vrijdag 29 juni 2012

Buitenspel vallen of buitenspel zetten?


Het is weer bijna einde voetbal tijd. En dan kijk je met tranen in je ogen naar de perikelen rond het EK voetbal 2012. En denk je terug………. terug…. en terug, terug naar een tijd dat voetbal nog voetbal was.

Met spelers die niet de diva uithingen!

Je denkt terug aan de weliswaar verloren wedstrijd tegen Duitsland op het EK van 1974, met Cruijff en de Kromme en de Helmondse broertjes van de Kerkhof in de opstelling. En met “De Generaal”  (liedje van Lenny Kuhr) Rinus Michels.

Zij speelden totaalvoetbal, zij lieten door middel van de buitenspelval de tegenstanders verliezen. Je zag het aankomen op de TV. Genieten was dat, lachen ook, want de tegenstander had er geen “weerwoord” tegen. Jammer, wij waren toen de betere ploeg. Toen,......lang geleden…….

Soms kun je mensen ook buitenspel zetten.
Mensen die mee willen doen, maar geblokkeerd worden.

Het is vakantie tijd, heerlijke tijd, maar eerst moest er nog even gewerkt worden in de politiek.
Wim Kemp opent de deur voor de vrijwilligers


De laatste raadsvergadering!


Veel van onze Roermondse politici staan midden in de maatschappij. Wonen in een wijk, praten met wijkbewoners, zien dingen, horen dingen. Maar ook veel van onze politici doen vrijwilligerswerk.



Onze Roermondse politici staan zogezegd “Met hun poten in de klei”!








De afgelopen tijd is er nogal veel te doen geweest over integriteit. Wat wel mag en wat niet mag. Wat wel kan en wat niet kan. Wanneer ben je nog wel integer en open en transparant en wanneer niet.

Soms wanneer je in een gebied woont waar iets staat te gebeuren, krijg je naar je hoofd geslingerd dat je niet mag meepraten, want dan ben je niet integer. Dit terwijl er hele hordes politici ook in dat gebied wonen.

Eerst even oefenen op Petra, raadslid en vrijwilligster


En soms doe je vrijwilligers werk.

Bij een voetbalclub,
of bij een stichting waar iets gehuisvest is voor senioren.

Of net als ik bij het Moedercentrum Maximina.




 
Ja voor partijen met veel (of er dat nu 11 of 5 of 4 zijn)raadsleden is het heel makkelijk een vervanger te vinden om het probleem aan te kaarten. Of om het verzoek in te dienen voor iets meer geld voor vrijwilligers te geven . Of om te praten over BTW problemen bij een sportclub. Of om geld te vragen voor …… noem maar wat.

Kleine partijen die uit 1 of 2 personen bestaan, hebben het moeilijker. Vooral in deze tijd is het makkelijk om met de woorden” je bent daar verbonden als  vrijwilliger, of je woont daar of …… of……”de mond te snoeren.

Nee, je mag dat amendement of die motie niet indienen en nee je mag niet over dat probleem, of het nu een Roermonds thema is of een landelijk, nee, je mag daar niet over meepraten.Want dan ben je niet integer en open en transparant.

Je wordt zo de mond gesnoerd, want Ja wij bewaken hier in Roermond heeeeeeeeeel erg goed de integriteit! (Wanneer het ons zo uitkomt!?)

Gelukt petitie overhandigd.Opluchting bij vrijwilligsters+team
En dan zoek je maar een andere manier om toch je punt onder de aandacht te brengen.

Je campagneteam trommelt wat vrijwilligers op van het moedercentrum die handtekeningen verzamelen en ik kreeg van hen de opdracht ja, al ben je voorzitter, je krijgt van je campagneteam de opdracht contact te zoeken met de wethouder en een afspraak te regelen.



Zodat de dames hun petitie Bedia moet blijven kunnen overhandigen

De petitie wordt aandachtig door Wim Kemp gelezen


Dat alles om de vrijwilligers hun werk te kunnen laten blijven doen onder leiding van beroepskracht Bedia van het Moedercentrum.

Zij is de spil waar alles om draait. Zij is een van de wijkbewoners die hard nodig zijn in de Donderberg om van deze wijk weer een mooie fijne leefbare wijk te maken.

