woensdag 29 februari 2012

Oh Oh Den Haag



Debat: Een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden.
Kenmerkende elementen:
-      Stelling
-      Voor- en tegenstander
-      vastgesteld spreekregime
-      een derde onafhankelijke partij die beslist wie gewonnen heeft.

Interpellatiedebat: Een ingelast debat dat als apart agendapunt in de vergadering behandeld wordt.

30 Ledendebat: Hetzelfde als een interpellatiedebat, maar dan in de 2e Kamer aangevraagd door 30 leden, om vragen te stellen aan een minister.

Morgen, donderdag 1 maart ga ik Den Haag met een bezoekje vereren! Nee niet naar  Scheveningen, nog te koud, maar naar de 2e Kamer. Daar wordt “gedebatteerd” over de ontslagen (van mensen op tijdelijke contracten) die vallen bij de Westrom en de Risse.

Nu zijn het nog mensen met een tijdelijk contract. Maar dit kabinet wil de WSW nog verder afbouwen. En dan vraag ik mij af in wat voor tempo? In wat voor tempo gaat dit gebeuren in Roermond? Hoeveel werklozen komen er nog meer bij, (terwijl dit kabinet beloofd had dat ze 400.000 banen zou creëren zie http://bit.ly/x8RNdk) dat weten we nog niet.

Het rapport waarin dit beschreven staat is nog niet openbaar. Op 9 maart wordt dit (zo heb ik uit Vakbondskringen vernomen!) overhandigd aan de OR.

Hey, loopt de politiek weer eens achter? Heb nog niet gehoord dat wij het al eerder krijgen, terwijl onze wethoudster toch voorzitter is van het AB en DB. Wij hebben haar toch mandaat verleend? Kunnen we haar misschien “ter verantwoording” roepen?

De directeur uitnodigen om vragen te beantwoorden heeft naar mijn mening geen zin. Het is een politieke kwestie. En dan moet je een interpellatiedebat houden. Net zoals in Weert over de Risse is gebeurd. Daar werd de wethouder door de SP en de PvdA op “het matje” geroepen over de ontslagen.

En dan zie je wat een rivier zorgt voor een totaal andere (vergader) cultuur. Ligt het aan de macht van het getal? Ligt het aan de mentaliteit? Ligt het aan de andere vergaderstructuur?

Feit is wel dat men elkaar netjes uit liet spreken, dat er niet gejaagd werd, dat ieder zijn zegje mocht doen. Dat de raadsleden tegen de bal schopten. Er werd netjes luid en duidelijk gevraagd of iedereen zijn of haar zegje gedaan had, of er nog vragen waren. Pas daarna, nadat iedereen ja gezegd/geknikt had werd er afgehamerd.

Had het nog een half uur geduurd……… dan had het nog een half uur geduurd!

Ik ben benieuwd hoe dat morgen in de Kamer gaat. Of men daar ook alle tijd van de wereld heeft. Of men daar niet “opgejaagd” wordt. Want dat er over gesproken moet worden is wel duidelijk.


Iedereen moet werken, maar wanneer er geen werk is? Armoede…… werkt niet. Ook in Roermond niet, waar men het laagste werkloosheidscijfer heeft, maar de hoogste armoede van Limburg!

Volgens onze Premier, die zegt, dat hij de premier van alle Nederlanders is, bestaat armoede niet. Nee, kan hij makkelijk zeggen. Vandaag las ik dat hij behoorlijk wat declareert € 102.403,42 (= 3 tot 4 WSW-ers?). Hij is nog niet de kampioen hoor Rosenthal van Binnenlandse Zaken declareert  € 325.000 (=10 tot 12 WSW-ers?).

                       MEER DAN ZIJN SALARIS

Het totale kabinet declareerde naast hun goed salaris voor totaal ruim € 1.500.000 (Zie voor het hele lijstje http://bit.ly/yj5vJW)

En dan maar lachend zeggen, met de hand in de zakken dat er geen armoede is in Nederland!!! (zie http://bit.ly/ykgtvR met een leuke spotprent!) En dan maar lachend zeggen, dat we nog eens een € 5.000.000 (of € 8.000.000 of hoeveel meer nog?) moeten bezuinigen?

Waarop?

Je kunt bezuinigen en je kunt een land (de mensen) kapot bezuinigen en de economie (de ondernemers, je vriendjes) geld toe stoppen. Wanneer je op salaris kosten van de “mensen” bezuinigt, kun je de economie (de ondernemers) stimuleren tot je een ons weegt. Ook de ondernemers gaan kapot, want de mensen hebben geen geld om de producten af te nemen.

Wanneer gaat dit kabinet dat eindelijk snappen? Misschien dat ik morgen in Den Haag een antwoord krijg op de vraag

                  VERBETER DE WERELD, BEGIN BIJ JEZELF!



dinsdag 28 februari 2012

De creatie van een tweedehands generatie!



Mijn dochter(s) kijken regelmatig op marktplaats. Mensen die hun “luxe”goederen, zoals Blond serviesgoed, of musical kaartjes kwijt willen voor een zacht prijsje zijn hun favorieten.
Jammer voor ze Pinkpop kaartjes horen daar niet bij.

Kringloopcentrum Bis Bis, leuk om eens te grasduinen, op zoek naar apart glas, in de vorm van een appel en een ei. Kosten, € 0,50 of  € 1. In Brunssum vonden we laatst een populair 3 delig medisch boekwerk. Kosten? € 3. Zag er nog grandioos goed uit. En in Heerlen, daar kom je schitterende hele oude meubels tegen. Degelijk vakwerk, wat ze nu niet meer maken.

Toen mijn oudste dochter op kamers ging vonden  we hier in roermond ook zo’n degelijk stuk vakmanschap. Tafel met 4 stoelen ergens uit 1925  te zien aan de stijl. Loeizwaar, maar mooi! Schitterend bij haar Ikea spullen en Maxwell wasmachine!

Want wasmachine’s, ja die vind je wel bij de kringloopwinkel en ook stofzuigers. En natuurlijk computers. Maar al die dingen moet je onderhand aan duwen. 



Je weet wel net als die auto’s uit 1900. Die je met een slinger aan moest zwengelen.








En ja kleding, natuurlijk vind je bij de kringloopwinkel kleding. Of bij het Vincentiushuis. Of bij het Moedercentrum. Laatst vond ik er nog een paar Dr. Martens schoenen, zilvergrijzig wit. In excellente staat! Gekocht à raison van €1. Koopje!

Beeeeldig! (zou Tante Lien zeggen).


Natuurlijk vind je wanneer je goed zoekt best nog wel mooie en goede spullen, maar………. Steeds minder! Kleding…… steeds meer van een aantal modes her. Komt echt wel weer “in de mode”, kijk maar naar de flapperdresses  uit de roaring twenties. Zijn nu weer helemaal “in” aan het worden.

Ik schrijf dit natuurlijk niet voor niets. Het armoede beleid in onze gemeente, het landelijk bepaald armoedebeleid,  ligt hier aan ten grondslag. Je houd je hart vast voor de gevolgen van het beleid van politici van een bepaalde kleur.

Bezuinigen is het credo. Maar in een tijd van economische recessie heeft dit, gezien de behaalde resultaten uit het verleden, vaak wel een averechtse werking. Want waar bezuinigt men op? Op de hoge salarissen? Op de bonussen? Nee, men bezuinigt op mensen die toch al niet veel hebben.

Loondispensatie, werken naar vermogen, huishoudtoets, verplicht vrijwilligers werk (= volgens de wet nog altijd dwangarbeid) voor een bonusje, dat is er voor mensen met een uitkering

Het grote geld is er voor het faciliteren van ondernemers.

Waar blijft het investeren in mensen? Mensen die een goede opleiding hebben hebben misschien een klein kruiwagentje nodig?  Niet iedereen komt uit de “gegoede burgerij”  Niet iedereen heeft een zodanig uiterlijk dat men voor hem/haar in de rij staat.

Iemand, die dankzij een “rijke dronken stinkerd” door het leven moet gaan met één been. Ondanks dat ongeluk zijn WO opleiding afgemaakt heeft.

Zo iemand verdient meer dan het sociale minimum.  

Jammer dan hij heeft niet de “good Looks” die nodig zijn! Hij is niet “sexy” (Oh nee?)en jammer dan, hij heeft geen kruiwagen om toch aan de bak te komen in een baan die bij zijn capaciteiten past.

Volgens de huidige regering:
  • Zijn schuld, had hij maar opzij moeten gaan voor die zuiplap met zijn vorstelijk salaris.
  • Zijn schuld wanneer hij geen werk kan vinden.
  • Zijn schuld wanneer hij naar het Kringloopcentrum moet gaan voor kleding
  • Zijn schuld wanneer hij naar die banken moet gaan die wij in Nederland niet willen:

De Voedselbank en de Kledingbank!

Het wordt tijd dat wij eens gaan “omdenken”. Niet alleen investeren in de grote economie, maar in de kleine economie, de bakker, de slager.

Misschien moeten we wel eens gaan denken aan micro kredieten voor de vrouwelijke ondernemers?

Misschien moeten wij toch eens wat vaker kijken naar het verleden? De kruik gaat net zo lang te water tot hij barst, of vrij vertaald:
De mensen die nu het hardst gepakt worden, kunnen zich niet goed verweren, maar eens……. Eens is ook hun geduld op. En dan?

Ons land behoort volgens de statistieken nog altijd tot de top 10 van de rijkste landen. Moeten wij ons niet eens afvragen wat voor armoedebeleid wij willen? Dat van de 21e eeuw, of dat van 1900.
  • Tijd waarin mensen voor een aalmoesje werk mochten verrichten voor de rijken (betaald vrijwilligerswerk)
  • Tijd waarin de gegoede burgers hun afdankertjes gaven aan de armen
  • Tijd waarin mensen die geen geld hadden in het Armenhuis opgenomen werden. 
  • Tijd van Herman Heijermans toneelstuk Op hoop van Zegen, waarin Kniertje zegt:

                           De vis wordt duur betaald?


woensdag 22 februari 2012

Am Aschermittwoch ist alles vorbei



Ja leider, alles ist wieder vorbei wie Jupp Schmitz schon sehr vielen Jahren züruck sang
We moeten weer een jaartje wachten. Helaas, het muziekje stopt abrupt, maar dit was het mooiste "plaatje" .



Misschien dat mijn jongste dochter dan toch weer wat meer carnavalsgenen van mij gekregen heeft. De oudste heeft ze!!!!! Ik vrees voor mijn jongste echter het ergste!



Wat plaatjes zonder al te veel praatjes!

Bij de Sleuteloverdracht.
Met collega Peter in het Gemeentehuis (foto gemaakt door Jos Vervuurt)



















Op de Stasiefestasie met dochters

Wat een mooi plaatje toch?















Op de Stasiefestasie met "mijn bodyguard"
Met bodyguard Marco,, we lijken wel Watt en Half Watt





















Mijn favoriet optocht groep, de Sjonnies, met hun "creatie"
Zoals elk jaar, ook nu weer aanwezig, de Sjonnies.
Hun creatie, waarmee ze in de prijzen vielen

Op bezoek bij DJ Jezus die hier in Roermond draaide.

Onze "zondagavond " DJ Je(roen) Zus(terzeel)
 

Met de jongste dochter op dinsdag avond in de Oranjerie


Wat een plaatje he. Geen spat ouder dan.........

En dan als afsluiter nog een oudje!


zondag 5 februari 2012

Un Angelo? No solo una mamma olandese!



Zaterdag 4 februari 2011. Op weg met de trein naar Utrecht met ergens in de trein (naar later blijkt vlakbij) nog meer SP-ers. Op weg naar het bijpraten door Sadet over het toekomstige Water en Brood beleid van deze regering!

En ja, ik had net als mijn mede SP-ers uit het Zuiden, beter moeten weten! De opsplitsing van onze Spoorwegen, door jawel, daar heb je hen weer, de VVD, in NS (en anderen, zoals Veolia!) en Prorail brengt de mensen in de problemen.

Gelukkig niet altijd de “gewone man” de “man met de Pet”  maar ook wel eens een zakenman die noodgedwongen met de trein moest. En waar  “de gewone man/vrouw”  er met een (g(l)(r)imlach er het beste van maakt, voorkomend is tegenover de brenger van het slechte nieuws, de conducteur, foetert de netjes met veel normen en waarden opgevoede zakenman, de conducteur op zeer onfatsoenlijke wijze uit!

Voorbeeldfunctie? Nee neem eens een voorbeeld aan!

Ik dwaal in mijn jeugdig enthousiasme weer eens grandioos af.

Het vertrek om 9.00 uur uit Roermond verloopt vlekkeloos. Naar verwachting zal ik om 10.30 uur in Utrecht aankomen. Helaas………  Ergens onderweg wordt omgeroepen dat: Vanwege de kou er enige vertraging opgetreden is in Eindhoven. Dat wij voor het station even zullen stilstaan.

En ja, dat klopt, het is inderdaad maar heel even. Eindhoven Station. Een massa mensen, want….. de vorige trein, daar was iets mee??? Goed iedereen past erin . Ik zie een jongeman voorbij komen met een grandioos grote koffer. En een iets kleiner koffer! Een stukje verder blijft hij in het portaaltje zitten.

En we rijden weer…… maar niet voor lang. Stil staan we. Er wordt iets omgeroepen. In het Nederlands. Een vragende blik van de jongeman, die een Italiaanse student blijkt te zijn, die ’s nachts om 3.00 uur met de shuttlebus naar het vliegveld is gegaan. Hij moet naar Wageningen voor zijn 8 maanden durende onderzoek. Master of science is hij daarna!

Deze vragende blik is de eerste van vele. Wij vernemen dat er een kapotte trein op het spoor staat, dat er een bovenleiding kapot is, dat we teruggaan naar Eindhoven, dat we door gaan naar Utrecht, dat we niet verder dan Den Bosch gaan.

Foto met dank aan Thijs Coppus Fractievoorzitter SP Statenfractie Limburg
We komen langs de eerste trein en zien dat er een WC deur gesloopt wordt om de mensen voorin in onze trein te laten stappen. De gelukkigen vinden nog een zitplek. De rest…… die houdt er de moed maar in. Er wordt met elkaar gelachen en water en snoepjes gedeeld.

Even verder op…… en weer staat de trein stil. Wat nu weer zo vragen wij ons af. Oh nu worden uit de kapotte trein de verkleumde mensen overgeheveld naar onze trein. Ook aan de achterkant is het nu bomvol, maar we rijden weer.


Dat gaat naar Den Bosch toe……… waar we om 12.00 uur aankomen!

En dan? maar weer proberen om terug naar Roermond te komen. En mijn Italiaanse “protegé” op een trein richting Wageningen. Dat wordt dus een trein richting Nijmegen, daar naar Arnhem en met geluk door naar Ede.
Maarre……… geen treinen richting Nijmegen. Ook niet richting Maastricht.

Hoera een omroep er gaat een trein richting Deurne.  Samen met de jongeman naar dat perron. Hoop hem vandaar naar Venlo enz enz richting Wageningen te kunnen sturen. Die hoop vervliegt wanneer ik naar het thuisfront bel. Ook daar schijnt iets niet te kloppen!

Nou dan kom maar meer naar Roermond. Met deze puinhoop zal ik vanavond de oudste dochter maar terug naar Nijmegen brengen. En dan kan hij mee! Daar kijken we wel verder!

Mario, Angélique en ik blauwbekkend op station Nijmegen op de foto gezet door Manuela
20.30 uur Station Nijmegen, ja er rijdt een trein naar Ede, nee hij rijdt niet, ja die naar Arnhem, overstap naar Ede. Hij waagt het erop, want na contact met zijn studiebegeleider (niet het eerste die dag!) pikt die hem ofwel dan maar in Arnhem ofwel in Ede op.

Op zijn nieuwe studentenadres is hij aangekomen. Ergens om 23.00 uur post hij een bericht op facebook.

Lang leve het beleid van de laatste jaren! Probeer dat maar eens in het Engels aan een gestrande Italiaanse student uit te leggen! De uitleg, ja die snapte hij. Het waarom van deze splitsing? Was ook voor hem onbegrijpelijk!

Zie hierover ook:   
http://bit.ly/wnJDp8 stuk van de SP van 03-02-2012
http://bit.ly/AaDbly  reportage van 04-02-2012 van RTL XL met de Minister


vrijdag 3 februari 2012

Koud



Carnaval in zicht en wat wordt het? Koud, koud, koud! Yeah baby it’s cold outside and oh what do I hate that! Maar……. m’n pekse is van werreme stof!

Afgelopen week een drukke week. En zoals jullie van mij gewend, ik ben “van twers” tegendraads, dus ik ga gewoon van B = Leuk naar A = Narigheid.

Wim Kemp opent het CJG (foto met dank aan Leo Daamen)
Donderdag was de opening van het CJG, het Centrum voor Jeugd en Gezin op de Donderbergweg. In de nieuwe Donderie is het een herkenbaar inlooppunt in de buurt, waar ouders en jongeren terecht kunnen met vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden. Het biedt advies, ondersteuning en hulp op maat.



En ja, dit was een “sexy” aangelegenheid, een persmoment, de “persmuskieten”(niet stekelig bedoeld hoor mensen) waren er. Dus naast de ambtenaren en welzijnswerkers die er hard voor gewerkt hebben dat dit open ging waren er natuurlijk…………jawel raads- en commissieleden, eh ja, ik ook hoor!
Foto met dank aan Leo Daamen
 
Meestal heb ik mijn fototoestel bij me, maar deze keer …….. vergeten. Dus O6 collega raadslid Leo Daamen, maakt voor mij en van mij (gr, gr) een foto met zijn telefoon. Zo zie je eruit wanneer niet wil lachen!

Leo bedankt!

En ’s avonds een leuke lezing over het puberbrein. Heel leuk en leerzaam. Zoiets mag vaker. Geen gezwam in de ruimte, maar echt info waar je wat aan hebt, waar je wat mee kunt

De eerste 3 dagen van de week hadden we commissie vergaderingen. Van de SP wordt nog altijd gedacht dat ze Maoistisch, Stalinistisch, Marxistisch of Noord-Koreaans, maar de afgelopen dagen in de raad hoorde ik wel vaker een NJET, maar dan niet van links! Een ijzig koude Siberisch aandoende wind.

Wie het nog meer koud krijgen deze winter? De mensen die ontslagen worden bij de Westrom. De mensen die in de bijstand komen of zitten. De kinderen van deze mensen die een baan hebben. Zij moeten immers voor hun ouders gaan zorgen. Een toekomst opbouwen? Sparen? Nee, dankzij deze regering, op de voet gevolgd door ons college natuurlijk, want hun politieke kleur is dezelfde, creëren wij weer werkende armen, wordt armoede weer erfelijk. Gaan we getto’s creëren?   

In Roermond een zeer laag percentage werklozen, maar een zeer hoog percentage armoede. Hoe kan dat? Zijn de mensen in onze stad dankzij het Merkendorp, Big Spenders geworden? Of is er dankzij het Oulet zoveel armoede. Gewoon winkel personeel heeft dacht ik niet zo’n hoog salaris, maar ziet wel al die leuke dingen voorbij komen!

Gaan wij dankzij Rutte, die zegt dat er geen armoede in Nederland is terug naar armoede 1812, toen “beter gesitueerde dames” of “dames van stand” met een mandje eten langs gingen bij de armen? Of zien wij binnenkort bedelaars en zakkenrollers in onze straten terug komen. Bij het DOC misschien?

Ongetwijfeld kennen jullie de woorden “Poets-Wederpoets”. Toch wel eens ooit gehoord? Of: “Wie kaatst kan de bal verwachten”? Hebben jullie ook wel eens ooit het gevoel dat ze je er proberen “In te luizen”. Soms moet je bedacht zijn op alles. Soms lijken dingen niet wat ze zijn. En soms heb je iemand aan de telefoon die je raad vraagt en waarvan je denkt, goh het lijkt wel alsof er iemand mee zit te luisteren, of dat iemand ingehuurd is.

Met al die nieuwe glasvezelkabels die mogelijk aangelegd gaan worden gaan we richting “Big Brother is watching you” uit Georg Orwell’s roman 1984