vrijdag 25 maart 2011

Statistiek



Wat is Statistiek? 
Het woord "statistiek" is afkomstig van de moderne Latijnse zin statisticum collegium (les over staatszaken).

Het woord statistiek heeft 2 betekenissen. Vaak versta je onder een statistiek gewoon een plaatje zoals een grafiek of een tabel. Dat is een geheel van cijfermatige overzichten. 


Statistiek is ook een vak of een wetenschap. De statistiek probeert inzicht te verschaffen in grote hoeveelheden verzamelde gegevens. Deze gegevens moet je controleren, verwerken, rangschikken en bestuderen. Uiteindelijk kun je dan eventueel conclusies trekken.

Het trekken van conclusies bij statistieken kan op diverse manieren gedaan worden. Wanneer men een klein detail weglaat, krijg je een heel andere conclusie. Men vertelt geen onwaarheden, alleen halve waarheden. En halve waarheden zijn geen leugens.

Wanneer je in stukken leest dat de werkloosheid in Roermond gedaald is van 7,0% naar 6,4% lezen veel mensen: Oh, er zijn banen bij gekomen. Er zijn meer mensen aan het werk. 

Wanneer je verder leest dat de beroepsbevolking stijgt met 2.000 mensen en de werkloosheid is gedaald, dan denk je: Oh, het gaat héél goed met Roermond, de werkloosheid is gedaald en er zijn 2.000 mensen meer gaan werken. We hebben meer banen gecreëerd.

En hier wordt de statistiek dan handig gebruikt om de werkelijkheid mooier af te spiegelen dan zij is, want…….. 


Nergens staat geschreven dat er inderdaad voor 2.000 mensen banen bij zijn gekomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten