vrijdag 29 maart 2013

Nadenkertjes






Over kerstmis vind je allerlei liedjes, zoals “I’m dreaming of a white Christmas”, terwijl dat toch vaker “wet”in plaats van “white”moet zijn, maar over Pasen…… heel weinig. Pasen dat toch valt in het lenteseizoen, het begin van het nieuwe leven……  Van “Seasons in the sun”


Alleen dit jaar is alles van slag. Geen liedje van “I’m dreaming of a white Easter” , dan maar een plaatje ervan op Goede Vrijdag!
 
Mijn tuin vanmorgen!
Niet alleen de natuur is van slag. Ook in de politiek zijn er nog steeds mensen van slag. In Roermond waar bij de intocht van Sinterklaas een bedrag van € 350.000 werd gevraagd door een partij, moest je niet zeuren.  Reclametijd kostte veel meer. En er waren sponsors en de provincie betaalde mee.

Roermond, dat toch al wel een aantal eeuwen bestaat, zou hiermee op de kaart gezet worden!

Dat dit evenement ten koste zou gaan van subsidies voor andere manifestaties….. och daar werd aan voorbij gegaan.
Hoe anders is het nu, nu men niet meer zelf aan de geldknopjes kan draaien. Voor ongeveer eenzelfde  bedrag, verdeeld over 2 steden een 6 daagse landelijke festiviteit.

Oh,my God, dat gaat ten koste van culturele andere activiteiten. Hoe haalt dit college het in hun hoofd. Daar moeten onmiddellijk schriftelijke vragen over gesteld worden. Dat kan toch niet, schandalig!!!!!

Dat het eeuwenoude Roermond  hier weer mee op de kaart gezet zou worden….. was ineens niet meer van belang.

Het kan verkeren, aldus Brederode! ( ja ik ken mijn “klassiekers”!)

Terug naar cultuur en kunst. Afgelopen week kreeg in een mooie rondleiding in het Cuypershuis. Naast 4 medewerkers die in vaste dienst zijn, lopen hier zo’n 55 (dacht ik, weet het niet meer zeker) vrijwilligers rond. Zonder hen…. Had het Cuypershuis geen “bestaansrecht’ meer, want in samenwerking met het vorige college (wel van deze periode) werd een heleboel gesnoeid op cultuur en kunst (om vervolgens Sinterklaas te spelen!)
Er was ook een tentoonstelling van scholen. Met een 3D printer werden mooie kunstwerken gemaakt. Toevallig heb ik een tijd geleden gezien dat dit ook in de medische wereld gebruikt gaat worden. Fantastische uitvinding om nieuwe lichaamsdelen na  te maken.
En met kledingstoffen werd een leuke stoel gemaakt!



Ik schreef het al, soms is ook de politiek in de war. Hier in Roermond ten minste! Waar de landelijke regering van VVD en PvdA  (ja ook die!) in super rap tempo de Sociale Werkplaatsen af aan het breken zijn, komen deze 2 partijen hier in Roermond ineens aanzetten met vragen. Over de fusie tussen de Westrom en de Risse en of er iemand van het college meer van afweet en of deze fusie gevolgen heeft  voor de mensen die er werken.

Om in “Paastermen” te blijven Halleluja!


Welke wethoudster presenteerde een tijdje geleden de afbraakplannen van de Westrom, omdat het moest van (toen nog) Rutte 1! En of dit banen kost? Stond er toen in het onderzoek dat gedaan werd door dhr. Snoek (nu directeur van de Westrom) al niet in, dat wanneer er niet expliciet door de regering vermeld werd dat bij 3 mensen weg er 1 nieuwe voor moest komen, hij adviseerde het dan ook maar niet te doen. En ja natuurlijk heeft het gevolgen voor Semi ambtelijk personeel en ambtelijk personeel…. Maar ja daar wordt volgens mij niet op gedoeld, daar zijn niet genoeg stemmetjes te halen.

Stemmetjes kun je wel proberen te halen bij ondernemers….. maar doe het dan niet op een zo doorzichtige manier en zet de ondernemers niet te kakken als mensen die ineens niet meer kunnen lezen!
Hoe kort van memorie kun je eigenlijk zijn? Of klopt het toch wat eens tegen mij gezegd werd:

 “Wanneer je in de oppositie zit, zit je in een luxe positie, want dan kun je alles schreeuwen wat je wilt”!

Constructief meedenken hoef je dan helemaal niet. Je kunt alles afkraken!

Zo aan het eind van deze blog nog even aandacht vragen voor iets wat ik samen met een lid organiseer. Een avond over de WMO, de Thuiszorg. Er gaat veel veranderen dankzij dit afbraak VVD-PvdA kabinet. De Thuiszorg als eerste! De gemeentes krijgen 75% minder budget om de mensen de kunnen helpen. Wat betekent dat voor heel veel mensen?

Heel simpel: Terug naar 100 jaar geleden! Ouders  moeten geholpen worden door de kinderen. En nee, daar is niets mis mee! Laat ik dat voorop stellen, alleen…. Veel kinderen zijn nu op de leeftijd dat ze zelf hulp nodig hebben! Ironie van het lot….. bij het wegbrengen naar een lid van folders…… ging ik zelf door de rug! Een pakje papier dat voor veel overlast zorgt, ja we worden ouder! Volgens dit kabinet van VVD en PvdA wordt daardoor alles onbetaalbaar.

Misschien zouden ze eens kunnen kijken naar naar hun vriendjes die dik boven de Balkenende norm, toch zo’n € 190.000 op jaarbasis, worden betaald!


Maar terug naar de Thuiszorg avond. Op 5 april om 19.30 uur in Herteheym gaan Henk van Gerven, Marianne Smitsmans, mensen van de Thuiszorg en Proteion en de ouderenvereniging Herten in gesprek met elkaar en met de mensen over wat het voor ons allen betekent.



Zo kijkend naar het nieuwe college, dat nu al eventjes “aan” is  denk ik toch dat er een nieuw (be)wind heerst in de gemeente. Er werd altijd NAAR de burgers gecommuniceerd……. Nu wordt er met de inwoners van onze stad gediscussieerd en zo heb ik gemerkt….  Wordt naar ze geluisterd.  Mensen van het Vrijveld, zij willen constructief meedenken en meewerken en dat wordt niet weggewoven maar aangenomen!

Laat dat zo blijven!

Hoop dat ik volgende week vrijdag weer alles kan doen wat ik wil…… daarom ga ik maandag avond in Awd Extase in Echt maar met de beentjes van de vloer. Hoop het weer op deze manier te kunnen!

vrijdag 22 maart 2013

Dansen, luisteren, zingen en sjrieve!





Vorige keer schreef ik al dat ik in het Trefpunt geweest was, om te kijken wat de vrijwilligers daar doen, maar ik zit zelf ook in een wijkteam. Het wijkteam Hoogvonderen!
Een groep mensen die met elkaar probeert dingen voor de wijk te organiseren op het gebied van Veiligheid, maar ook op het gebied van elkaar Ontmoeten.

Ondanks dat er toch ook Nederlanders wonen met hun roots uit andere landen, missen we die nog in ons wijkteam. Een feest met een danseres als op dit plaatje….. denk niet dat we die vlug zullen zien. Of…… ik moet het zelf doen (alleen ben niet zo slank!)

Terug naar het wijkteam zoals het er nu is. Wij willen natuurlijk “in the picture komen” via de media. En een van de media is RTV Roermond. Zij waren aanwezig op ons eerste wijkfeest met Kerst .Dus niet geaarzeld….. heb een mail naar RTV Roermond gestuurd en onlangs waren we met 3 personen (werkgroep Organisatie en Communicatie) aanwezig in het kantoor van RTV Roermond. Samen met nog andere teams/raden. De samenwerking met elkaar gaat binnenkort verder uitgediept worden. Mooi!

Vorige keer schreef ik al dat ik Peter Cammaert, onze interim burgemeester een verademing vond tijdens de vergadering. Met strakke, doch vriendelijke hand regisseerde hij de vergadering. Onze SP-ers van bestuur, fractie en ROOD vonden het dan ook prettig om een gesprek met hem aan te gaan. Van alles kwam er ter tafel. Ook de wietproblematiek.

Tja, welke partij heeft die eigenlijk ingevoerd? Dacht toch wel de partij die hier in Roermond nu het hardst moord en brand schreeuwt. De partij die met een Roermondse Senator en een spookraadslid in de landelijke regering vertegenwoordigd was en daar zogenaamd zoveel voor Roermond deed! Had toen gezorgd voor extra politieagenten of zelfs voor het niet invoeren van de wietpas….. hadden we nu de problemen niet. Maar …. ik kreeg vaak te horen…. Wanneer je in de oppositie zit, heb je een luxe positie…. Kun je schreeuwen wat je wilt…. Lijkt er inderdaad wel op ja!

Bert mocht blijven zitten! Achter hem Mehmed en achter mij (kopje groter zelfs op hoge hakken!) Bram,
Scholing is belangrijk. Ik krijg dan ook regelmatig bijscholing. Zo ook onlangs weer in de Oranjerie. Maar niet alleen ik…. Ik ging samen met 3 anderen. Bijgepraat worden door Emile Roemer zelf….luisteren naar zijn eigen ervaringen vanuit het “grijze” verleden en van nu. Vooral voor de jongeren zeer interessant…. Ja voor de oudjes natuurlijk ook, want voor hen was het een feest van : Oh ja, dat heb ik ook gedaan en dat en dat……  

Scholing heel belangrijk een ander stukje vrijwilligerswerk dat ik wekelijks doe. Leesles geven aan een stuk of 7 vrouwen. Met soms vertaling in het Frans en/of Engels. Leuk om te doen. Wat we lezen? Shakespeare! Het liefdesverhaal! Kan niet anders bij vrouwen toch?
 
Soms moet je dingen aanschouwelijk voor doen. En wat voor problemen kom je tegen als Nederlandse bij de uitleg van je moedertaal! Want ze zijn leergierig die dames. Ze moeten en willen en zullen goed en perfect Nederlands spreken en schrijven, de exacte betekenis weten van een woord!
Weg-lopen, aan-lopen, mee-lopen, dóórlopen en doorlópen! Allemaal –lopen, maar o hoe verschillend, en met het verleggen van de klemtoon is het ineens niet echt lopen meer!

 
En het werd lente…….met sneeuwbuien!Oh wanneer kan ik nu eens lekker in mijn achtertuin zitten. heb zo hard gewerkt afgelopen zomer!
 
Op naar het Paradies, voor de lenteborrel! Jammer Wethouder Marianne… je hebt wat gemist! Niet alleen een leuke lezing van je collega over de equinox, maar ook veel plezier en jolijt en gezelligheid. Equinox, de overgang van de winter naar de lente, het begin van de vruchtbare periode. Het begin van nieuw leven, maar ooit komt de herfst eraan…..
Ja, de microfoons stonden er wel, maar Wim liet zich deze middag niet verleiden tot het zingen van een nummertje! Hij beperkte zich tot het toespreken van de mensen en een heel klein beetje meezingen!
Aandachtige luisteraars die ook moesten lachen om het pikante plaatje dat Wim meebracht!
Sommige mensen zijn al in de lente van hun leven eenzaam. Heel veel mensen echter tussen de 30 en 50, de jaren waarin  velen getrouwd zijn, samenwonen of een andere relatie hebben, kinderen krijgen, werk hebben, bij een sportclub/zangclub/toneelclub zitten, zijn eenzaam. Ze zijn zelden of nooit alleen in de zomer van hun leven, die vaak vol gevuld is met activiteiten! Je zou niet verwachten dat men dan eenzaam is en toch… volgens de statistieken is dat wel zo.

De meesten hebben een masker op……. dat misschien slechts met de carnaval afgaat!

In de herfst en de winter van ’s mens leven wordt men ook steeds eenzamer, ook al is men niet alleen. Kinderen het huis uit….. en dan?  Naast vrijwilligers worden telefoon en tegenwoordig ook de computer dan vaak een contactmiddel.

De middag werd afgesloten met “ community singing” ! de 4 M’s (vraag me niet meer naar de namen!) zongen allerlei leuke Limburgse/Roermondse liedjes. De meeste kon ik dus echt niet meezingen, maar het Carnavalsbeest in mij ontwaakte toen ze Zutjes an mit dit liedje begosse :
Laot maar lekker gaon zoë wie 't geit,
Laeve wie de wind mien jeske weijt.
Zutjes in daen toemel meigaon,
Spooje det is gauw gedaon.

Remunjs kalle ken ich neet, Remunjs sjrieve, misjien gaon ich det lere. In ut Paradies (nee gank noch neet naor den Hiemel!). Det sjrieve is vur mich net zo moeilijk wie vur die vrouwluuj die ich Nederlands (met een Limbo/a’s accentje) lier!

zondag 10 maart 2013

Prins Charming?


Wil je mensen leren kennen, zul je naar ze toe moeten. Zul je ze op moeten zoeken. Dat kan op veel manieren, je kunt gaan wandelen, je kunt naar een café of een lezing gaan, maar je kunt ook naar een wijkgebouw gaan waar iets voor en door de wijkbewoners georganiseerd wordt.

Afgelopen week was ik in het Trefpunt op de Kemp. De mensen konden met elkaar in contact komen, wie woont er in de wijk, wat is er in de wijk te doen. Diverse raadsleden (heb er 4 geteld!) lieten hun neus zien.
Een I Pad maakt niet zo'n goede foto's, maar we zijn toch wel te herkennen!   

Twee wethouders, Marianne en Wim, gaven acte de présence en er werd een leuke quiz gehouden over de Kemp, die gewonnen werd door………. Haha een vrouw!!!!!zij kreeg een leuk vogelhuisje en…. Roermondjes!

Foto met dank aan Hart voor de Wijk! 


Diverse organisaties presenteerden zich die avond daar ook. Ook de Hermandad waar ik hier mee sta te praten. en zolang men meer interesse heeft voor de rits van een rok..... is de Internationale Vrouwendag nog steeds hard nodig!

Organisaties waar ik ook contact mee gelegd heb voor de avond over de WMO die de SP binnenkort gaat houden. Samen met Henk van Gerven, ons 2e kamerlid en Marianne Smitsmans, wethouder van Roermond. We willen natuurlijk de organisaties ook hun kant laten horen, wat betekent het voor hen, dt er zo veel minder geld ter beschikking komt.

Maar niet alleen wat betekent het voor hen, ook voor de inwoners van onze stad. De mensen zullen terug moeten naar vroeger zeg ik wel eens. De regering geeft steeds minder geld, de mensen moeten steeds meer zelf doen. Is dit slecht? Nee elkaar helpen is niet slecht en men is dit ook eigenlijk niet verleerd, alleen……. de tijden zijn veranderd, heel erg veranderd sinds bijv. midden vorige eeuw. Toen…. werkten vrouwen niet… nu meestal wel.

Soms woonden grootouders, ouders en kinderen in een huis…… was dat goed? Of slecht? Ik heb dat ook nog meegemaakt….. met mijn oma, kon ik het helaas niet zo goed vinden, wij waren 2 dezelfde personen. Ook zij was heel creatief met naald en draad en ook zij was een beetje temperamentvol. Mijn opa was een schat van een man. Vaak sprak ik Frans met hem, tot ongenoegen van mijn grootmoeder die ons dan niet verstond, omdat in haar tijd meisjes niet naar school gingen! Zij trouwden toch! Hun alleenrecht was het aanrecht.
De witte prins op het vliegend tapijt.... weer eens wat anders dan de prins op het witte paard!   
Ook nu zie je nog op veel plaatsen dat het recht van de vrouw alleen uit het aanrecht bestaat. Dat scholing niet noodzakelijk gevonden wordt. Ondanks de diverse golven van het feminisme.  Voor hen bestaat het leven nog vaak uit het wachten op prins Charming, de prins op het witte paard. Maar goed dat de internationale vrouwendag nog altijd in ere gehouden wordt.  In Roermond werd die dit jaar gehouden in de school uit 1001 nacht. Daar komt de witte prins aanvliegen op een tapijt!


VVD voorzitter Victor Cillekens komt "bedelen" bij wethouder Marianne Smitsmans!


Op die internationale vrouwendag zie je gelukkig ook steeds meer mannen…. Raadsleden, wethouder, burgemeester en een voorzitter van een politieke partij die hoe leuk op deze vrouwendag….. bij een vrouw komt bedelen om geld! De rollen 
omgedraaid!

Aandachtig luisterend, naar de vrouwen! Ja mannen..... doe dat maar! Kan geen kwaad, wij zijn toch echt wel het sterke geslacht!

 

Hoe dacht men vroeger over vrouwen hier enkele punten :
-      ze was geschapen uit een rib van Adam en dus minderwaardig,
-      ze was een bron van raadsel en geheim
-      alleen een man speelt een positieve rol bij de voortplanting
-      de vrouw is de moeder van de zonde  
-      de vrouw een instrument van de duivel
-      de vrouw verleid de man met leugenachtige lokmiddelen en listen
-      ze schildert haar gezicht en  danst erotisch.

Hoe is de internationale vrouwendag eigenlijk ooit begonnen?  De Duitse politica Clara Zetkin was een overtuigd socialiste.  Socialisme kon niet bestaan zonder vrouwen, zo betoogde ze. In haar emancipatiestrijd zocht ook vrouwen uit andere Europese landen. In 1907 hield ze de Eerste Internationale Socialistische in Stuttgart. De 1e Vrouwendag was in 1910. De datum 8 maart werd in 1921 gekozen, omdat vier jaar eerder 8 maart vrouwen in Sint Petersburg massaal in opstand kwamen tegen de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en voedseltekort.

Tijdens de 2e Wereldoorlog ….. kon men niet om de vrouwen heen. Overal stonden de vrouwen hun mannetje in fabrieken. Deden het zware werk omdat de mannen aan het front stonden. Vochten net zo hard voor huis en haard als die mannen, om als dank na WO 2 weer afgedankt te worden.

Terug naar jullie recht…. het aanrecht. Als aanhangsel van de mannen. Handelingsonbekwaam. Mochten nog geen wasmachine kopen zonder handtekening van hun man! Ongetrouwde vrouwen mochten nog wel werken tot aan hun huwelijk! Maar op de dag van hun huwelijk…. Dag onafhankelijkheid!

Is in deze tijd internationale vrouwendag nog nodig?

JA! JA en JA!

-      Zolang de vrouwen in dezelfde baan nog altijd minder verdienen dan mannen
-      Zolang mannen nog altijd denken dat zij beter zijn in exacte vakken en in nadenken
-      Zolang er overal ter wereld nog vrouwen verkracht worden (buiten en binnen het huwelijk) door mannen die denken dat zij “Meer” zijn dan de vrouw
-      Zolang de knop bij mannen niet om is, dat “het aanrecht” hen ook wel past
-      Zolang vrouwen die geen eigen inkomen hebben, maar wel kinderen nog altijd daardoor gevangen zitten in een huwelijk……

Ja zolang dat nog steeds zo is, zolang zal internationale vrouwendag moeten blijven bestaan



woensdag 6 maart 2013

Figaro


Soms zorgt een gebeurtenis,of  eigenlijk een reeks van gebeurtenissen, ervoor dat je denkt aan iets uit het verleden. In dit geval dacht ik daardoor aan de vertolking van de ouverture van Figaro’s Hochzeit door Tom Manders!

Poes, poes, poes, lussie melkie poes! Grandioos!

Maar ik denk niet dat velen van jullie bekend zijn met de opera Figaro’s Hochzeit (huwelijk). Kort uitleg. Het “eerste deel” van de opera kennen de meesten wel…… De barbier van Sevilla!

Figaro is kapper/scheerder die graaf Almaviva helpt  met de “jacht “ op Rosina, een weesmeisje dat bij een oude arts woont. Ze trouwen en krijgen een gezapig leven als plattelands aristrocaten.

Na een tijd krijgt Rosina een nieuw kamermeisje, Susanna. Figaro wil met haar trouwen, maar……. de graaf is na jaren huwelijk wel in voor een nieuw avontuurtje!

En dan …. begint de ellende Susanna negeert de graaf en zij wordt als trofee steeds begerenswaardiger! De gravin is verdrietig over het overspel van haar man.


Vaak zie je dat in en huwelijk na een tijdje de verveling toeslaat. Men gaat uit elkaar….. soms met instemming van beiden, soms tot schrik van een partij.

In de politiek zie je dat ook wel gebeuren. Men “verlaat” elkaar, omdat men denkt dat een deel van de coalitie “vreemd” is gegaan. Of omdat een andere partij als veel betere trofee gezien wordt.

Soms pakt dat goed uit, maar soms oh schrik staan er ineens anderen klaar om de plaats in te nemen…… en wat dan?

Dan kun je wel van alles roepen over de nieuwe verbintenis en zeggen dat er toch niets van komt, maar je kunt ook proberen een van de coalitie genoten los te weken van de nieuwe verbintenis. Je ziet dan een lobby’tje hier en een samenspraakje daar. Een beetje vrijen tussen 2 partijen…. Een 3e wiel aan de wagen om het bommetje wat steviger te maken.

Het lukt…. Het lukt niet…..

Lukt de vrijage, de hofmakerij een beetje….. gaan we dan door naar de volgende partij? En wordt zo dan het oude pact van jaren her, de oude vertrouwde pantoffels weer aangetrokken, het langdurige huwelijk weer opgepakt? De nieuwe partner(s) met lege handen aan de kant gezet?



In het geval van Figaro’s Hochzeit ging graaf Almaviva weer op de knieën voor zijn Rosina!