dinsdag 26 augustus 2014

Vertrek Essent uit Roermond: Gaat Roermond ten onder aan foute beslissingen in het verleden?


Onderstaand stuk heeft ook in Roermond.nieuws gestaan met een link naar mijn FB page (Petra Beeren), waar het niet de goedkeuring kon wegdragen van enkele personen!




Er zijn bestaande huurcontracten en van fatsoenlijke partijen mag worden verwacht dat die huurcontracten gerespecteerd worden!”

Een van de vele berichten die op dinsdag 19 augustus langs kwam: Essent vertrekt uit Roermond! De kantoorlocaties Roermond en Den Bosch zullen vanaf 1 april 2015 één geheel gaan vormen op het hoofdkantoor in Den Bosch.

Essent was voorheen gevestigd in een nog niet zo oud pand aan Westhoven en huurde vanaf maart 2011 het pand aan het Kazernevoorterrein. Dit reeds geruime tijd leegstaande pand van Casimir Vastgoed (waarin dhr. P van Pol participeerde) werd in juli 2011 aangekocht door de gemeente Roermond. Omdat Essent zijn kantooractiviteiten ging concentreren, Roermond zou een van de 5 plaatsen zijn met een eigen Essent kantoor, naast o.a. Den Bosch, betrok Essent het nieuwe kantoor.

Uiteraard heeft Roermond.nieuws.nl het huidige college om een reactie gevraagd op het vertrek van Essent, maar ook dook zij in de archieven!

Wethouder economische zaken Angely Waajen:
Het college betreurt het vertrek van Essent uit Roermond ten zeerste. Ten eerste natuurlijk vanwege het verlies van werkgelegenheid voor Roermond van 140 vaste en 40 tijdelijke medewerkers. En ten tweede omdat de gemeente eigenaar is van het kantoorpand waar Essent circa 2500 m2 huurt. Essent heeft aangegeven voor het resterende jaar een onderhuurder te gaan zoeken.”.

Zo je doet zo wordt je gedaan?”

Na het plotselinge vertrek van de belastingdienst uit Roermond vorig jaar, vertrekt ook nu weer een “banenleverancier” uit onze nog altijd bruisende stad. Ook nu doet het huidige college er alles aan om met marktpartijen te praten over “herontwikkeling” van leegstaande kantoorlocaties. Iets waarvan je je kunt afvragen of dit niet een taak is van OML (Ontwikkelingsmaatschappij Midden Limburg), waarvan ex wethouder Tilman Schreurs (VVD), directeur is?

Roermond.nieuws.nl dook in de archieven om te “reconstrueren” hoe de gemeente Roermond aan het kantoor en zijn huurders (ook Bakker Bart huurt een deel) kwam!

Terugblik

Het is 11 juli 2011, de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. De Roermondse raadsleden hebben er net een aantal sessies “Kerntakendiscussie” opzitten. In deze “bezuinigingsronde” wordt voor een bedrag van pakweg 10 miljoen aan bezuinigingen voorgesteld. En dan moet per direct overgegaan worden tot de aankoop van een nieuw, al geruime tijd leegstaand kantoorpand aan het Kazernevoorterrein. Dit kantoorpand is te koop á raison van 15,5 miljoen. Eigenaar Casimir Vastgoed. De heer P. van Pol, vriend van toenmalig VVD wethouder J. van Rey (nu lid van de LVR) is hiervan mede-eigenaar.

De gemeente Roermond huurt op dat moment het gebouw aan de Looskade (auREOol) en heeft van andere “vastgoedmakelaars” diverse aanbiedingen gekregen. Waaronder een vlakbij de Markt gelegen pand (behoeft weliswaar enige aanpassingen) voor een bedrag van ongeveer 3 miljoen

In het coalitieakkoord (VVD/CDA/PvdA) staat o.a. dat het huidige stadskantoor aan de Markt niet goed bereikbaar is, maar ook de er een “hoogwaardige retailinvulling” moet komen in het huidige stadskantoor! (Op dit moment staat het nog steeds leeg, omdat afsluiting naar het gemeentehuis voor (onvoorziene) financiële problemen zorgt ).

Coalitie en oppositie liet haar/zijn licht schijnen over de aankoop. Wij herlazen de notulen (bijna 30 blz.) Enkele uitspraken hebben wij onderstaand uitgelicht.

Harry Jacobs CDAOver aankoop of huur van het pand hebben wij heel lang gediscussieerd. Kantoorpanden worden steeds minder waard, maar duurzame kantoorpanden worden op dit moment steeds meer waard. Het klinkt heel tegenstrijdig, dat vonden wij aanvankelijk ook, maar wij hebben er onderzoek naar gedaan en het blijkt overal uit”

Harry Jacobs CDA΅Verder moeten we kijken naar de restwaarde en in de overwegingen betrekken dat wij eigenaar worden van de grond. Die grond ligt op een ideale locatie. Mocht het alle-
maal fout gaan, dan hebben wij in ieder geval die grond en dat is ook een bepaalde buffer”

Leon Coenen SPR De kantorenmarkt ligt op z’n gat, niet alleen in Roermond, maar in veel plaatsen. In de commisie heb ik gezegd dat er wat ons betreft een nota kantorenmarkt zal moeten komen. De burgemeester heeft daarvan aangegeven, heel globaal gezegd: we staan niet in een lijstje waarin dit een probleem is. Kijk ik naar de aanbiedingen die wij krijgen en naar de leegstand die bestaat,dan vind ik dat we niet blind mogen zijn voor de problemen die bestaan. Ik begrijp dat de projectontwikkelaar van wie het college dit pand zou willen kopen, er heel erg bij gebaat is om daaraan weer een goede invulling te geven”

Jan Püper VVD (nu LVR) “Verder is er het huurrisico. Er zijn bestaande huurcontracten en van fatsoenlijke partijen mag worden verwacht dat die huurcontracten gerespecteerd worden, maar wat gebeurt er aan het eind van zo’n huurcontract? Gezien de plek waar het geheel gelegen is, met de huidige onderhuurders, durf ik beide handen ervoor in het vuur te steken dat dit zeer courante plekken zijn,die door iedereen begeerd zullen worden als er behoefte is aan vestiging in een kantoor, of in de vorm van retail zoals nu Bakker Bart.”

Leon Coenen SPR Verhuur is een risico, want als je vandaag iets verhuurt is het maar de vraag of je dat morgen ook kunt. Dat geldt zowel voor Essent als voor Bakker Bart en bij andere kantoren hebben we dat ook gezien. Soms kunnen ze van het ene op het andere moment weg zijn. Leegstandsrisico hebben we straks dus ook. Incourantheid kan wel degelijk op enig moment een rol spelen.”

Ferdinand Pleyte D66 Dit brengt ons uiteraard op de risico’s. Een dag of twaalf geleden, en ook vandaag bij voortduring, prees het college zich nog dat Roermond weinig risico’s liep door de terughoudendheid die het steeds had betracht bij grondposities. Dat lijkt me echter geen reden om dat risicoprofiel nu te verhogen door een onroerendgoedpositie in te nemen. De huurcontracten lopen op afzienbare termijn af en nog los van de vraag of ze al of niet verlengd zullen worden, lopen we zeker in deze markt ook het risico dat de huidige huurders een huurverlaging zullen uitonderhandelen,met alle problemen van dien dan voor de eigenaar”

Met alle problemen van dien voor de eigenaar”, dat was een vooruiziende blk! Uw verslaggever vraagt zich af wie het gelag zal moeten gaan betalen. Ook vragen wij ons af wie in de toekomst politiek garen zal gaan spinnen bij deze tegenslag. Is het die partij die er voor gezorgd heeft dat dit pand aangekocht werd en nu met de kopstukken onder een andere naam verder gaat? Of wordt er door onze inwoners toch verder gekeken dan de neus lang is?

Vandaag zal uw verslaggever ook aanwezig zijn bij de presentatie van het ECI rapport. Ook een project van dhr. P. van Pol in samenwerking met de voormailige VVD-er J.van Rey (nu LVR) en VVD ex wethouder T. Schreurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten