zondag 5 februari 2012

Un Angelo? No solo una mamma olandese!



Zaterdag 4 februari 2011. Op weg met de trein naar Utrecht met ergens in de trein (naar later blijkt vlakbij) nog meer SP-ers. Op weg naar het bijpraten door Sadet over het toekomstige Water en Brood beleid van deze regering!

En ja, ik had net als mijn mede SP-ers uit het Zuiden, beter moeten weten! De opsplitsing van onze Spoorwegen, door jawel, daar heb je hen weer, de VVD, in NS (en anderen, zoals Veolia!) en Prorail brengt de mensen in de problemen.

Gelukkig niet altijd de “gewone man” de “man met de Pet”  maar ook wel eens een zakenman die noodgedwongen met de trein moest. En waar  “de gewone man/vrouw”  er met een (g(l)(r)imlach er het beste van maakt, voorkomend is tegenover de brenger van het slechte nieuws, de conducteur, foetert de netjes met veel normen en waarden opgevoede zakenman, de conducteur op zeer onfatsoenlijke wijze uit!

Voorbeeldfunctie? Nee neem eens een voorbeeld aan!

Ik dwaal in mijn jeugdig enthousiasme weer eens grandioos af.

Het vertrek om 9.00 uur uit Roermond verloopt vlekkeloos. Naar verwachting zal ik om 10.30 uur in Utrecht aankomen. Helaas………  Ergens onderweg wordt omgeroepen dat: Vanwege de kou er enige vertraging opgetreden is in Eindhoven. Dat wij voor het station even zullen stilstaan.

En ja, dat klopt, het is inderdaad maar heel even. Eindhoven Station. Een massa mensen, want….. de vorige trein, daar was iets mee??? Goed iedereen past erin . Ik zie een jongeman voorbij komen met een grandioos grote koffer. En een iets kleiner koffer! Een stukje verder blijft hij in het portaaltje zitten.

En we rijden weer…… maar niet voor lang. Stil staan we. Er wordt iets omgeroepen. In het Nederlands. Een vragende blik van de jongeman, die een Italiaanse student blijkt te zijn, die ’s nachts om 3.00 uur met de shuttlebus naar het vliegveld is gegaan. Hij moet naar Wageningen voor zijn 8 maanden durende onderzoek. Master of science is hij daarna!

Deze vragende blik is de eerste van vele. Wij vernemen dat er een kapotte trein op het spoor staat, dat er een bovenleiding kapot is, dat we teruggaan naar Eindhoven, dat we door gaan naar Utrecht, dat we niet verder dan Den Bosch gaan.

Foto met dank aan Thijs Coppus Fractievoorzitter SP Statenfractie Limburg
We komen langs de eerste trein en zien dat er een WC deur gesloopt wordt om de mensen voorin in onze trein te laten stappen. De gelukkigen vinden nog een zitplek. De rest…… die houdt er de moed maar in. Er wordt met elkaar gelachen en water en snoepjes gedeeld.

Even verder op…… en weer staat de trein stil. Wat nu weer zo vragen wij ons af. Oh nu worden uit de kapotte trein de verkleumde mensen overgeheveld naar onze trein. Ook aan de achterkant is het nu bomvol, maar we rijden weer.


Dat gaat naar Den Bosch toe……… waar we om 12.00 uur aankomen!

En dan? maar weer proberen om terug naar Roermond te komen. En mijn Italiaanse “protegé” op een trein richting Wageningen. Dat wordt dus een trein richting Nijmegen, daar naar Arnhem en met geluk door naar Ede.
Maarre……… geen treinen richting Nijmegen. Ook niet richting Maastricht.

Hoera een omroep er gaat een trein richting Deurne.  Samen met de jongeman naar dat perron. Hoop hem vandaar naar Venlo enz enz richting Wageningen te kunnen sturen. Die hoop vervliegt wanneer ik naar het thuisfront bel. Ook daar schijnt iets niet te kloppen!

Nou dan kom maar meer naar Roermond. Met deze puinhoop zal ik vanavond de oudste dochter maar terug naar Nijmegen brengen. En dan kan hij mee! Daar kijken we wel verder!

Mario, Angélique en ik blauwbekkend op station Nijmegen op de foto gezet door Manuela
20.30 uur Station Nijmegen, ja er rijdt een trein naar Ede, nee hij rijdt niet, ja die naar Arnhem, overstap naar Ede. Hij waagt het erop, want na contact met zijn studiebegeleider (niet het eerste die dag!) pikt die hem ofwel dan maar in Arnhem ofwel in Ede op.

Op zijn nieuwe studentenadres is hij aangekomen. Ergens om 23.00 uur post hij een bericht op facebook.

Lang leve het beleid van de laatste jaren! Probeer dat maar eens in het Engels aan een gestrande Italiaanse student uit te leggen! De uitleg, ja die snapte hij. Het waarom van deze splitsing? Was ook voor hem onbegrijpelijk!

Zie hierover ook:   
http://bit.ly/wnJDp8 stuk van de SP van 03-02-2012
http://bit.ly/AaDbly  reportage van 04-02-2012 van RTL XL met de Minister


Geen opmerkingen:

Een reactie posten