Want er is immers een slogan “Mensen maken de wijk”?
Nu zij maakt mede de wijk!!!!!

Rinus Michels zei het al: Voetbal is oorlog.
Wat ik mij afvraag: Politiek ook?!





vrijdag 22 juni 2012

Krasse Knar



De meeste mensen weten wel dat ik”dansend door het leven ga”. Al mijn hele leven dans ik op de een of andere manier.

Ballet was de eerste dansmanier en op 14 jarige leeftijd werd ik naar de dansschool gestuurd. Het hoorde, net als op 18 jarige leeftijd je rijbewijs halen “erbij”. Je was het “aan je stand”verplicht.

Misschien, dat ik daarom nu zo rebels ben!!!!

Tegenwoordig dans ik niet alleen voor mijn plezier en met plezier, maar ook om te kunnen blijven lopen. En dat dansen gezond is voor je……. Daar hoef je niet aan te twijfelen!

Kijk maar eens naar het filmpje van deze “krasse Knar”!(De kwaliteit is niet zo goed, omdat ik het met mijn fototoestel gemaakt heb). Hij werd vorige week….... 85 jaar! Maar hij is echt niet de oudste hoor…. Er danst nog iemand die over een half jaartje 90 wordt!

Bewegen……. Goed voor u. Dansen…. (meestal) plezier voor 2!


maandag 18 juni 2012

Theater




Iedere artiest heeft een podium nodig. Groot podium, klein podium, veel toeschouwers, weinig toeschouwers, maakt niet uit. Veel artiesten beginnen klein en hopen groot te eindigen.

Zoals bijv. Night at the Lake, vrienden die zaterdag in de Azijnfabriek gespeeld hebben. Binnenkort naar Sziget gaan en misschien hopen eens te spelen in het nieuwe Roermondse ECI complex. Ik zal het eens aan Tim, een van de bandleden, vragen.

In die nieuwe cultuurtempel is plaats voor een Sterrenrestaurant en een stuk Bonefanten museum Maar moet ook plaats zijn voor veel muziek stromingen, en het moet bovenregionaal zijn. Een bandje als van de zoon van mijn schoonzus moet er in kunnen spelen, maar ook dit soort muziek moet mogelijk zijn. 


Ik klap niet uit de school wanneer ik schrijf dat er problemen zijn over de verkoop van enkele andere panden aan een combinatie waarin ook ene heer van Pol een aandeel in heeft. Dat men er niet voor wil betalen, wat handje klap is overeengekomen.

Er werd heel geheimzinnig over gedaan. Het mocht niet naar buiten komen vanwege de financiĆ«le belangen etc. etc. dit “spelletjes” werd zelfs volgehouden in de commissie vergadering van dinsdag 12 juni!!!! De vergadering werd zelfs geschorst om na te kijken of en hoe en wat met geheimhouding.

Carnaval hoorde al bij de politiek schreef ik een tijd geleden maar soms is men blijkbaar ook niet vies van een stukje theater! Iedereen heeft zijn podium nodig zo blijkt maar weer.

Of dit de geloofwaardigheid van politici ten goede komt?????

En wat lees je dan de andere dag in de krant. De wethouder heeft enkele dagen eerder al tegen de journalist gezegd dat men bevreesd is dat er geen 1,9 miljoen binnengehaald wordt. Dit, omdat een aantal raadsleden (Coalitie? Oppositie? Gedogers?) dit bedrag gecommuniceerd heeft naar de journalist!

Het college is daar teleurgesteld over. Och ja, ben ik zo vaak….. ook nu! Ik ben teleurgesteld over de geheimzinnigheid rond de aankoop, over de problemen rond de aankoop. Waarom kan er niet eerlijk worden gecommuniceerd dat er fouten zijn gemaakt in het verleden? Fouten waar deze wethouder mee opgescheept zit?

Ook ik ben teleurgesteld over het feit dat er een stukje theater opgevoerd moet worden. Dat een “commissie s….. (ja het hele woord levert weer schriftelijke vragen op!) nodig gevonden wordt. Een stukje theater wat bij open en eerlijk communiceren over lijken die uit de kast komen totaal niet nodig zou zijn geweest! Waarom, zo vraag ik me dan af, waarom is men zo hardleers?

Ik hoop dat de ECI toch echt een succes wordt, na al het geld wat er in gestoken is. Het wordt “bovenregionaal”. Tenminste…. dat is de bedoeling.

Tip……….



vrijdag 15 juni 2012

Limburg, mien landj mich so dierbaar versus Brabantse nachte zijn lang!



Dit jaar woon ik net zo lang in Limburg als ik in Brabant heb gewoond. Ik weet nog…. ik wilde niet! Maar ik kon niet anders. Ik was getrouwd met een ambtenaar en die moest wonen in de gemeente waar hij werkte!

Dus…. met pijn in mijn hart vertrok ik naar Roermond. Mijn kinderen werden er geboren, ik ging er bijna dood! Vrouwen kunnen multi tasken, maar huishouden, kinderen en werken was voor mij heel lang onmogelijk. Totdat mijn kinderen min of meer de deur uitgingen. Studentes in Nijmegen werden, daar gingen wonen en ik daardoor het (on)gemak van de computer leerde kennen.

De computer bracht mij terug bij mijn oude liefde uit Helmond. Nee, niet iemand van het mannelijk geslacht, er zaten wel meer mannen bij dan vrouwen, maar het was de politiek. De SP.

Meehelpen met de verkiezingen van 2006, zelfs ergens in het midden op de lijst staan en daarna meelezen, meedenken. Tot september 2008.

Toen kwam ik in een commissie terecht de commissie Welzijn. En van het een…… kwam het ander. Niet gewild…. toch gekregen. Soms loopt het leven anders dan je denkt.

En dan, dan gaat de stad waar je woont, waar je raadslid bent ineens over de tong, doordat een wethouder ergens van beschuldigd wordt. En dit…. slaat terug op de andere raadsleden, collegeleden.

Er is belangenverstrengeling, er is schijn van belangenverstrengeling, maar och zo stelt het rapport, maar och zo stelt de coalitie, hij heeft toch zo veel voor de stad gedaan. En daarom……. mag het!

Begrijpelijk dat een aantal mensen het hier niet mee eens was. Vooral niet omdat er voldoende corruptie schandalen geweest zijn in het mooie Limburg de afgelopen jaren. De Roermondse coalitie sluit de gelederen en biedt een (schijn)oplossing aan. Of je het er mee eens bent? Nee dus! Maar dat heet democratie!

De lente begon hier in Limburg iets eerder dan in de rest van het land. Een dag om precies te zijn. Hoop op een Linkse Limburgse coalitie was er. Bij de verkiezingen voor provinciale Staten had de PvdA  bij monde van Bert kersten al opgeroepen tot een linkse coalitie, maar het liep anders……

Eerst werd GL uitgenodigd. Dit liep zoals bekend op niets uit. Daarna mocht de PvdA bij de gesprekken aanschuiven en ja hoor, het pluche was zacht en is nog steeds zacht!

CDA, PvdA en VVD, terug naar het verleden! De gedeputeerden werden gepresenteerd……… en de nieuwe Gedeputeerde werd…….. De wethouder van Roermond! (En oh ja, als raadslid van een oppositiepartij mag je dat vernemen uit de media! Een vrij gewoon iets in Roermond trouwens!)

Hij blijft wel senator, de vergaderingen van Gedeputeerde Staten moeten maar verplaatst worden. Dat lukte hem in Roermond ook, zelfs de commissie vergadering, dus….. dat moet ook in het Provinciehuis kunnen.

En ja, wat de andere partijen in het verkeerde keelgat geschoten is? Ik weet het niet. In de brief aan de VVD Limburg staan een aantal punten opgesomd. Het lijkt hier en daar alsof de voorgestelde gedeputeerde met 2 maten meet (ook ik schreef het al eens op de SP website van 11-06-201).

Maar verder dan dat kijkend….. ook nu weer gaat Roermond, het Roermond waarvoor ik als raadslid, met andere goedwillende raads- en commissieleden,  hard werk om het prettig leefbaar te maken en te laten blijven voor al onze inwoners,…….. ook nu weer gaat het door heel Nederland negatief over de tong.

Dankzij dezelfde persoon!

Ik vraag mij dan ook af….. wat voor gevolgen heeft het voor Roermond. Wat voor gevolgen heeft het voor de coalitie? Wat voor gevolgen heeft het voor de geloofwaardigheid van de politiek?

Zullen nu die mensen die nog een beetje geloof hadden in de politiek, in de politieke partijen, zullen zij nu dat beetje geloof ook nog verliezen?

Of zal het geloof in de politiek zijn kracht herwinnen, wanneer er Ć©Ć©n (of meerdere?) persoon de eer aan zich zelf houdt?





dinsdag 12 juni 2012

It Sure Wasn't Me




Na een commissievergadering, te laat voor het voetbal, eens iets anders!
Te weinig tijd voor een bericht, terwijl er veel "in de pen" en "in het hoofd" zit.
 

zondag 3 juni 2012

Wonen op een vuilnisbelt.


In diverse landen zie je nog veel mensen wonen op de vuilnisbelt. Zij leven van het afval.  Afval levert tegenwoordig geld op! Niet alleen in het hele verre buitenland, maar ook dichterbij.

Gezien het formaat auto van de eigenaresse van het afvalverwerkingsbedrijf dat wij vlak over de grens bezochten levert het heel veel geld op!

Zie ik hier een herhaling van begin jaren 60 vorige eeuw? Ook toen werd het vieze, vuile smerige werk opgeknapt door slecht betaalde arbeiders die uit het buitenland gehaald werden.

Herhaalt de geschiedenis zich weer? Volgens mij wel!

Terug naar de spullen die we weggooien!

Daar waar heel vroeger meubels gerepareerd werden en kleding en schoenen hersteld, kwam er een tijd dat men dingen die nog bruikbaar waren gewoon weggooide. Bruikbare meubels en kleding verdwenen naar de stort.

Langzaam aan ging de knop om. Er werd handel gezien in spullen. De kringloopwinkels werden een begrip. Steeds meer beseft men ook dat de grondstoffen op onze aarde “eindig” zijn. Steeds meer “afval” wordt teruggewonnen. 

Kan door de nieuwe recycle technieken teruggewonnen worden.

Papier en karton worden verwerkt tot nieuw papier. Plastic wordt uitgesorteerd, tot korrels gemaakt waaruit bijv. weer emmers geproduceerd worden. Computers worden uit elkaar gehaald. Blikjes worden gerecycled. Tuinafval wordt verwerkt tot compost en biogas dat stroom opwekt.


 
Met wat raads- en commissieleden en enkele ambtenaren zijn we vrijdag 1 juni naar afvalverwerkers geweest. 


In buiten- en binnenland. 



De gemeente moet opnieuw contracten afsluiten. Er moeten keuzes gemaakt worden:
- Wat willen de mensen in onze gemeente?
- Hoe vaak willen we het GFT ophalen.
- Waar bewaren de mensen het oud papier, de plastic.
- Geven we geld terug bij zoveel ingezameld plastic.
- Voor welke kringloopwinkel kiezen we. Niet elke stad is even rijk! Wat voor een grote studentenstad geldt, geldt, geldt niet voor een klein provinciestadje als Roermond.
- Gaan wij samenwerken met onze buurgemeentes.
- En met welke en wat willen zij.
- In hoeverre houden we daar rekening mee. Of dringen wij ze onze mening op?
- Wat kunnen wij financieel binnen halen. Hoeveel “korting” of teruggave kunnen wij bedingen bij de afvalverwerkers.

Allemaal factoren die en door de ambtenaren en door de raads- en commissie leden gewikt en gewogen moeten worden. In het financieel belang van onze inwoners!

Want de afvalstoffenheffing mag maximaal kostendekkend zijn!
Of economisch gezegd:

Hoe meer wij voor het opgehaalde afval terugkrijgen, hoe beter wij onderhandelen met de afvalverwerkers, zo veel minder hoeven onze inwoners aan heffingen te betalen.

Na de sorteerinstallatie in het buitenland, gingen we naar een bedrijf dat van tuinafval biogas maakt wat omgezet wordt in electriciteit en compost! 

na het verkleedpartijtje de rondleiding



I feel pretty, oh so pretty ????
Hier kregen we eerst een rondleiding, waarna presentatie volgde in het gemeentehuis van Roermond.