zondag 9 januari 2011

Roermond en bouwen op/in het water!





Tijdens de laatste Roermondse raadsvergadering van vorig jaar had ik het er al over tegen onze wethouder ruimte. Bouwen op of in het water vind ik geen goed idee. En…… zoals te verwachten viel, werd ik om deze uitspraak verketterd!


Wanneer je zoals een tijd geleden te lezen viel in DDL 400 recreatiewoningen met hotel en zwembad wilt bouwen, plus daarnaast in de woonvisie de ambitie uitspreekt om (nog meer woningen) te bouwen in de Maas zal dat bepaalde consequenties hebben.

1.   Het recreatiegebied  verdwijnt
2.   Wat doe je met het water?
.
Nu al is het recreatiegebied in de Weerd voor de inwoners van Roermond bijna tot nul gereduceerd. Afgezet met hekken, prikkeldraad, slagbomen of andere belemmeringen omdat er campings of jachthavens of drijvende woningen op of aan het water gesitueerd zijn.


Het water wast en het water daalt. Je hoeft geen natuurkundige te zijn om dat te zien. De wet van Archimedes of de wet van de communicerende vaten niet toe te kunnen passen of te weten wat ze inhouden. Moeder Maas gaat haar eigen gang wanneer het veel gesneeuwd of geregend heeft.

Kijk naar de overstromingen van 1993 en 1995! Kijk naar het hoogwater alarm van een paar weken geleden, maar kijk vooral naar het alarm van nu.

Borgharen en Itteren? Afgesloten!
Roermond en Venlo? Wegen afgesloten!

Het water kun je door dijken (zomer- en winterdijken) proberen in te dammen. Indammen ten koste van investeringen. Geld wat beter besteed kan worden aan ……..Hulp in de huishouding? Financiële bijstand aan hen die werkelijk armlastig zijn? Noem maar op. Indammen ten koste van het recreatiegebied? Over de rug van velen, ten behoeve van enkelen?

Of dit indammen lukt? Kwelwater wat door de dijken naar de straten dringt?  Wassend water heeft een verzengende kracht, zoals wij in Roermond en in Nederland al vaker gezien hebben.



Denk, dat ik mijn glazen bol toch nog maar even handhaaf!!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten