zaterdag 15 januari 2011

De kunst van het kiezen oftewel een lesje Staatsinrichting


Op 2 maart van dit jaar mogen we weer kiezen. Na de gemeenteraadsverkiezingen
en de verkiezingen voor de 2e Kamer, is dit de 3e verkiezing binnen één jaar. De reeks van verkiezingen begon immers vorig jaar op 3 maart!

Het algemeen kiesrecht  voor (alle) mannen, dus niet alleen voor mannen met veel geld, is nog geen eeuw oud. Pas in 1917 mochten alle mannen actief (kiezen) en passief (gekozen kunnen worden) aan de verkiezingen deel nemen. Vrouwen kregen toen passief kiesrecht. In 1918 werd de 1e vrouw in de 2e Kamer gekozen, voor de SDAP, de voorloper van de PvdA. Pas in 1919 kregen vrouwen ook actief kiesrecht.

Tot 1970 kenden wij een opkomstplicht. De verplichting om aan je recht te moeten komen voldoen! Sinds 1970 zie je, dat er steeds minder mensen de stembusgang maken. Dat er steeds minder mensen gaan kiezen. Helaas…..! Wij mensen kunnen het verschil in beleid maken! 

De verkiezingen voor de Provinciale Staten leven nog minder bij de mensen dan de Gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor de 2e Kamer. Toch zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten héél erg belangrijk.

 Waarom?

Omdat van deze verkiezingen afhangt of ons land een sociaal land blijft, of afglijdt naar een ultra rechts land, een land dat geen oog heeft voor de zwakkeren, de ouderen, de gehandicapten in onze samenleving.

Hoe zit het Nederlandse kiesstelsel in elkaar?

De gemeenteraadsverkiezingen, de verkiezingen voor de 2e Kamer en de verkiezingen voor Provinciale Staten zijn rechtstreekse verkiezingen. Dat wil zeggen dat de mensen die op de lijst staan ook echt door ons gekozen worden om in de gemeenteraad, 2e Kamer of Provinciale Staten zitting te nemen. Maar……. Wat bijna niemand weet is dat:

De mensen die zitting hebben in de 1e Kamer gekozen worden door de mensen die gekozen zijn in Provinciale Staten.

Want deze verkiezingen zijn getrapte verkiezingen

Wat wil dat zeggen voor het beleid in Nederland?

In de 2e Kamer worden beslissingen genomen en wetten gemaakt over de koers die we varen in Nederland. Deze beslissingen en wetten gaan vervolgens naar de mensen van de 1e kamer. Die kunnen voorstellen goedkeuren of verwerpen.

Het gevolg

Wanneer er nu veel VVD-ers, PVV-ers, CDA-ers gekozen worden in de Provinciale Staten, zullen er ook veel mensen van deze partijen in de 1e Kamer komen. En zij zullen instemmen met het rechtse beleid wat dit kabinet voorstaat. Een beleid dat niet “Des SP’s” is. Verre van dat!

Wanneer er veel SP-ers in de Provinciale Staten komen, zullen er dus ook meer SP senatoren in de 1e Kamer komen. Zij zullen dus wetten, beleidsregels, en maatregelen die “slecht” zijn voor een groot deel van onze samenleving, tegen kunnen houden!


Ik hoop, dat je ook aan je buren dit verhaal wilt vertellen. Dat dit als een olievlek steeds groter wordt. Dat er steeds meer mensen van overtuigd raken dat het belangrijk is om te gaan kiezen op 2 maart. Gaan kiezen op de juiste partij!

                             De SP!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten