zondag 3 juni 2012

Wonen op een vuilnisbelt.


In diverse landen zie je nog veel mensen wonen op de vuilnisbelt. Zij leven van het afval.  Afval levert tegenwoordig geld op! Niet alleen in het hele verre buitenland, maar ook dichterbij.

Gezien het formaat auto van de eigenaresse van het afvalverwerkingsbedrijf dat wij vlak over de grens bezochten levert het heel veel geld op!

Zie ik hier een herhaling van begin jaren 60 vorige eeuw? Ook toen werd het vieze, vuile smerige werk opgeknapt door slecht betaalde arbeiders die uit het buitenland gehaald werden.

Herhaalt de geschiedenis zich weer? Volgens mij wel!

Terug naar de spullen die we weggooien!

Daar waar heel vroeger meubels gerepareerd werden en kleding en schoenen hersteld, kwam er een tijd dat men dingen die nog bruikbaar waren gewoon weggooide. Bruikbare meubels en kleding verdwenen naar de stort.

Langzaam aan ging de knop om. Er werd handel gezien in spullen. De kringloopwinkels werden een begrip. Steeds meer beseft men ook dat de grondstoffen op onze aarde “eindig” zijn. Steeds meer “afval” wordt teruggewonnen. 

Kan door de nieuwe recycle technieken teruggewonnen worden.

Papier en karton worden verwerkt tot nieuw papier. Plastic wordt uitgesorteerd, tot korrels gemaakt waaruit bijv. weer emmers geproduceerd worden. Computers worden uit elkaar gehaald. Blikjes worden gerecycled. Tuinafval wordt verwerkt tot compost en biogas dat stroom opwekt.


 
Met wat raads- en commissieleden en enkele ambtenaren zijn we vrijdag 1 juni naar afvalverwerkers geweest. 


In buiten- en binnenland. 



De gemeente moet opnieuw contracten afsluiten. Er moeten keuzes gemaakt worden:
- Wat willen de mensen in onze gemeente?
- Hoe vaak willen we het GFT ophalen.
- Waar bewaren de mensen het oud papier, de plastic.
- Geven we geld terug bij zoveel ingezameld plastic.
- Voor welke kringloopwinkel kiezen we. Niet elke stad is even rijk! Wat voor een grote studentenstad geldt, geldt, geldt niet voor een klein provinciestadje als Roermond.
- Gaan wij samenwerken met onze buurgemeentes.
- En met welke en wat willen zij.
- In hoeverre houden we daar rekening mee. Of dringen wij ze onze mening op?
- Wat kunnen wij financieel binnen halen. Hoeveel “korting” of teruggave kunnen wij bedingen bij de afvalverwerkers.

Allemaal factoren die en door de ambtenaren en door de raads- en commissie leden gewikt en gewogen moeten worden. In het financieel belang van onze inwoners!

Want de afvalstoffenheffing mag maximaal kostendekkend zijn!
Of economisch gezegd:

Hoe meer wij voor het opgehaalde afval terugkrijgen, hoe beter wij onderhandelen met de afvalverwerkers, zo veel minder hoeven onze inwoners aan heffingen te betalen.

Na de sorteerinstallatie in het buitenland, gingen we naar een bedrijf dat van tuinafval biogas maakt wat omgezet wordt in electriciteit en compost! 

na het verkleedpartijtje de rondleiding



I feel pretty, oh so pretty ????
Hier kregen we eerst een rondleiding, waarna presentatie volgde in het gemeentehuis van Roermond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten