zondag 10 maart 2013

Prins Charming?


Wil je mensen leren kennen, zul je naar ze toe moeten. Zul je ze op moeten zoeken. Dat kan op veel manieren, je kunt gaan wandelen, je kunt naar een café of een lezing gaan, maar je kunt ook naar een wijkgebouw gaan waar iets voor en door de wijkbewoners georganiseerd wordt.

Afgelopen week was ik in het Trefpunt op de Kemp. De mensen konden met elkaar in contact komen, wie woont er in de wijk, wat is er in de wijk te doen. Diverse raadsleden (heb er 4 geteld!) lieten hun neus zien.
Een I Pad maakt niet zo'n goede foto's, maar we zijn toch wel te herkennen!   

Twee wethouders, Marianne en Wim, gaven acte de présence en er werd een leuke quiz gehouden over de Kemp, die gewonnen werd door………. Haha een vrouw!!!!!zij kreeg een leuk vogelhuisje en…. Roermondjes!

Foto met dank aan Hart voor de Wijk! 


Diverse organisaties presenteerden zich die avond daar ook. Ook de Hermandad waar ik hier mee sta te praten. en zolang men meer interesse heeft voor de rits van een rok..... is de Internationale Vrouwendag nog steeds hard nodig!

Organisaties waar ik ook contact mee gelegd heb voor de avond over de WMO die de SP binnenkort gaat houden. Samen met Henk van Gerven, ons 2e kamerlid en Marianne Smitsmans, wethouder van Roermond. We willen natuurlijk de organisaties ook hun kant laten horen, wat betekent het voor hen, dt er zo veel minder geld ter beschikking komt.

Maar niet alleen wat betekent het voor hen, ook voor de inwoners van onze stad. De mensen zullen terug moeten naar vroeger zeg ik wel eens. De regering geeft steeds minder geld, de mensen moeten steeds meer zelf doen. Is dit slecht? Nee elkaar helpen is niet slecht en men is dit ook eigenlijk niet verleerd, alleen……. de tijden zijn veranderd, heel erg veranderd sinds bijv. midden vorige eeuw. Toen…. werkten vrouwen niet… nu meestal wel.

Soms woonden grootouders, ouders en kinderen in een huis…… was dat goed? Of slecht? Ik heb dat ook nog meegemaakt….. met mijn oma, kon ik het helaas niet zo goed vinden, wij waren 2 dezelfde personen. Ook zij was heel creatief met naald en draad en ook zij was een beetje temperamentvol. Mijn opa was een schat van een man. Vaak sprak ik Frans met hem, tot ongenoegen van mijn grootmoeder die ons dan niet verstond, omdat in haar tijd meisjes niet naar school gingen! Zij trouwden toch! Hun alleenrecht was het aanrecht.
De witte prins op het vliegend tapijt.... weer eens wat anders dan de prins op het witte paard!   
Ook nu zie je nog op veel plaatsen dat het recht van de vrouw alleen uit het aanrecht bestaat. Dat scholing niet noodzakelijk gevonden wordt. Ondanks de diverse golven van het feminisme.  Voor hen bestaat het leven nog vaak uit het wachten op prins Charming, de prins op het witte paard. Maar goed dat de internationale vrouwendag nog altijd in ere gehouden wordt.  In Roermond werd die dit jaar gehouden in de school uit 1001 nacht. Daar komt de witte prins aanvliegen op een tapijt!


VVD voorzitter Victor Cillekens komt "bedelen" bij wethouder Marianne Smitsmans!


Op die internationale vrouwendag zie je gelukkig ook steeds meer mannen…. Raadsleden, wethouder, burgemeester en een voorzitter van een politieke partij die hoe leuk op deze vrouwendag….. bij een vrouw komt bedelen om geld! De rollen 
omgedraaid!

Aandachtig luisterend, naar de vrouwen! Ja mannen..... doe dat maar! Kan geen kwaad, wij zijn toch echt wel het sterke geslacht!

 

Hoe dacht men vroeger over vrouwen hier enkele punten :
-      ze was geschapen uit een rib van Adam en dus minderwaardig,
-      ze was een bron van raadsel en geheim
-      alleen een man speelt een positieve rol bij de voortplanting
-      de vrouw is de moeder van de zonde  
-      de vrouw een instrument van de duivel
-      de vrouw verleid de man met leugenachtige lokmiddelen en listen
-      ze schildert haar gezicht en  danst erotisch.

Hoe is de internationale vrouwendag eigenlijk ooit begonnen?  De Duitse politica Clara Zetkin was een overtuigd socialiste.  Socialisme kon niet bestaan zonder vrouwen, zo betoogde ze. In haar emancipatiestrijd zocht ook vrouwen uit andere Europese landen. In 1907 hield ze de Eerste Internationale Socialistische in Stuttgart. De 1e Vrouwendag was in 1910. De datum 8 maart werd in 1921 gekozen, omdat vier jaar eerder 8 maart vrouwen in Sint Petersburg massaal in opstand kwamen tegen de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en voedseltekort.

Tijdens de 2e Wereldoorlog ….. kon men niet om de vrouwen heen. Overal stonden de vrouwen hun mannetje in fabrieken. Deden het zware werk omdat de mannen aan het front stonden. Vochten net zo hard voor huis en haard als die mannen, om als dank na WO 2 weer afgedankt te worden.

Terug naar jullie recht…. het aanrecht. Als aanhangsel van de mannen. Handelingsonbekwaam. Mochten nog geen wasmachine kopen zonder handtekening van hun man! Ongetrouwde vrouwen mochten nog wel werken tot aan hun huwelijk! Maar op de dag van hun huwelijk…. Dag onafhankelijkheid!

Is in deze tijd internationale vrouwendag nog nodig?

JA! JA en JA!

-      Zolang de vrouwen in dezelfde baan nog altijd minder verdienen dan mannen
-      Zolang mannen nog altijd denken dat zij beter zijn in exacte vakken en in nadenken
-      Zolang er overal ter wereld nog vrouwen verkracht worden (buiten en binnen het huwelijk) door mannen die denken dat zij “Meer” zijn dan de vrouw
-      Zolang de knop bij mannen niet om is, dat “het aanrecht” hen ook wel past
-      Zolang vrouwen die geen eigen inkomen hebben, maar wel kinderen nog altijd daardoor gevangen zitten in een huwelijk……

Ja zolang dat nog steeds zo is, zolang zal internationale vrouwendag moeten blijven bestaan



Geen opmerkingen:

Een reactie posten