vrijdag 25 maart 2011

Statistiek



Wat is Statistiek? 
Het woord "statistiek" is afkomstig van de moderne Latijnse zin statisticum collegium (les over staatszaken).

Het woord statistiek heeft 2 betekenissen. Vaak versta je onder een statistiek gewoon een plaatje zoals een grafiek of een tabel. Dat is een geheel van cijfermatige overzichten. 


Statistiek is ook een vak of een wetenschap. De statistiek probeert inzicht te verschaffen in grote hoeveelheden verzamelde gegevens. Deze gegevens moet je controleren, verwerken, rangschikken en bestuderen. Uiteindelijk kun je dan eventueel conclusies trekken.

Het trekken van conclusies bij statistieken kan op diverse manieren gedaan worden. Wanneer men een klein detail weglaat, krijg je een heel andere conclusie. Men vertelt geen onwaarheden, alleen halve waarheden. En halve waarheden zijn geen leugens.

Wanneer je in stukken leest dat de werkloosheid in Roermond gedaald is van 7,0% naar 6,4% lezen veel mensen: Oh, er zijn banen bij gekomen. Er zijn meer mensen aan het werk. 

Wanneer je verder leest dat de beroepsbevolking stijgt met 2.000 mensen en de werkloosheid is gedaald, dan denk je: Oh, het gaat héél goed met Roermond, de werkloosheid is gedaald en er zijn 2.000 mensen meer gaan werken. We hebben meer banen gecreëerd.

En hier wordt de statistiek dan handig gebruikt om de werkelijkheid mooier af te spiegelen dan zij is, want…….. 


Nergens staat geschreven dat er inderdaad voor 2.000 mensen banen bij zijn gekomen!

dinsdag 8 maart 2011

Wat ging voorbij?

Waar heb ik door drukke werkzaamheden allemaal niet over kunnen schrijven? Een heleboel dingen. Schuld daaraan? Ik werd op 13 januari per direct gebombardeerd tot voorzitter a.i.

Al een hele tijd, om precies te zijn vanaf de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 nam ik steeds meer werkzaamheden over van de voorzitter. Nu moest ik ineens echt alles overnemen, met een verkiezingscampagne in het vooruitzicht.

Wat heb ik gemist, waar heb ik niet over geschreven. Een heleboel zoals:
De studentenprotesten. Tam vergeleken bij die van 1968 maar net zo hard, of misschien nog wel harder nodig met het huidige gedoogkabinet.


Studeren wordt weer iets van en voor de rijken. “Back to the future” wordt weer het devies.


                                                          Protesterende studentes op het Malieveld!!

Las vandaag nog een mooie quote van Rob Wijnberg hierover
"Vandaar de langstudeerboete: een volk dat eerder moet werken, stopt sneller met denken".

Mijn mening? In de toekomst zal bij dit gedoogkabinet vrijwel zeker blijken dat het ware woorden zijn!

Wat verder nog, de campagne! Buurten in de Buurt. Op Hoogvonderen maakte ik een foto!


Binnenkort gaan we op verzoek van een ander raadslid praten in de commissie. Over Hoogvonderen, want het lijkt er vaak op, dat deze stad uit niets anders bestaat dan “De Beste Binnenstad” en veiligheid op de Donderberg.

Plakken in Roerdalen met leden. Ja ook hiervan heb ik zelf de meeste foto’s gemaakt, maar op sommigen…… sta ik op!


Dan de verkiezingsmarkt, ook al gemist! Zelf geen foto’s genomen. Wel bewerkt! De foto’s zijn gemaakt door Frans Janssen een van onze leden. Frans bedankt!


En dan, einde campagne. Een hele dag zitten op Stembureau Asenray. Gezellige mensen. Het was een behoorlijk “rood” stembureau in een “bruin” gebied. Het eerste formulier dat op de tafel gelegd werd, een stem voor JvR. Het 2e formulier…… hoera. Daar stond mijn naam op!

In totaal in Roermond 327 stemmen behaald. Niet slecht dacht ik, wanneer ik dat vergelijk met het aantal stemmen wat reeds lang zittende raadsleden gekregen hebben. Ja, tegen Selcuk kan ik niet op. Zo’n grote achterban heb ik niet!

En het verzoek van Jos? Stem Jos naar Den Haag?


Daar werd volop aan voldaan. Nu nog kijken of hij het over zijn hart verkrijgt om werkelijk in Den Haag te gaan wonen. "De weduwe van Indië",  zoals Wieteke van Dort het ooit eens bezong. Misschien dat hij de bossen verruilt voor de zee. Eerst zien…….. dan geloven!!!!

                                               Mijn mening?

                                     Ik denk het niet!

maandag 7 maart 2011

Optocht in Remunj!

Mooi zonnig weer, heerlijk om naar de optocht te gaan. Wat een verschil met vorig jaar. Toen nat, koud, vies. Ondanks de dikke jas, 2 paar sokken waren we compleet verkleumd. Nu…….. zonder jas in de zon. Volgens mij ben ik ook nog bruin geworden!!!

Was benieuwd wat voor thema’s de mensen dit jaar belangrijk vonden. Naast feeën en elfjes, was het toch ook Roermond als stad wat een belangrijk onderdeel van de optocht was.

Het “hot item” bij een groep die ik al diverse jaren heb gezien was de RAT.



De zwarte RAT. De grote rattenvanger van Roermond  had sommige zwarte ratten zelfs eens naam gegeven en de plaats laten zien waar ze gevangen waren.
 

Een foto van de Natalinitoren met de rat in het kooitje genaamd Piet van P. is jammer genoeg mislukt. Misschien omdat die beestjes bepaalde enge ziektes voorbrengen heb ik mijn camera iets teveel bewogen om te zorgen dat ik niet besmet raak met een ziekte.

Ander belangrijk thema was het op de kaart zetten van Roermond. Er wordt de komende jaren veel gebouwd. Iets wat blijkbaar buiten de gemeenteraad om al beslist is. Ondanks de bezuinigingen die nodig zijn omdat er geld”gebrek” is voor mensen.


Wat er nieuw gebouwd wordt? Een metro (is daarvoor al gratis die ondertunneling van de Roerkade door een bepaald architectenbureau getekend?).Verder zag ik dat we er nog bij krijgen Walibi, RFC Arena en……… het nieuwste project van Jos: Een Vliegveld. Ik heb de piloten en de stewardessen van Air Rey al gezien. Ze worden gestationeerd op de El Rey Airport (vliegveld!).


Ik vraag mij af of Jos deze projecten nog wel allemaal kan zien. Hij heeft immers bij de laatste Provinciale Staten verkiezingen gevraagd of de kiezers hem naar Den Haag wilden stemmen. Volgens mij heeft hij daar genoeg stemmen voor. Zou hij echt Roermond verlaten. Zou hij echt woord houden? De tijd zal het leren.

Als een van de laatste liep een mijnheer Van Raij mee, een Einzelgänger. Hij vond, dat je beter dik kon zijn, dan dik doen!

De partij van minder regeltjes!



De partij van minder regeltjes is tijdens carnaval toch voor steeds meer regeltjes onder het mom van de APV. Veiligheid voor alles! Ja, ja!!!! Als “volksvertegenwoordiger” moet je bij het lezen van stukken die ter inzage liggen zeer duidelijke vragen stellen.  Een losse opmerking bij het woord vermommingen is niet duidelijk!

Zo las ik vandaag in DDL dat de politie maskers afpakt. Ja volgens de APV van de gemeente Roermond hebben ze daar recht op. De partij die af wil van al die regeltjes (ja, de VVD!),oh pardon, het college van B & W, heeft dit bepaald.

Het college van de stad met de vele fraaie titels. Maar ook van de stad met de armste wijken. Dit college (Die partij?) snapt niet dat er ook mensen zijn die niet zo goed kunnen schminken,  of misschien allergisch  zijn voor schmink en daarom een masker opzetten.

Door het jaar heen laten deze mensen hun ware ik zien, tijdens carnaval zetten zij een masker op. Helaas, bij sommigen is dat anders!

Maar goed. Ergens in november dus, lag die APV ter inzage. Een opmerking van mij onder het kopje verbod op vermommingen “Carnaval”?, is iets wat niet begrepen wordt. Dit is geen vraag, maar een “losse flodder”.

Ja gaandeweg leert men het spel. Het spel hoe men woorden moet (mis)gebruiken.

Het spel van carnaval? Dat heb ik met de paplepel ingegoten gekregen!