vrijdag 29 augustus 2014

DE TRUKENDOOS VAN DE LVR! en de ECI!


Er komen “pijnlijke” zaken naar boven voor veel van de leden van de LVR. Vooral van hen die in het verleden raadslid waren voor de VVD . Of het veel leden zijn, of slechts een of 2 of misschien 3... dat weet ik niet!

Feit is wel, dat er alles in het werk gesteld wordt om de bespreking van het rapport over de ECI, gemaakt door buro Necker van Naem op 3 september niet te laten doorgaan!

De vordering van alle verslagen door de Rijksrecherche zijn voor de LVR aanleiding om het debat niet te laten doorgaan. Enkele leden (Jan Püper, in het verleden vice fractievoorzitter en Lieke van der Stelt en Daniëlle Danker) doen het voorstel, om de kapitaallasten (6,5 miljoen dus!!!) in een keer af te schrijven...

Wat betekent dat voor de inwoners van onze stad? Minder geld voor de WMO, nog minder geld voor de mensen in de bijstand... maar dat schijnt de Liberale Volkspartij niet echt te deren!

Om het de gemeenteraad nog wat makkelijker te maken bij hun beslissing om het debat NIET te laten doorgaan, heeft dhr. D. Peters, voorzitter van de Commissie B&S er van afgezien deze commissie voor te zitten. Hij kan zich laten vervangen door …

Dhr. Ernest Oele, 2e voorzitter van de commissie. Helaas voor de raadsleden heeft de heer Peters, goed nagedacht, iets wat hij naar mijn mening zeer goed kan, want dhr. Oele maakt onderdeel uit van de onderzoekscommissie en kan dus deze commissie NIET voorzitten.

Maar.... ook de andere raadsleden zijn niet voor een gat te vangen. Burgemeester Peter Cammaert is gevraagd om bij hoge uitzondering de commissie B & S aanstaande woensdag (3 september 2014) voor te zitten.

Mochten de raadsleden andere ideëen hebben, kunnen zij dat bij de griffier kenbaar maken.

Tot zover de soap ECI. Wordt ongetwijfeld, op welk vlak dan ook, vervolgd! Jammer voor onze nog steeds bruisende stad, want hierdoor komen wij door steeds dezelfde personen, weer eens negatief in het daglicht te staan.

De Roermondse Taart!




Wekelijks lopen er vele voeten overheen, zonder gezien te worden door de mensen waarvan ze zijn. Op zaterdag is hij al helemaal verborgen onder de kraampjes. De ronde cirkel, verdeeld in 8 taartpunten die op de Markt ligt. Tegenover het gemeentehuis en tegenover de VVV.




Hoe Roermonds, hoe Nederlands zijn wij eigenlijk vroeg Jan de Bock van het gemeentearchief in Roermond zich af. Wanneer Roermond stadsrechten kreeg is niet exact te bepalen. Voor het eerst sprake van Roermond, toen Ruregemunde genoemd, was in het jaar 1130.








Op de taartpunten kun je lezen dat wij als Roermondenaren achtereenvolgens geweest zijn van:
1200 – 1543 Graafschap/Hertogdom Gelre
1543 – 1702 Spaanse Nederlanden
1702 – 1713 Republiek der Verenigde Nederlanden
1713 – 1794 Oostenrijkse Nederlanden
1794 – 1814 Franse Republiek/Keizerrijk Frankrijk
1814 – 1830 Verenigde Nederlanden
1830 – 1839 Koninkrijk België
1839 – nu Koninkrijk der Nederlanden




Op de markt rondom de plaquette die de Stichting 1880 schonk werd het eerste exemplaar overhandigd aan de langst meelopende vrouwelijke stadsgids. Rene Imkamp voorzitter van de Stichting refereerde nog even aan het kunstwerk wat de stichting Rura de stad eigenlijk had willen schenken. En op deze plek had moeten komen staan.

Wie hield dat tegen????



Voor de stadsgidsen is dit kleine boekje een handig en handzaam middel om hun rondwandelingen te beginnen. Ik heb stadsgids Frans Janssen ooit een verhaal horen vertellen, dat je in Roermond geboren kon worden als Oostenrjker, naar school kon gaan als Fransman, kon trouwen als Nederlander, weduwnaar kon worden als Belg en uiteindelijk kon sterven als Nederlander!



Het leuke informatieve boekje is overigens te koop voor 2,95 euro.








woensdag 27 augustus 2014

Drie paarse briefjes!



Ineens was ik maandag 25 augustus in mijn hoekje achter in de zaal,omringd door 5 mannen die Nederlands spraken met een andere tongval! Zij kwamen even 260 km gereden (enkele reis), om Moniquekske 3 paarse briefjes te overhandigen voor het werk wat zij in Burkina Faso deed!

Al zo'n 18 jaar zit Monique Wolters 9 maanden per jaar in Afrika om de mensen daar te helpen. Diverse projecten heeft zij daar opgezet met behulp van o.a. de “schooiers” van het thuisfront, Margot Boumans en Ingrid Schouten-Minten.






En over het geld wat bijeengesprokkeld wordt en over de contacten die gelegd worden en over wat er allemaal mee gedaan wordt, moet verantwoording afgelegd worden. 

 
 




In Oolderhof (gratis ter beschikking gesteld!) gebeurde dat ook dit jaar weer. Schitterende doeken sierden de wanden van het podium. Een film van Dennis Case en van Peter R. de Vries werd gedraaid. 






 




Amici bracht wat muziek ten gehore, waarop jammer genoeg door de aanwezigen niet gedanst werd en de sponsoren van de auto hielden hun praatje. 



 

In het begin toerde Monique diverse keren per week op een aftands bromfietsje rond. Later werd het een oud auto'tje, het werd een jeep, die nu na elk ritje weer naar de garage moet. Dus tijd voor een nieuwe. En Monique die net als de achterblijvende “schooiers” goed in “bedelen” is, peuterde bij enkele weldoeners een auto los.





Overigens voor 5 euro kunt u nog mee naar Afrika! Spotgoedkoop toch? Hoe? Kijk eens op : http://www.reismeenaarafrika.nl/ 




Het kan nog want alhoewel Monique op 1 september vertrekt, zal de ploeg “Jeepbrengers” iets later aan hun rit via de “Route du Soleil” richting Afrika beginnen.






En toen bijna aan het einde van de avond stonden zij daar! 5 Mannen, die onopgemerkt de zaal binnenkwamen, Die samen met Monique herinneringen ophaalden aan hun rit naar Afrika. Aan hun verbazing toen zij met een vrachtauto in Burkina Faso ineens een Nederlandse vrouw aantroffen die zij in hun hart sloten. Zodanig dat zij besloten om in hun kring geld op te halen en daar deze avond even 2 keer 260 km voor te rijden.



               Voor 3 paarse euro briefjes!

De ECI: Van “Standbeeld” tot Molensteen?



Alle “grote” mannen op onze aarde wensen zich herinnerd te worden. Vaak zie je dan ook standbeelden van voornamelijk mannen in karakteristieke poses. De huidige bestuurders gaan iets anders om met het geld wat zij ter beschikking hebben, of zij willen iets “groters en/of grootsers”.

Ten tijde van het aantreden van de coalite (VVD/PvdA/CDA) eind 2006, begin 2007 kwam in het Roermondse woordenboek krimp en ontgroening totaal niet voor. Laat staan dat men er zicht op had, dat er een economische crisis aan stond te komen. De mensen uit de achterstandswijken Kemp en het Veld waren gedeeltelijk verdreven. Naar de Donderberg of naar de nieuwe wijk in Herten. Koopwoningen namen de plaats in van de arbeiderswoningen. Er was echter nog wel een plaats die, liggend dichtbij de jachthaven en bij de binnenstad volgebouwd zou moeten kunnen worden door de “Vrienden van wethouder Jos van Rey”(toen VVD, nu LVR).

Een plek waar men al lang over sprak, een plek met vervuilde grond, een plek … een tja een rotte plek met daarin een oud fabrieksgebouw van de Elektro Chemische Industrie.

De ECI, die puist, die ruine, dat oude lelijke fabrieksgebouw zo vlak bij de “betere wijken” de jachthaven en de binnenstad gelegen. Daar moest men vanaf! De plannen om er een wijk met duurdere huizen te bouwen op vervuilde grond lagen er, maar wat te doen met die lelijke puist?

EUREKA! Laten we er met flink wat subsidie een Cultuurfabriek van maken. Hoe? Dat zien we gaandeweg wel. Aldus geschiedde! Hoe de “mooie” plannen onder de “bezielende” leiding van toenmalig VVD wethouder van financiën Tilman Schreurs en projectwethouder Roerdelta Jos van Rey (toen VVD, nu LVR) tot een (waarschijnlijk financieel) debacle voor onze stad zouden leiden, werd afgelopen week gepresenteerd.

Uiteraard heb ik het lijvige stuk “gefileerd” (ander woord voor goed lezen) zoals het zo mooi genoemd wordt in de partij waartoe beide heren behoren/behoorden. “Keeping Up Appearances”, de schone schijn ophouden daar ben ik niet zo goed in. Eufemismen gebruiken, ook daar ben ik niet goed in. Dus ontdaan van mooi/fraaie woorden hieronder wat ik er uit lees. Iets, wat hier vaak/bijna altijd NIET mag! Je wordt dan “op het matje” geroepen, “vriendelijk” verzocht datgene wat je geschreven hebt “ anders te formuleren”.

De raad liet het gebeuren!

Een van de conclusies uit het rapport was: Ook de raad stond erbij en keek ernaar, liet het gebeuren. Ik was onderdeel van de raad! Eerst als burgerlid, later als raadslidvoor de SP en OPA. Ja een deel van de raad, de coalitieraadsleden, (die mogelijk niet anders konden) liet het gebeuren. Een ander deel van de raad protesteerde! Dat deel van de raad, met name de leden van de SPR en van de SP en later OPA, stonden erbij, keken ernaar, stelden vragen (o.a. over hoe het met de financien zat) en werden.... weggehoond?

De conclusies van het Buro Necker van Naem.

De wens, was de moeder van de gedachte! “men” wenste iets en dat moest gebeuren. Er werd onvoldoende nagedacht over wat er in de ECI zou moetern komen. Er was in het college een persoon die aan de touwtjes trok. EEN persoon had de portefeuille Roerdelta in zijn portefeuille dhr. Van Rey (nu LVR), terwijl de portefeuille financiën beheerd werd door dhr. T. Schreurs en de portefeuille Cultuur door dhr. W. Kemp. Gaandeweg het proces werd wethouder Kemp “ingeruild” voor mensen die in Ruimte zaten. (Mogelijk was dhr. Kemp niet “marionet” genoeg en protesteerde hij te veel tegen het niet aanbesteden en de cultuurinvulling. Net als vermoedelijk de toenmalige gemeentesecretaris, die ontslagen werd).

Uit het rapport van Necker van Naem, blijkt, dat het collegiale bestuur waarvan in het Rapport Sorgdrager-Frissen veelvuldig sprake van was (De schijn en de feiten, Een onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling in de gemeente Roermond van 18 maart 2012), hier meer schijn, dan werkelijkheid was!

Het plan Roerdelta. De cultuur ondergeschikt aan de stenen

In eerste instantie zouden er o.a. de basisschool en kantoren in gesitueerd worden. De subsidie waarop dit plan dreef, de Kanjersubsidie, werd afgewezen en “men” moest een andere inrichting bedenken om de huizen in het plan Roerdelta, want dat was de hoofdzaak, op te kunnen hangen aan die oude ruine. De oorspronkelijke plannen voor de ECI werden omgeturnd naar een “Cultuurfabriek” zonder verder goed na te denken over de invulling. Beheer, exploitatie, invulling …. niets was belangrijk. Alleen de wens om huizen te bouwen op vervuilde grond. De stenen, de winst die te behalen was met de verkoop van dure woningen, was belangrijker dan de culturele invulling.

Het culturele plan.

Natte vingerwerk was het drijfzand waarop de ECI cultuurfabriek gebaseerd werd. Men rekende zich rijk zonder voldoende onderzoek gedaan te hebben. Zonder genoeg contact gezocht te hebben met de culturele instellingen die hier zouden komen. Zonder na te denken over een goede invulling van de ruimtes.

Met andere woorden: Een goed businessplan ontbrak volledig!

Een euro kun je maar een keer uitgeven!

Iedere zakenman, zelfs iedere huisvrouw weet, dat je een euro maar een keer kunt uitgeven. Je gaat op onderzoek uit wie je de beste waren kan leveren waar je het goedkoopste uit bent!
Echter van aanbesteding had de toenmalige wethouder van Financien niet gehoord.

Of om het zo te zeggen, de vriendengroep van....moesten wat winst kunnen maken over de ruggen van de inwoners van de gemeente Roermond. Niet het belang van het merendeel van de inwoners stond voorop, nee het belang van een enkeling!

Bovendien wanneer men zou aanbesteden, zou men in de problemen komen. Want het gebouw was NIET van de gemeente, maar van dhr. Van Pol. Die het wilde laten opknappen door Volker Wessels. Zijn wil was in dit geval WET!

Er zijn diverse juridische onderzoeken geweest welke constructie men zou moeten bedenken om het in ECI pand in eigendom te krijgen en het te laten bouwen door de “gewenste bouwer”, zonder dat het leek op bevoorrechting en zonder dat het leek op staatssteun. Intern hebben diverse personen gewezen op het “fout” bezig zijn. (Wij vragen ons af, of dat de ingeruilden en/of ontslagen personen zijn?).

De Raad.

Zoals eerder gezegd, de raad werd buiten spel gezet. Of dat de hele raad was, of slechts een gedeelte, de oppositie, laat het rapport in het midden. De raad werd wel geïnformeerd, maar selectief. Keuzes die al door bepaalde collegeleden werden gemaakt daarvan had de raad geen weet! In commissie A werd iets gepresenteerd en wanneer je naar de financiële consequenties vroeg, werd verwezen naar commissie B, enz.! Totdat in de raad gezegde werd: Dat had u in commissie A moeten vragen!
Bovendien waren alle financiële zaken in handen van één persoon, de toenmalige wethouder T., Schreurs, met alle gevolgen van dien voor zijn opvolger in 2010. Die mocht zaken verkopen waar ze (mogelijk) geen weet van had, of die ze niet op de door een krachtig bestuurder gewenste manier aan de raad wilde verkopen.



Het archief

Daar over kunnen we heel kort zijn. Een grote puinzoo! Bewust of onbewust? Verplicht door? Dat komt niet naar voren.

De bouw

Na afronding van de bouw en de aankoop door de gemeente voor een 6,5 miljoen euro, bleken er allerlei “mankementen” te zijn aan het gebouw!. De geluidsoverlast deed de fanfare Het ketoene Dörp besluiten om niet te repeteren in het gebouw. In de zomer was het bloedheet en in de winter.... te koud! De kosten om het gebouw te verwarmen liepen dan ook op. De computers waren stokoud, de kantoren niet aanwezig en men moest het doen met 1 (EEN!!!) mobieltje. Tel daarbij op dat de directie en de gebruikers zoals het Bonnefanten niet echt door een deur binnen konden, de tarieven voor de lessen in het ECI voor veel mensen in onze stad niet te betalen waren et voila, het debacle is (bijna) compleet. De inkomsten van het ECI café (waar vloeiden die naar toe?) en de verhuur aan sterrenrestaurant ONE, waren/zijn niet genoeg om het zaakje draaiende te houden

Wat missen wij over de raad van Toezicht?

De vrienden van” kwamen (voor bewezen diensten of om de fouten af te dekken?) in de Raad van Toezicht. Dhr. T,. Schreurs, voormalig wethouder en mevr. R van Breugel, voormalig gemeentesecretaris (Nee, niet diegene die ontslagen is en op straffe van?? niet mocht meewerken aan het onderzoek!), werden leden van de Raad van toezicht.

Normaal gesproken sluit men een verzekering af, zodat de leden van de Raad van Toezicht niet met zijn/haar persoonlijke bezittingen een falissement tegemoet holt. Alleen door de problemen waren de risico's voor de verzekeraar zo groot, dat er geen verzekering afgesloten kon worden....

De gevolgen?

De leden van de raad van Toezicht namen na veel geruzie over de hoogte van de subsidie, de benen. De LVR (met daarin veel oude VVD leden) daarmee in steling brengend om geschikte vragen te kunnen stellen over allerlei zaken!

De aanbevelingen

Na de vernietigende uitspraken in het rapport, hadden wij een iets steviger stel aanbevelingen verwacht.
De aanbeveling om transpartant te zijn naar de raad en als college niets op eigen houtje te
doen
De raad te informeren volgens de wettelijke regels
Duidelijk naar de raad (en inwoners) te communiceren
Voldoende gewicht en tegengewicht in te bouwen, zodat er goed en tijdig gecontroleerd kan
worden en eventueel aan de handrem getrokken kan worden
Een kader op te stellen voor grote projecten (een ondernemer maakt toch ook eerst een
plan?)
Stel een draaiboek op wie wat waar en hoe gedaan zal worden
Zorg voor meer openheid
maak geen rommeltje van het archief

Lijken voor ons gewoon een zaak van goed bestuur! Van bestuur zoals het in het verleden had moeten gebeuren, maar door bepaalde krachtige bestuurders van tafel is geveegd.

Het HOE dit gegarandeerd gaat worden, met of zonder krachtige, slappe (on)collegiale of wat voor bestuurders dan ook, missen wij.

Wat wij ook missen is een aanbeveling over


Hoe nu verder?
Wat gaat de gemeenteraad beslissen over de ECI. Blijft men er teveel geld in pompen om het dure, onpraktische gebouw overeind te houden. Wat vindt Sterrenrestaurant ONE van de ontstane situatie. Want ook hun toekomst hangt aan een zijden draadje! Wat gaat er gebeuren met de ondergebrachte stichtingen? Het poppodium, is dat nog levensvatbaar in de ECI nu de Azijnfabriek binnenkort “heropend” wordt?

Onze conclusie

Is de raad buitenspel gezet?
Ja, tenminste een gedeelte er van. Dat heb ik in mijn commissie tijd en raadslidmaatschap voor de SP en voor OPA wel ervaren.
Is er gesjoemeld? Lijkt mij na de lezing van het rapport van wel!

Die laatste conclusie trek ik niet alleen, ook de Rijksrecherche trekt schijnbaar deze conclusie. Zij heeft van het buro ook de verslagen van de gesprekken met de in het rapport genoemde mensen opgeeist.

Dat de voormalig gemeentesecretaris niet ondervraagd is, is jammer. Zij mocht niet! Bij haar vertrek is er schijnbaar wat afgesproken op straffe van? Misschien dat de Rijksrecherche het wel kan!
Dhr. Van Pol vond dat hij niet mee hoefde te werken omdat het een interne zaak was. Lijkt ons niet, hij heeft afgedwongen dat het niet aanbesteed werd!
Dhr. Van Rey, hij weigerde omdat hij in de raad op 3 september zijn partijtje mee wil blazen.Bij deze reden zet ik ook mijn vraagtekens!

Is dit stuk volledig? Nee beslist niet! Het is MIJN beleving, die ik neergeschreven heb voor mijn eigen blog, voor Roermond.nieuws.nl, en voor OPA.

OMA PeeT!



dinsdag 26 augustus 2014

Vertrek Essent uit Roermond: Gaat Roermond ten onder aan foute beslissingen in het verleden?


Onderstaand stuk heeft ook in Roermond.nieuws gestaan met een link naar mijn FB page (Petra Beeren), waar het niet de goedkeuring kon wegdragen van enkele personen!




Er zijn bestaande huurcontracten en van fatsoenlijke partijen mag worden verwacht dat die huurcontracten gerespecteerd worden!”

Een van de vele berichten die op dinsdag 19 augustus langs kwam: Essent vertrekt uit Roermond! De kantoorlocaties Roermond en Den Bosch zullen vanaf 1 april 2015 één geheel gaan vormen op het hoofdkantoor in Den Bosch.

Essent was voorheen gevestigd in een nog niet zo oud pand aan Westhoven en huurde vanaf maart 2011 het pand aan het Kazernevoorterrein. Dit reeds geruime tijd leegstaande pand van Casimir Vastgoed (waarin dhr. P van Pol participeerde) werd in juli 2011 aangekocht door de gemeente Roermond. Omdat Essent zijn kantooractiviteiten ging concentreren, Roermond zou een van de 5 plaatsen zijn met een eigen Essent kantoor, naast o.a. Den Bosch, betrok Essent het nieuwe kantoor.

Uiteraard heeft Roermond.nieuws.nl het huidige college om een reactie gevraagd op het vertrek van Essent, maar ook dook zij in de archieven!

Wethouder economische zaken Angely Waajen:
Het college betreurt het vertrek van Essent uit Roermond ten zeerste. Ten eerste natuurlijk vanwege het verlies van werkgelegenheid voor Roermond van 140 vaste en 40 tijdelijke medewerkers. En ten tweede omdat de gemeente eigenaar is van het kantoorpand waar Essent circa 2500 m2 huurt. Essent heeft aangegeven voor het resterende jaar een onderhuurder te gaan zoeken.”.

Zo je doet zo wordt je gedaan?”

Na het plotselinge vertrek van de belastingdienst uit Roermond vorig jaar, vertrekt ook nu weer een “banenleverancier” uit onze nog altijd bruisende stad. Ook nu doet het huidige college er alles aan om met marktpartijen te praten over “herontwikkeling” van leegstaande kantoorlocaties. Iets waarvan je je kunt afvragen of dit niet een taak is van OML (Ontwikkelingsmaatschappij Midden Limburg), waarvan ex wethouder Tilman Schreurs (VVD), directeur is?

Roermond.nieuws.nl dook in de archieven om te “reconstrueren” hoe de gemeente Roermond aan het kantoor en zijn huurders (ook Bakker Bart huurt een deel) kwam!

Terugblik

Het is 11 juli 2011, de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. De Roermondse raadsleden hebben er net een aantal sessies “Kerntakendiscussie” opzitten. In deze “bezuinigingsronde” wordt voor een bedrag van pakweg 10 miljoen aan bezuinigingen voorgesteld. En dan moet per direct overgegaan worden tot de aankoop van een nieuw, al geruime tijd leegstaand kantoorpand aan het Kazernevoorterrein. Dit kantoorpand is te koop á raison van 15,5 miljoen. Eigenaar Casimir Vastgoed. De heer P. van Pol, vriend van toenmalig VVD wethouder J. van Rey (nu lid van de LVR) is hiervan mede-eigenaar.

De gemeente Roermond huurt op dat moment het gebouw aan de Looskade (auREOol) en heeft van andere “vastgoedmakelaars” diverse aanbiedingen gekregen. Waaronder een vlakbij de Markt gelegen pand (behoeft weliswaar enige aanpassingen) voor een bedrag van ongeveer 3 miljoen

In het coalitieakkoord (VVD/CDA/PvdA) staat o.a. dat het huidige stadskantoor aan de Markt niet goed bereikbaar is, maar ook de er een “hoogwaardige retailinvulling” moet komen in het huidige stadskantoor! (Op dit moment staat het nog steeds leeg, omdat afsluiting naar het gemeentehuis voor (onvoorziene) financiële problemen zorgt ).

Coalitie en oppositie liet haar/zijn licht schijnen over de aankoop. Wij herlazen de notulen (bijna 30 blz.) Enkele uitspraken hebben wij onderstaand uitgelicht.

Harry Jacobs CDAOver aankoop of huur van het pand hebben wij heel lang gediscussieerd. Kantoorpanden worden steeds minder waard, maar duurzame kantoorpanden worden op dit moment steeds meer waard. Het klinkt heel tegenstrijdig, dat vonden wij aanvankelijk ook, maar wij hebben er onderzoek naar gedaan en het blijkt overal uit”

Harry Jacobs CDA΅Verder moeten we kijken naar de restwaarde en in de overwegingen betrekken dat wij eigenaar worden van de grond. Die grond ligt op een ideale locatie. Mocht het alle-
maal fout gaan, dan hebben wij in ieder geval die grond en dat is ook een bepaalde buffer”

Leon Coenen SPR De kantorenmarkt ligt op z’n gat, niet alleen in Roermond, maar in veel plaatsen. In de commisie heb ik gezegd dat er wat ons betreft een nota kantorenmarkt zal moeten komen. De burgemeester heeft daarvan aangegeven, heel globaal gezegd: we staan niet in een lijstje waarin dit een probleem is. Kijk ik naar de aanbiedingen die wij krijgen en naar de leegstand die bestaat,dan vind ik dat we niet blind mogen zijn voor de problemen die bestaan. Ik begrijp dat de projectontwikkelaar van wie het college dit pand zou willen kopen, er heel erg bij gebaat is om daaraan weer een goede invulling te geven”

Jan Püper VVD (nu LVR) “Verder is er het huurrisico. Er zijn bestaande huurcontracten en van fatsoenlijke partijen mag worden verwacht dat die huurcontracten gerespecteerd worden, maar wat gebeurt er aan het eind van zo’n huurcontract? Gezien de plek waar het geheel gelegen is, met de huidige onderhuurders, durf ik beide handen ervoor in het vuur te steken dat dit zeer courante plekken zijn,die door iedereen begeerd zullen worden als er behoefte is aan vestiging in een kantoor, of in de vorm van retail zoals nu Bakker Bart.”

Leon Coenen SPR Verhuur is een risico, want als je vandaag iets verhuurt is het maar de vraag of je dat morgen ook kunt. Dat geldt zowel voor Essent als voor Bakker Bart en bij andere kantoren hebben we dat ook gezien. Soms kunnen ze van het ene op het andere moment weg zijn. Leegstandsrisico hebben we straks dus ook. Incourantheid kan wel degelijk op enig moment een rol spelen.”

Ferdinand Pleyte D66 Dit brengt ons uiteraard op de risico’s. Een dag of twaalf geleden, en ook vandaag bij voortduring, prees het college zich nog dat Roermond weinig risico’s liep door de terughoudendheid die het steeds had betracht bij grondposities. Dat lijkt me echter geen reden om dat risicoprofiel nu te verhogen door een onroerendgoedpositie in te nemen. De huurcontracten lopen op afzienbare termijn af en nog los van de vraag of ze al of niet verlengd zullen worden, lopen we zeker in deze markt ook het risico dat de huidige huurders een huurverlaging zullen uitonderhandelen,met alle problemen van dien dan voor de eigenaar”

Met alle problemen van dien voor de eigenaar”, dat was een vooruiziende blk! Uw verslaggever vraagt zich af wie het gelag zal moeten gaan betalen. Ook vragen wij ons af wie in de toekomst politiek garen zal gaan spinnen bij deze tegenslag. Is het die partij die er voor gezorgd heeft dat dit pand aangekocht werd en nu met de kopstukken onder een andere naam verder gaat? Of wordt er door onze inwoners toch verder gekeken dan de neus lang is?

Vandaag zal uw verslaggever ook aanwezig zijn bij de presentatie van het ECI rapport. Ook een project van dhr. P. van Pol in samenwerking met de voormailige VVD-er J.van Rey (nu LVR) en VVD ex wethouder T. Schreurs.