maandag 12 december 2011

3e adventsweekend



Ja, ik ben katholiek opgevoed. Ik ken nog te traditie van de 4 zondagen voor Kerst een kaars meer aansteken.
Daarom zit ik ook bij de SP! Bij de rooie rakkers. Wanneer ik in mijn ledenbestand kijk zie ik de spreuk:U heeft …. Leden, heb hen lief gelijk uzelve!

Maar goed, in aanloop naar de kerst was ik afgelopen vrijdag op het station van Roermond. Ik wist dat daar (van de voorzitter van de Roermondse CDA) gezongen werd, door de 

bibberende dames (en ook heren!)
Telkens wanneer de treinen stopten en er een lading mensen uitstapten zag je de verbaasde gezichten. Een Chinese jongeman vond het heel mooi en heel Engels. (hieronder wat plaatjes)

Gevangen in een Kerstbal




















Mooie muziek

  


















De dag daarna, zaterdag de 10e ging ik naar de stad van de Bossche Bollen, de chocolade bol waar geen enkele Limburgse vlaai tegen op kan!
SP huisband Spic en Span



Actievoeren tegen het beleid van staatssecretaris de Krom. Samen met de FNV en eigenlijk ook de PvdA. Maar die heb je schijnbaar hier in Roermond niet. Sociale PvdA-ers. Al plaatsen ze op facebook wel zoiets, toch………


Een fotootje van mij strak in het actiepak kan toch niet ontbreken, Naast wat andere plaatjes!











Weggelopen uit het Charles Dickens verhaal? Of.....?






Kijk eens goed naar deze twee heren. Lijkt het niet net of ze uit een Dickens plaatje weggelopen zijn? Ik was zondag naar Arcen, naar het Scrooge festival. 







Ook daar community singing! Ook hiervan een stel leuke oude plaatjes! 







Enne, die twee heren?  Nee, die zijn toch echt van deze tijd! Van de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging!

Toen was het alweer maandag. Ook weer een volle dag. Een dag gevuld met leuke en minder leuke dingen.

Eerst een gesprek in het Majoor Bosshardt huis in Roermond. Toen op naar Helmond, voor iets minder leuks, afscheid nemen van mijn ernstig zieke vriendin. Hoe lang nog? Dat weet niemand.


Jody, dit muziekje is voor jou.

Terug naar Roermond vergadering van de Rekenkamercommissie. Afscheidsetentje van een van de externe leden. En dan nee nog niet naar huis, nog lange niet. Nog even oppositie overleg.

De agenda voor de komende dagen? Weer overvol!

vrijdag 2 december 2011

5 december (e)motie blues


Zo op het einde van het jaar
Is de raad er wel mee klaar

In mijn vorige bericht schreef ik
Dat moties zouden worden toegelicht

Rebelse moties worden gezwind
Met een pennenstreek van Liberté wethouders anders getint


Vrijheid in het nette pak
Is een andere dan met een jurk van een jute zak

Over het gezang hoef je niet te klagen
Om de vertaling kun je me vragen.

Tipje van de sluier opgelicht
Het lied is aan Guiseppe Verdi toegedicht.

In Palermo aan de Maas
Heb je voor vrijheid van meningsuiting slechts een baas.

Benny laat je weten,
Dat je voor het kopen van ijdelheid Berlusconi moet heten.


Mooi zijn zo vindt hij, alle vrouwen
Maar van het bezongen plastic, moet je houwen.

Met rot rot sind die Rosen kun je niet calculeren
Het eindbedrag, de kosten, dat wordt dan speculeren

Speculaties hier, speculaasjes daar
Goh wat is dat toch raar.
Parkeren doet men ergens anders maar.
Want, het dansvloertje ligt benedendeks al klaar.

Besluitvorming hier, besluitvorming daar,
En zo verstrijkt met rassé schreden het jaar
We worden ouder, we worden gekker (?)
En van dat zitten zo sjtief es ne stekker.

Misschien klinkt door de verliesgevende parkeergarage dit lied
Een beetje rebelse tekst vindt u niet?

Deze Dancing Queen
Zou graag eens met eindjaar naar Wien

Bij de tomaat partij heeft men met oud en nieuw ook vrij,
Maar een kaartje kunnen bekostigen voor de live Radetsky mars is er niet bij.
En bij de Liberté partij ben ik niet in het gevlei

Rebels zijn zit me al jaren in het bloed.
Daarom is dit muziekje voor mij ook goed

Na deze tijd van rijmen en dichten
Zal ik moties, amendementen en dies meer zij toelichten

















Woorden.




Integriteit
Handhaven van algemene of professionele sociale en ethische normen en waarden, ook bij druk van buitenaf om hiervan af te wijken.

Belangenverstrengeling  duidt op een situatie waarbij iemand meerdere belangen indient die een zodanige invloed op elkaar kunnen uitoefenen dat de integriteitvan het een of het andere belang in het geding komt. Deze kwestie speelt vooral als er sprake is van zaken, beroepen waarin een grote mate van integriteit mag worden verwacht, zoals in de politiek.

Naar mijn mening is de communicatie van de meeste leden van het Roermonds College naar de oppositie toe zeer beslist niet hun sterkste kant! Gewoon het vaststellen van een bewijsbaar feit. Niets meer, niets minder.

Wie regelmatig Dagblad de Limburger, editie Roermond leest, kan dat vaststellen. Maar ook het lijfblad van de VVD fractievoorzitter publiceert regelmatig artikelen die al antwoord geven op door raadsleden gestelde vragen, nog voordat er een bericht is uitgegaan.

Tijdens de begrotingsbehandeling op 10-11-2011 heb ik dan ook voorgesteld om een workshop communicatie te gaan volgen.

Laten we het niet hebben over (de integriteit van) een bepaalde wethouder, daar wordt in de DDL tot zijn grote ergernis en tot ergernis van de VVD fractievoorzitter al genoeg over geschreven, nee laten we het hebben over iets gewoons, iets wat veel mensen in Swalmen raakt.

Naast de sluiting van het voormalig gemeentehuis, wordt nu ook de bieb (die al eerder gedwongen moest verhuizen) één jaar eerder gesloten dan tijdens de kerntakendiscussie bij motie werd aangenomen. (Ja, och wat zijn moties tegenwoordig nog waard? Misschien dat ik daar heel binnenkort nog wel wat over schrijft. Kun je ook een mooi bericht mee vullen!)

De leefbaarheid in de kleine kernen een mooie term die door sommige leden van het college geminacht worden!, verdwijnt hier totaal. Maar daar kunnen andere kleine door Roermond opgeslokte kernen ook over meepraten!

Klopt toch inwoners van Maasniel?

Maar goed, ik dwaal weer eens af. Ga ik nu toch een echte politica worden? Tijdens die vergadering werd er wel een motie aangenomen voor onderzoek van inzet van een bibliobus voor alle wijken in Roermond. Deze motie, ingediend door de VVD (stemmetjes winnen?), werd gesteund door de SP. Wij konden niet anders, omdat de SP al in 2009 een motie voor een bibliobus had ingediend!

Toen was de uitkomst: Kostentechnisch niet mogelijk. Dus ik vroeg me nu wel af, of nu, nu de initiator de grootste Roermondse partij was, dit voorstel wel haalbaar zou zijn.

In gemeenteland werkt men graag men raadsinformatiebrieven (na te lezen op de site van de gemeente Roermond). Tijdens de commissie vergadering van dinsdag 29 november vroeg de heer Daamen (DS), wanneer de informatiebrief over de bibliotheek zou komen. Dit stond vermeld in de mededelingen van de portefeuillehouder.

Het antwoord? Nog deze week!

Prima, fijn. Maar zoals wel vaker gebeurt, communiceert het college niet rechtstreeks naar de oppositie partijen, maar via de media. Nu eens niet via Dagblad De Limburger, maar wel via het lijfblad, de roeptoeter van de VVD, DE TROMPETTER!


Afhaalpunt bieb in de Robijn.
Het bestuur van Bibliorura en de stichting gemeenschapshuizen Swalmen zijn tot overeenstemming gekomen om een afhaalpunt te vestigen in de Robijn”

Dank je wel Dré of moeten we zeggen Sjtraotvaeger, voor het schoonvegen van het college paadje!

Minder netjes, de trap na van de VVD aan DS (op blz. 5). Zij, de VVD leden zouden het initiatief genomen hebben en niet zoals DS mopperen en kritiek leveren (waar kwamen die 1300 handtekeningen vandaan?).

En dan hebben we het nog niet over een naar mijn mening aan de orde zijnde belangenverstrengeling!

Ene heer Jan, raadslid voor de VVD, is bestuurslid (volgens gegevens over nevenfuncties te lezen op de site van de gemeente) van de Stichting Gemeenschapshuizen Swalmen, en zijn dochter beheerster van ……. Jawel……. Gemeenschapshuis de Robijn.

Economisch principe: Hoe meer bezoekers…….. hoe meer inkomsten. En zo….. snijdt het mes aan 2 kanten.

Hoezo? Geen belangenverstrengeling! Naar mijn mening gevraagd? Echt wel!

Weet je, dit soort dingen mag ik niet schrijven op de web site van de SP. En ik mag er ook geen foto’s bijzetten. Er wordt dan meteen gedreigd met juridische stappen. Omdat ik geen zin heb om tijd en geld en energie, te steken in zoiets, vraag ik onze webmaster, (nee geen fake naam voor mijn echtgenoot!) dan maar het zaakje iets aan te passen.

Die tijd, geld en energie kan ik wel beter besteden!

Ik lees regelmatig een column van Typisch Roermond, DE SJTRAOTVAEGER, en wat die man af en toe schrijft!!! Hij mag wel over allerlei mensen (van de Roermondse oppositie) dingen schrijven die op het randje zijn. Waarom zou ik het dan niet mogen over ………….. (vul zelf maar in)?

Ja, mensen dat was mijn mening - PEETS MENING - weer voor deze keer! Ook ik blijf schrijven op het randje!

Als afsluiter hieronder nog maar een liedje over woorden 


zondag 20 november 2011

Sinterklaas en………… Marktplaats?!


                  
Vorige week zondag,  intocht van Sinterklaas.


Altijd leuk om naar te kijken toch.  Nostalgie. Terugdenkend aan muziekpieten, 








liedjes zingen, schoentje zetten, spanning, vol verwachting kijkende kinderogen.



Ja, das war einmal. Nu ben ik het kleintje in huis! En toch, en toch,…….. zo groot als de dochters zijn, Sinterklaas kan niet zomaar voorbijgaan!

Nu hoort mijn jongste dochter tot de jagers en verzamelaars.Wat dat betreft lijkt ze op haar opa en haar overgrootmoeder van moederszijde. Dat waren ook ……… ’t zit bie os in de femilie!




Ze jaagt op koopjes voor haar verzameling van  BLOND.Leuk, (prijzig) serviesgoed, beddegoed, andersoortig textiel, bling bling, etc.





Marktplaats, geliefd iets om te snuffelen van dochterlief, dus dacht ik, ga ook eens kijken en je komt daar werkelijk van alles tegen. Zelfs Roermondse politici in de aanbieding! Kijk maar 



Overige Accessoires > Kwalificaties
-Aannemer en doorsluizer van vriendendiensten via uitgebreide officiële en officieuze vriendenkring diensten betreffen vooral grote (met name bovenbazig welgevallig)e bouw en prestige-objecten.
-Zich de koning van het/te rijk voelen.
-Chef du poisson poisoneux.
-Snel  op lange tenen getrapt: wij bevelen hem dan ook van harte aan als adviseur voor bovenmatige maten in confectie-schoenenindustrie.
-Vertoeft gaarne in rokersruimtem met senatoriale belangen, dus heeft geen bezwaar aan aan status rijkelijk aangepaste werkomgeving: bij voorkeur ivoren toren waardoor hij illusie van premier-aureool tevoorschijn kan toveren.
-Aanwezigheid van balkon voor dagelijkse bewieroking en frisse gebakken lucht zeer vereist.

Ondertussen is de advertentie van marktplaats verdwenen. Ik denk dat een verzamelaar hem aan haar/zijn collectie heeft toegevoegd.

En ik? Ik ben nog steeds op zoek naar iets leuks voor mijn dochter(s). Komt tijd, komt raad!


vrijdag 18 november 2011

Carnaval en politiek… of is politiek carnaval?


Voor de campagne van maart 2010 zei iemand tegen mij: “Politiek en carnaval? Dat gaat niet samen! Hoezo? Tuurlijk wel, kijk maar!


Veel politici van beneden de grote rivieren houden van carnaval, zitten in carnavalsclubs als vorst, grootvorst, lid van de raad van elf, spelen in een boerenkapel (ja ik ben Brabantse!) vooruit dan joekskapel, of zingen.


Maar goed, na de raadsvergadering van 10 november werd ik door mijn dochter tot spoed gemaand. We moeten naar het Stationsplein! Schiet op!  

Ja zo moeder, zo dochter. Ik kreeg het spel van carnaval met de paplepel ingegoten. Zit in de genen die ik doorgegeven heb aan de dochters. (een zieke dochter die niet mee kon, tot haar grote ergernis)



Tijd om te schminken? Forget it! Op good gelök  pruik op, jurk aan en gaan.

Foto: Harry Allers, Bron: www.dn-uul.nl.
  
Toen we aankwamen zagen we Marc die zeer enthousiast het zaakje  presenteerde (ook hij doet iets politieks!), de mensen warm maakte voor het feest van aad op nuuj. Krijgt ie daar zo’n stel ……… die voor z’n neus staan te dansen!



Ondertussen heb ik tussen de raad van elf ook al weer een politicus ontdekt!


Later op de avond. Alweer een politiek dier op de bühne. Een zingende wethouder.

En dan het moment suprême! Tussen de vorsten die het podium betreden……. een politicus. Het aftellen…… gebeurt door onze burgemeester.

Foto: Harry Allers, Bron: www.dn-uul.nl

Als (nog steeds) Helmondse kat zag ik Veldmuuse en Ule. Dat belooft wat voor carnaval al die diersoorten. M’n pekse is toch niet klaar, maar dat ik onherkenbaar ben dit jaar…… reken maar.

Hoezo, politiek en carnaval gaan niet samen. Je zou soms haast denken dat carnaval politiek is, want er wordt vaak serieuzer over gedaan dan…….


Foto: Harry Allers, Bron: www.dn-uul.nl
                        Mensen bedankt, ut waar ne mojjen ovund!

donderdag 17 november 2011

Mijn eerste keer! Als straatveger?


Ja mijn eerste keer! Van Wat, van van alles! Voor alles heb je een eerste keer, voor naar de kleuterschool gaan, voor te leren fietsen, te lezen. Voor echt alles! 

Voor de eerste keer een " Troonrede" uitspreken bij de Begrotingsbehandeling. 
En voor moties en amendementen indienen. Waarvan je weet, die zullen het college wel niet welgevallig zijn, of ze schieten ze af en gaan er toch mee aan de slag als zijnde hun idee, bij bijv. vrijwillige inburgering.


Of voor je onbescheiden opstellen, want dat is soms moeilijk voor sommige mensen, bescheiden blijven.


In de hypermoderne raadszaal van ons mooi gemeentehuis, kun je sms-en, mailen en...... twitteren. Ook daarvoor is eens de eerste keer geweest. sommigen mensen die durven hem niet te zetten, anderen doen het aarzelend.

Tijdens zo'n lange begrotingszit, wil je aandacht wel eens afdwalen. Je denkt aan de komende winterperiode en aan sneeuwruimen. Niet iedereen doet dat helaas, jammer. In het Moedercentrum leer ik dat het heel normaal is dat je je eigen paadje ontdoet van sneeuw.

Je gebruikt daar een gewone harde bezem voor, een straatveger

En dan ben je weer bij de les en zie je een presentatie. Goh, denk je dan het is toch echt wel moeilijk bescheiden te blijven. Daar hebben bezems geen last van.

En prompt slinger je een tweet naar buiten over veren. Ganzenveren, kippenveren, maakt niet uit veren zijn veren. Er kan mee gepronkt worden, net als haren. Die veren, echte of neppe tref je aan bij boa's en op carnavalsmutsen.

En soms verlies je veren, net als haren, maar niet je streken. En die veren en haren moeten door een straatveger weggeveegd worden. sommige straatvegers zijn heel bescheiden andere daarentegen..........willen graag op de voorgrond treden. Denken dat ze alles mogen en kunnen zeggen. Dat ze de wijsheid in pacht hebben. 


En dan ben je weer bij de les, want er moet gestemd worden over de moties. Zou de motie van de bibliobus het nu wel halen denk je dan, of wordt die door het college weer onder de tafel geveegd met een straatveger?


De toekomst als fractievoorzitter zal het me leren!