donderdag 21 juli 2011

Goropiseren


Een dag na de raadsvergadering van 7 juli waarin de aankoop door de VVD van het  Kazernevoorterrein er door gedrukt werd las ik in de krant: 

                “Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is”!

 Ik was al gebeld door een verslaggever met de mysterieuze vraag of ik iets gehoord had van intimidatie van ambtenaren door een raadslid. Nee, had ik niet. Vol vraagtekens bleef ik achter.

De kop met de “kop” van Dré verklaarde veel. Ja, goed mogelijk dat een uitspraak van hem bedreigend overkomt. Zo kennen we hem wel. Hij zegt precies wat hij denkt, ook naar leden van de oppositie, neem dat maar van mij aan!

En wat lees ik vandaag in de krant? Jan Püper stelt voor om een intermediair aan te stellen. Een tussenpersoon tussen de raadsleden en de ambtenaren. Hij/Zij kan burgers dan doorverwijzen naar de desbetreffende ambtenaar.

Maar ho, was het duale stelsel niet ingevoerd om de raadsleden meer tijd te geven voor hun volksvertegenwoordigende taak? Voor het contact leggen en onderhouden met burgers? Oog en oor te hebben voor hun problemen? Voor hun noden? Wordt door die doorverwijzende ambtenaar niet een groot deel van de taak van een volksvertegenwoordiger weer afgenomen?


Advocaat van de duivel die ik ben, ga eens andersom redeneren. De VVD is in onze stad oppermachtig. Heeft echter de laatste tijd behoorlijke wat impopulaire acties ondernomen. Denk maar eens aan:

·         Het verplaatsen van het MOV naar het Veld, het thuisgebied van Dré!
·         De bezuinigingen die opgenomen zijn in het Bezuinigingenboek (sorry Kerntakenboek zonder benoeming van taken en Kerntaken), bezuinigingen die veel mensen treffen in het kiezersgebied gebied van Dré, het Veld en misschien ook wel de Kemp. Bezuinigingen als zelf betalen van een rollator voor Piet en Mariet, of Halima en Murat (ja we houden de rollator en de PVV retoriek er nog maar even in!)
·         De aankoop van een veel te duur, onnodig kantoorpand. Een pand waar de ambtenaren echt niet blij mee zijn zo heb ik her en der gehoord. Hé pluspunt, ze kunnen bij bakker Bart in ieder geval hun broodjes halen. De thermoskan met koffie of thee moeten ze van thuis meebrengen. Back to the Future. Zo was het in de tijd dat Dré en Jan jong waren ook!!!!
·         De stadswinkel in Swalmen zal wel gesloten worden, geen wonder dat Jan z’n benen onder z’n kont uitloopt in Swalmen zo werd mij ingefluisterd
·         Voetbalclub Boekoel moet weg. Ja vooruit, mag nog even blijven, maar niet te lang. Valt dat ook niet onder het stemmengebied van Jan?

Nog meer dingen benoemen? Er zullen er beslist nog meer zijn en nog meer komen.


En dan komt het rode duiveltje bij mij uit het doosje. Zou het misschien niet zo kunnen zijn dat de mensen zich afkeren van de stemmenkanonnen van de VVD?, dat men bang is door deze maatregelen en door opkomst van een ander partij die veel one liners gebruikt, stemmen te verliezen.
 Dat men daarom contacten tussen “burgers” en raadsleden van andere partijen zoveel mogelijk tegen wil gaan? Dat het “goropiseren” (een veelgebruikte term voor het bedenken van op het eerste gezicht logische, maar bij nader inzien absurde redeneringen ) in de onderstaande zinsnede

“Daarnaast zorgt het er mogelijk voor dat ambtenaren zich onder druk gezet voelen omdat raadslid x ze vraagt om nog eens ergens naar te kijken. Misschien dat ze dan een zaak strenger beoordelen of juist soepeler. Dat moeten we voorkomen door middel van een onafhankelijk tussenpersoon

misbruikt wordt, om datgene wat krom is recht te praten?

De term goropiseren gebruiken we heden ten dage niet meer. Ook niet in de wetenschap. We spreken tegenwoordig liever van:

                                “Logisch Lullen”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten