  

Volgens het huidige VVD-CDA -PVV (ja zij bepalen ook mede het beleid!) kabinet is cultuur  een “linkse”  hobby!  Een hobby die belast moet worden met het hog BTW percentage. Maar, zo vraag ik mij af,  genieten alleen SP-ers en GL-ers, dus “ linkse”mensen van kunst en cultuur?  

Of ook “rechtse”mensen zoals bijvoorbeeld VVD-ers?

Of moet ik het verschil zoeken in het feit dat “linkse” mensen:
- kunstenaars (van welk soort dan ook) een basis inkomen gunnen,
- mensen met een kleine beurs ook willen laten genieten van kunst en
   Cultuur

Terwijl  mensen met een “rechtse signatuur vinden dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen inkomen, maar wel willen genieten van  kunst (bijv. een schilderij) of van een circusvoorstelling (is dat cultuur?)?

Ook wanneer je een van die “rechtse” 2e kamerleden of staatssecretarissen bent die vinden dat kunst en cultuur  een “linkse” hobby is, dan nog wil je wel eens naar een circusvoorstelling toch? Zoals onlangs in Roermond op uitnodiging van de Roermondse VVD?



Naar mijn mening lijkt het er zo op dat  “Rechts” alleen met  volle teugen van een linkse hobby kan genieten in een “ons kent ons” cultuur!?


zaterdag 1 januari 2011

Yeni iliniz mübarək

Gelukkig nieuwjaar in een van de vele talen die ik tegenkom bij mijn vrijwilligers werk in MC Maximina, beter bekend als het Moedercentrum op de Donderberg in Roermond.

Mijn goede voornemens voor 2011? Politieke speldenprikken uitdelen! Maar jullie wens ik dit allemaal toe.